Årets beste filmer

Dagbladets filmmedarbeidere har valgt seg ti favoritter hver fra årets tilbud på over 200 kinofilmer. Alle liker «Being John Malkovich» og «Boys Don't Cry». «Detektor» er årets beste norske film.

TRYGVE AAS OLSENs favoritter:

1. «Kadosh»
(Isr.) Regi: Amos Gitao

Rystende skildring av kvinneundertrykking blant ortodokse jøder i dagens Jerusalem. Filmen er forferdelig vond å se og umulig å glemme.

2. «Sanger fra andre etasje»
(Sv.) Regi: Roy Andersson

Stilistisk mesterverk om den store tomheten som fyller menneskene i en kaotisk verden. Alvorlig sivilisasjonskritikk med humor, årets beste skandinaviske.

3. «Boys Don't Cry»
(Am.) Regi: Kimberly Peirce.

Mesterlig fortolkning av autentisk historie om ei jente som ville være en av gutta. Strålende skuespill og velfortjent Oscar til Hillary Swank.

4. «Being John Malkovich»
(Am.) Regi: Spike Jonze

Ellevill komedie om folk som finner veien til John Malkovichs indre. Original filmidé gjennomført med bravur, hurra for de som betalte dette gildet.

5. «En dag i september»
(Brit./sveits.) Regi: Kevin MacDonald

Sjelden blir spenningsfilmer mer intense enn denne dokumentaren om den palestinske terroraksjonen mot israelske utøvere under München-OL i 1972.

6. «Rosetta»
(Belg.) Regi: Luc & Jean-Pierre Dardenne.

Mørk og realistisk skildring av en ung kvinne fra det aller nederste samfunnssjikt i Belgia. Kompromissløs film som svir, fortjent Cannes-vinner.

7. «The Insider»
(Am.) Regi: Michael Mann

Glitrende spill av Russell Crowe og Al Pacino i en film som effektivt ribber tobakksindustrien for all troverdighet. Hollywood på sitt aller beste.

8. «I det landet»
(Russ.) Regi: Lidija Bobrova

Burlesk og ram folkekomedie fra en russisk landsby. Der drikker de, plager hverandre og har lite av alt - unntatt en ukuelig livsvilje.

9. «En privat affære»
(Fr.) Regi: Frédéric Fonteyne.

Genialt turnert historie om to mennesker som møtes for å utforske sine hemmelige seksuelle fantasier. Befriende fri for fantasifull sex, rik på livsvisdom.

10. «Detektor»
(No.) Regi: Pål Jackman

Det beste med «Detektor» er at filmen oppfyller ideen med seg selv. En snurrig, småmorsom, alvorlig og god historie om litt hjelpeløse menn.

EIRIK ALVERs favoritter:

1. «Being John Malkovich»
(Am.) Regi: Spike Jonze

Utrolig. På alle måter. Utrolig at noen klarer å lage et forståelig manus av en så vill idé og utrolig at noen våget å satse penger på det.

2. «Den talentfulle Mr. Ripley»
(Am.) Regi: Anthony Minghella

Matt Damon er fantastisk i rollen som kameleonen Ripley, en ung mann som fortvilet forsøker å skape et nytt og bedre liv for seg selv. Årets mest sympatiske psykopat.

3. «Boys Don't Cry»
(Am.) Regi: Kimberly Peirce

Vond og ubehagelig, men sterk og definitivt et av årets beste dramaer. Regien er ujålete og skuespillerne - absolutt alle - er i toppklasse.

4. «Siderhusreglene»
(Am.) Regi: Lasse Hallberg

En gammeldags filmfortelling - i positiv forstand. Og gjennom å være nettopp gammeldags føles «Siderhusreglene» forfriskende i kontrast til mye annet jåleri.

5. «American Beauty»
(Am.) Regi: Sam Mendes

En strøm av gode kritikker og et utall priser - og alt fullt fortjent. «American Beauty» er en bitende satire om den hvite amerikanske middelklassen. Amerikanske? Hvorfor gikk den så bra her da? Fordi vi kjenner oss igjen. Dessverre.

6. «Flukten fra hønsegården»
(Br.) Regi: Peter Lord og Nick Park

Dette er noe så sjeldent som en familiefilm i ordets egentlige betydning: Her er det humor og spenning på flere plan, både for stor og liten.

7. «Detektor»
(No.) Regi: Pål Jackman

Sjarmerende på en slentrende og behagelig måte. Jo da. Det går an å lage god og underholdende film i Norge også. At Hildegunn Riise og Mads Ousdal overbeviser som mor og sønn sier det meste.

8. «Ride With the Devil»
(Am.) Regi: Ang Lee

Mr. Lee synes å mestre alle sjangrer. Dette borgerkrigsdramaet ble dessverre oversett av det store publikum både i USA og her hjemme.

9. «Troløs»
(Sv.) Regi: Liv Ullmann

Den er lang, og den er god. Regissør Ullmann kan utvilsomt sine ting når det handler om å få skuespillere til å yte sitt beste.

10. «Magnolia»
(Am.) Regi: Paul Thomas Anderson

Storslått og samtidig intim. Lang, men uten et overflødig bilde. En av årets store overraskelser. Og en av filmhistoriens mest originale sluttsekvenser.

LIV JØRGENSENs favoritter:

1. «Sanger fra andre etasje»
(Sv.). Regi: Roy Andersson

Et stilistisk perfekt, formfullendt og originalt tidsbilde om mennesker i en brytningsfase. Absurd vittig, skarp og rørende.

2. «Dr. Strangelove»
(Brit.). Regi: Stanley Kubrick

Peter Sellers i tre roller i en klassiker av en svart satire om atomtrusselen, frykt og hvordan menneskers oppfinnelser tar kontroll over oss.

3. «Magnolia»
(Am.). Regi: Paul Thomas Anderson

Et dristig, kreativt flettverk av historier om mennesker i oppgjør med seg selv og sine familier. Et overflødighetshorn med Julianne Moore og Tom Cruise.

4. «Dancer In The Dark»
(Da.). Regi: Lars von Trier

Årets Cannes-vinner er en hemningsløs skillingsvise av en musikal med Björk som enslig, synshemmet mor. Fantasifull utførelse, leken og trist.

5. «Being John Malkovich»
(Am.). Regi: Spike Jonze

Komedien om å befinne seg inne i John Malkovich er høyst uvanlig, full av uventede innfall, med tittelfiguren i godlynt raljering over seg selv.

6. «American Beauty»
(Am.). Regi: Sam Mendes

Sitrende satire over midtlivskrisen i Middelklasse-Amerika med en opplagt Kevin Spacey. En film som både har rammende humor og menneskelig varme.

7. «Boys Don't Cry»
(Am.). Regi. Kimberly Peirce

Oscar-belønte Hilary Swank er dypt rørende som den unge kvinnen som heller vil være mann, en forfører som provoserer fram grunnleggende fordommer.

8. «Tre konger»
(Am.). Regi: David O. Russell

Politisk skarpt satirisk om Golfkrigen og Vestens vedtatte sannheter om den. George Clooney i spissen for et opplagt ensemble. Rå, dokumentarisk form.

9. «Kadosh»
(Isr.). Regi: Amos Gitao

Et drama om kvinner fra det ultraortodokse jødiske miljøet i Jerusalem. To søstres kamp mot utstøtelse i en stillferdig opprivende film.

10. «The War Zone»
(Brit.). Regi: Tim Roth

Engelsk incestdrama, Tim Roths regidebut i meget sikker form. Uvanlig framstilling av temaet med Ray Winstone som far i en film som gjør vondt.

ANBEFALES: «Boys Don't Cry» kåres trestemt til en av årets bste filmer.
ROSES: «Sanger fra andre etasje» får en første- og en andreplass på lista over årets filmer.