<strong>IKKE BARE TIL PYNT:</strong> En av tingene barnebokanmelderne er mest begeistret i år, er de kreativt illustrerte bøkene. Både Kari Stais «Jakob og Neikob» og Øyvind Torseters «Hullet» skiller seg ut i den forstand. Illustrasjon: Kari Stai.
IKKE BARE TIL PYNT: En av tingene barnebokanmelderne er mest begeistret i år, er de kreativt illustrerte bøkene. Både Kari Stais «Jakob og Neikob» og Øyvind Torseters «Hullet» skiller seg ut i den forstand. Illustrasjon: Kari Stai. Vis mer

Årets beste barnebøker

Dagbladets barnebokanmeldere gir deg sine julegaveanbefalinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Maya Troberg Djuve:
Kari Stai: «Jakob og Neikob. Tjuven slår tilbake»
En over gjennomsnittlig stilig bildebok om surpompen Neikob som bare sier nei, og optimisten Jakob som bare sier ja. I årets historie skjønner de umake kompisene at begges yndlingsord er nødvendige i livet. Særlig når man skal overliste en sleip tyv. En formfullendt bildebok som forener tradisjon og nyskapning.

Øyvind Torseter: «Hullet»
Øyvind Torseters strek er både ribbet og talende i denne fortellingen om en kar som oppdager et hull i den akk så tomme og nye leiligheten sin. Mer besynderlig er det at hullet, som er stanset tvers gjennom boka, flytter på seg. Boka kombinerer elementærhumor med kunstnerisk lekenhet og tenksomhet: Under den absurde overflaten vaker tanker om den moderne ensomheten. En finfin opplevelse for de små og ikke fullt så små.

Synne Lea: «Leo og Mei»
En poetisk barne- og ungdomsroman om vennene Leo og Mei. Mei aner at noe er galt i Leos familie. Hun holder ham under oppsikt, passer på ham, men klarer ikke avverge ulykken. En uvanlig vakkert fortalt historie der idyllisk og brutal barndom braker sammen.

Jon Klassen: «Jeg vil ha tilbake hatten min»
Kanadiske Jon Klassens bildebok om bjørnen som, ergerligere og ergerligere, leter etter hatten sin, kan likne på «Muldvarpen som ville vite hvem som hadde bæsjet på hodet hans». Men Klassens historie er renere og morsommere illustrert, har flere lag og er hakket mer fandenivoldsk. En fornøyelig småbarnsbok som har ligget ukevis på New York Times bestselgerliste.

Marie L. Kleve:
Arne Svingen: «Sangen om en brukket nese»
Min brageprisfavoritt og en super julegave til ungdom av begge kjønn. Overraskende morsomt og spennende om en usedvanlig positiv gutt med et utfordrende liv.

Bodil Vidnes-Kopperud / Anette V. Heiberg (ill.): «Nilsen og krokodille-mamma»
Alle bøkene i «Nilsen»-serien er flotte julegaver til barn mellom halvannet og fire år. Gjenkjennelige og svært morsomme fortellinger fra smårollingers dagligliv, som skapt for høytlesning.Lene Kaaberbøl: «Villheks: Ildprøven»En ny, god serie fra den danske fantasydronningen. Spenning, hekseri og dyrevern, midt i blinken for jenter som digger fantasy.

Erlend Loe / Alice Lima de Faria (ill.): «Rumpemelk fra Afrika»
Absurd og hysterisk historie fortalt på småbarnsvis, med overdrivelser og vilter språkbruk. Bildeboka om Marko som tar bussen til Afrika for å lete etter rumpemelk, vil kalle på latteren både hos fireåringen og foreldrene.

Cathrine Krøger:
Geir Gulliksen. Anna Fiske ill.: «Iben og forvandlingen»
Nydelig liten fortelling om Iben som ikke får sove, og tenker store tanker. Anna Fiskes lekne illustrasjoner er i seg selv en nytelse.

Timo Parvela ill. Ida Larmo: «Ella til sjøs»
Røff finsk humor i lettlest barnebokserie om Ella og vennene hennes. Serien består av tilsammen atten bøker. Til nå er det kommet fem på norsk.

Tina Trovik: «Samuel Sekel og flukten fra Paris»
Første del av trilogi i tøff fantasy-debut om 13 år gamle Samuel, som går på tidsreise- skole på Hardangervidda, og blant annet bringes til Paris under revolusjonen.

Markus Zusak: «Jokeren»
Forfatteren av «Boktyven» har igjen skrevet en pageturner. Spennende og underholdende ungdomsthriller om taperen Ed Kennedy, hvis liv forvandles da han avverger et bankran.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer