Årets 25 GP-finalister:

1. Kroatia

Låt: «Neka mi ne svane»

Artist: Danijela

Tekst og musikk: Peter Graso.

Første låt ut er en ganske betegnende låt for årets GP: en tradisjonell og stillferdig orkesterballade med kvinnelig sang, piano og strykere. Danijela synger høytidsstemt og verdig, men mangler særpreg.

2. Hellas

Låt: «Mia krifi evaisthissia»

Artist: Thalassa

Tekst og melodi: Yiannis Malachias, Yannis Valvis.

En typisk gresk melodi: en ballade med lengsel, lidenskap og temperatur. Den har rolige vers, men i refrenget blir det innslag av rytmer fra et band med pop/rock-besetning. Et hakk mer moderne enn tradisjonell souvlaki.

3. Frankrike

Låt: «Oy aller»

Artist: Maria Line

Tekst og melodi: M.L. Marolany, J.P. Dary, M. Sene, M. Crespy.

Kanskje årets beste GP-melodi. Franskafrikanske Marie Line gjør en nedstrippet, rytmisk fransk/afrikansk etnolåt som svinger og lever. Hun og låta minner meg om en popete utgave Angelique Kidjo. Vakkert, med band og fioliner.

4. Spania

Låt: «Que voy a hacer sin it»

Artist: Mikel Herzog

Tekst og melodi: M. Herzog, A. Estebanez.

Spansk patos på et relativt overdrevent nivå. Nok et ulidelig kjærlighetskvad, en fislete ballade med pusete orkestrering. Akkurat en sånn låt jeg på forhånd kunne forvente meg fra en kåt spanjol uten glimt i øyet.

5. Sveits

Låt: «Lass ihn»

Artist: Gunvor

Tekst og melodi: Gunvor, E. Egmann.

Gunvor synger av full hals, men det vil neppe gi henne så mange poeng i Birmingham. Et kjølig og lite sjarmerende GP-bidrag som mangler melodi. En framtredende el-fiolin blir mer kitch enn et fortrinn for Sveits. Germansk dramatikk, fysj.

6. Slovakia

Låt: «Modlitba»

Artist: Katarina Hasprova

Tekst og melodi: Anna Wepperyova, Gabriel Dusik.

En trolsk og lett forførende ballade. Den framføres med pikant og drømmende sang og med dramatisk orkestrering. Både typisk og utypisk for øststatene fordi den er mer stemningsfull og har en relativt god melodi.

7. Polen

Låt: «To takie Proste»

Artist: Sixteen

Tekst og melodi: O. Pruszkowska, J. Pruszkowski.

Polens bidrag er langt ifra noe polsk tv-drama, men en lystig og morsom sak som åpner med elgitar og et sprudlende band. Melodilinja er helt ok, og låta finner raskt veien inn i øregangen. Fløyteinnlaget gir et lett irsk preg.

8. Israel

Låt: «Diva»

Artist: Dana International

Tekst og melodi: Yoav Ginay, Zvika Pick.

En syntetisk og kjølig poplåt sunget av vakre kvinner. Sterile trommerytmer driver uværet framover. Et merkelig og uforståelig tempo-stilbrudd midt inne i låta. Det vil likevel ikke forundre meg om Israel sanker mange poeng.

9. Tyskland

Låt: «Guildo hat euch lieb»
Artist:
Guildon Horn
Tekst og melodi:
Stefan Raab.

Herregud. Donner und Wetter. Das Vaterland sender et halvgammelt lykketroll som gauler på en utdatert gla'låt. Det virker bare parodisk. Klovnen Horn er visstnok pop i hjemlandet. En tragisk tysker. Schrekk und gru.

10. Malta

Låt: «The one I love»

Artist: Chiara

Tekst og melodi: Sunny Aquilina, Jason Cassar.

En meget sorg- og baktung ballade med et forsøksvis sakralt innslag. En musikalsk ørkenvandring som aldri tar av. Videoen avslutter som alltid med bilde av et Malta Air-fly, som sponser GP. Vi reiser ikke med Malta Air til neste års GP-finale.

11. Ungarn:
Låt: «A holnap mar nem lesz Szomoru»

Artist: Charlie

Tekst og melodi: A. Horvath/I. Rozsa, I. Lehr/L. Pasztor.

En soulballade. Framføres av det som må være Ungarns svar på Øyvind «Elg» Elgenes og danske Kim Larsen. Låta hadde kledd Nitimen, og skjemmer vel egentlig ikke GP, men topplassering blir det ikke.

12. Slovenia

Låt: «Naj Bogovi Slisijo»

Artist: Vili Resnik

Tekst og melodi: Matjaz Vlasic.

Tristere blir det neppe. Heller ikke svulstigere. Vili Resnik har det ikke godt, der han sikkert synger om damestyr. En østeuroballade med voldsom patos og ditto overspill. Typisk anonym.

13. Irland

Låt: «It's all over now»

Artist: Dawn Martin

Tekst og melodi: Gerry Morgan.

En myk ballade med soulvokal. Langt bedre enn gjennomsnittet, men likevel skuffende til å komme fra Irland. Vokalen er sterk, men melodien og bandet mangler egenart. For høy Smokie-faktor, men får nok mange poeng.

14. Portugal

Låt: «Se eu te pudesse Abracar»

Artist: Alma Lusa

Tekst og melodi: Jose Cid.

Sekkepiper, trekkspill og moderne teknolight-rytmer kan ikke gjøre gråstein til gull. Portugal presenterer en ballade med etnopreg i en typisk GP-tapning. Når du tror låta skal folde seg ut og bli ok, blir det heller latterlig.

15. Romania

Låt: «Eu Cred»

Artist: Malina Olinescu

Tekst og melodi: Liliana Stephan, Adrian Romescu.

Ballader opp og i mente. Her kommer det nok en typisk euroballade fra østbeltet: lavmælt og melodiavmagret, søvnig - men uten en eneste drøm. Denne er ikke året verste, men hvorfor knive om sisteplassen?

16. Storbritannia

Låt: «Where are you»

Artist: Imaani

Tekst og melodi: S. English, P. Manikiza, S. Stirling.

Vertslandet har en av de bedre låtene i årets Grand Prix. Det er en moderne poplåt med islett av soulsang. Den drives fram av «eksperimentelle» rytmer og strykere. Delikat og spenstig, men jeg synes at låta mangler litt humor.

17. Kypros

Låt: «Genesis»

Artist: Michael Hajiyanni

Tekst og melodi: Zenon Zintilis, Michael Hajiyanni.

En dramatisk og høytidsstemt ballade som gir assosiasjoner til Celine Dions «My Heart Will Go On» fra «Titanic»-filmen. Den er stemningssterk, og tar igjen noe av det den mangler av melodi på arrangementet med kor og orkester.

18. Nederland
Låt: «Hehel & Aarde»

Artist: Edsilia

Tekst og melodi: J. Fluitsma, E.V. Tyn.

Endelig noe som kan kalles anstendig fra Nederland. Låta er lett syntetisk. Den er både spretten og popete, og faktisk morsom og sprudlende. Edsilia har glimt i musikken, og kan nok gi landet mange poeng.

19. Sverige

Låt: «Kärleken är»

Artist: Jill Johnson

Tekst og melodi: I. Forsman, B. Ljunggren, H. Almqvist.

Sverige leverer en midt-på-treet-låt. Popsmed-folket i øst har ingen sjanse til å ta hjem seieren, men kan sikkert få bra plassering. Kjærlighetsballaden mangler en god melodi, blir for anonym og tar aldri helt av.

20. Belgia

Låt: «Dis oui»

Artist: Mélanie Cohl

Tekst og melodi: Philippe Swan.

En litt for pålesset poplåt bygd rundt den unge Mélanie Cohl og bandet hennes. Den er langt ifra noen killer, men utstråler - i motsetning til de fleste låtene i årets GP - litt liv og glede. Søt, men fenger ikke helt.

21. Finland

Låt: «Aava»

Artist: Edea

Tekst og melodi: T. Mansikka-Aho, A. Ahoniemi.

En veldig utypisk og ganske bra låt fra våre finske venner. En sakral ballade som ikke begår selvmord i patos og overdreven ulykke. Edea funkler skøyeraktig i den litt uventede og rampete orkesterballaden.

22. Norge

Låt: «Alltid sommer»

Artist: Lars A. Fredriksen

Tekst og melodi: Linda A. Johannesen/Per K. Ottestad, David Eriksen.

Norge har levert en god GP-poplåt i år, og sammenliknet med resten av eurogjørma er den befriende frisk. Lars synger flott og har artistglimtet. Hvis svenskene har hørt den, så misunner de oss allerede. Den norske teksten fungerer.

23. Estland

Låt: «Mere lapsed»

Artist: Koit Toome

Tekst og melodi: Peeter Pruuli, Maria og Tomi Rahula.

Denne låta mangler det meste. Jeg veit ikke hvor artistene og komponistene henter sin selvtillit fra. Denne balladen er skyldig en melodi. Melankolien er plagsom, men jeg bryr meg ikke - for jeg har allerede glemt den.

24. Tyrkia

Låt: «Unutamassin»

Artist: Tuzmen

Tekst og melodi: Erding Tunc, Umit Eroglu.

Den eneste rene orkesterballaden som ikke forsøker seg på en crossover . Burde vel fått et ekstra poeng for troen på en enkel, naken og høyreist framførelse. Mangler melodi og drukner i pompøs patos.

25. Makedonia

Låt: «Ne Zori Zoro»

Artist: Vlado Janevski

Tekst og melodi: Vlado Janevski, Grigor Koprov.

Årets Melodi Grand Prix avslutter med, ja gjett, en ballade. Denne er dramatisk, mystisk og lidende med orkester og band. Den har smekre strengevibrasjoner, en slags twang. Det gir et poeng ekstra.