Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

World Press Photo:

Årets beste bilde viser et drap: - Det er uten tvil uhyre sterkt

Den russiske ambassadøren Andrei Karlov ble skutt bakfra. Bildet av det er kåret til årets beste foto.

ÅRETS PRESSEFOTO: Associated Press-fotograf Burhan Ozbilicis bilde av den russiske ambassadørens drapsmann i Tyrkia er kåret til årets pressefoto 2016. Her er noen av de andre bildene. Vis mer

(Dagbladet): I dag ble årets beste pressefoto for 2016 kåret av «World Press Photo». Fotografen som stakk av med seieren, var Burhan Ozbilici for nyhetsbyrået Associated Press (AP).

Fotografiet viser den tyrkiske politimannen Melvut Mert Altintas som står foran liket av den russiske ambassadøren Andrei Karlov. Da bildet ble tatt, hadde politimannen akkurat skutt Karlov. Hendelsen skjedde den 19. desember 2016 i Ankara i Tyrkia.

Dette bildet var en del av en større bildeserie med navn «An Assassination in Turkey», som også vant prisen i kategorien «Spot News».

Vinnerbildet ble omtalt som et utrolig hardtslående nyhetsfotografi av juryleder for utdelingen, Stuart Franklin.

Øyeblikket Ozbilici har foreviget, viser oss en tydelig sint Altintas som står med en pistol vendt mot bakken og en finger pekende opp mot taket. Ved siden av ham, ligger liket av mannen han akkurat har skutt.

Blir hyllet

Av jurymedlemmer og kolleger blir Ozbilici hyllet for sitt mot og ro for å ta et bilde av en sivil tyrkisk politimann med en ladet pistol i hånda. Det skriver AP.

- Ozbilicis gripende bilde er et resultat av dyktighet og erfaring, og ikke minst hans spesielle evne til å beholde sinnsroen under ekstreme situasjoner. Vi er utrolig stolte av hans prestasjon, sier ansvarlig redaktør for AP, Sally Buzbee.

Fotoredaktør for AP sier at disse uforglemmelige bildene er typiske for Ozbilicis profesjonalitet.

Jurymedlem João Silva sier blant annet dette om det kontroversielle fotografiet:

- Jeg føler at bildet kommuniserer og oppsumerer hva som skjer i Europa, i USA, i Asia, i Midtøsten og Syria. Dette er et bilde av «hatets ansikt».

Selv forklarer fotografen at hans profesjonelle instinkter slo inn til tross for det dramatiske som skjedde rett foran ham.

- Jeg bestemte meg umiddelbart for å gjøre jobben min, selv om jeg risikerte å bli både skadd og drept. Jeg hadde i alle fall representert god journalistikk, sier han i et intervju til AP.

Viser en virkelighet

Fotograf i Dagbladet, Hans Arne Vedlog, synes det er en god ting at denne typen bilde vinner. Han forteller at mye av fotojournalistikken handler om prosjekter for tiden, og ofte finansiert av midler utenom redaksjonene.

- Det er et rått nyhetsbilde fra en veldig dramatisk hendelse som hører litt mer til det sjeldne, sier Vedlog og utdyper:

- Flere steder er det magre tider for fotojournalistikken som en følge av økonomien i en rekke medier. Da er det fint å se bilder som gjenspeiler virkeligheten. Dette er uten tvil et uhyre sterkt bilde som viser mye av det hatet som rår rundt i verden.

Dagbladet spurte generalsekretær i Norsk Presseforbund, Nils Øy, om hvordan etikken spiller inn i et bilde som dokumenterer drap:

- Jeg kan ikke uttalte meg om akkurat dette bildet da jeg ikke har sett det. Men i Norge har man en generell regel som sier at man ikke skal avbilde døde personer. Selv om det selvfølgelig er blitt gjort unntak i spesielle situasjoner som innebærer ulykker og drap, sier Øy.

Titusenvis av bidrag

Under årets «World Press Photo» ble det til sammen sendt inn over 80 000 bilder, tatt av 5000 ulike fotografer fra 125 forskjellige land. Juryen delte ut premier i åtte kategorier til 45 fotografer fra 25 land.

«World Press Photo» jobber tett med både å styrke og utvikle arbeidet til visuelle journalister. De arrangerer derfor en rekke aktiviteter og tiltak som går over hele verden.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling