Årets beste bøker

Den ultimate, definitive, makeløse kåringen fra Dagbladet.

ÅRETS ROMAN: «Jeg nekter» figurerer på favorittlistene til tre av våre anmeldere. Blant annet fordi Per Petterson skriver så «jævla bra» om å kjøre bil.
Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
ÅRETS ROMAN: «Jeg nekter» figurerer på favorittlistene til tre av våre anmeldere. Blant annet fordi Per Petterson skriver så «jævla bra» om å kjøre bil. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

(Dagbladet:)

Cathrine Krøger: Lars Saabye Christensen: «Sluk» En av Saabye Christensens absolutt beste bøker. Med «Sluk» får du to til dels selvstendige romaner, samt et nydelig etterord som er det nærmeste LSC kan komme en selvbiografi.

Bergsveinn Birgisson: «Svar på brev frå Helga» Nok en fabelaktig islandsk roman. Denne vakre lille hymnen til kjærligheten handler om en sauebonde som aldri fikk den han elsket. Boka formelig sitrer av begjær.

Birger Emanuelsen: «For riket er ditt» Ti særdeles gode debutnoveller, lagt til et lite øysamfunn på Sørlandet. Fortellingene har et tidsspenn på åttehundre år, og kretser rundt middelaldersk gudstro, samtidsaktig sjalusi, død, kjærlighet og ondskap.

Trygve Riiser-Gundersen: Witold Gombrowicz: «Dagboken 1953—1958» Hvorfor er det ingen norske forlag som har tenkt på dette før? Flammes utgave av første del av Gombrowicz' fantastiske og fryktinngytende dagbøker i Agnes Banachs oversettelse og Yokolands bombesikre design er årets tøffeste bok på norsk, uten tvil.

Per Petterson: «Jeg nekter» Alle snakker om familien, eller om de altoppslukende kjærlighetsforholdene. «Jeg nekter» er en mørk og varm utforsking av den stille og sterke og langsomme relasjonen som noen ganger er aller vanskeligst å få tak på: vennskapet. Etter hvert er det mange som skriver nesten som Per Petterson. Men det er ingen som skriver som Per Petterson.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer