Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Årets beste podcasts

Aksel Braanen Sterris beste podcast-tips for din selvrealisering.

GODE LYTTEOPPLEVELSER: Ira Glass leder en av de aller beste podcastene, This American Life. Foto: Jason Moore / Scanpix
GODE LYTTEOPPLEVELSER: Ira Glass leder en av de aller beste podcastene, This American Life. Foto: Jason Moore / Scanpix Vis mer
Kommentar

Er du kjent med podcast, altså radioprogram på telefonen?

Hvis du ikke allerede er bitt av basillen, vil det endre livet ditt. Jeg lover.

Podcast utgjør fantastisk selskap. Ved hjelp av en smarttelefon, øretelefoner og noen enkle tasteklikk, kan du bevege deg fra A til B eller gjøre kjedelig husarbeid, i selskap med verdens fremste forskere, filosofer og praktikere. Du kan høre spennende og tankevekkende historier presentert av proffe radiofolk.

Det er litt av en tid vi lever i!

Her følger en høyst personlig liste over de podcastene jeg har mest glede av, med håp om at du finner deg en eller flere podcaster å glede deg over.

Er du interessert i underholdning og radioteater, må du lete et annet sted. Her er podcasts som gir kunnskap for selvrealisering, for å forstå oss selv og samfunnet vi lever i.

Men det skal ikke være tungt. De gode podcastene gir deg kunnskap presentert i pen innpakning, i en form som engasjerer.

Det å søke kunnskap skal ikke være et strev, det skal være gøy. Er det ikke gøy, bør du enten lete etter andre formidlere eller andre typer kunnskap, som appellerer mer til deg.

De to beste produksjonene i denne delen av podcast-verden er trolig 1) This American Life, presentert av sjarmerende Ira Glass, og 2) Radiolab, med Jad Abumrad og Robert Krulwich, som raskt blir dine nerdete bestekompiser.

Både This American Life og Radiolab er fantastiske radioprogram, som gir kunnskap presentert i en form som virkelig engasjerer. Her lærer du om alt du ikke visste at du var interessert i. Sjekk bare ut Radiolab-episoden Year-End Special #2 om tarmen. Det er rett og slett fantastisk engasjerende.

For dem som lar seg fascinere av god populærvitenskap, bør også ta en titt på 3) TED Radio Hour. Presentasjonsformen er noe mindre lekker enn de to nevnte, men en time med TED-talks og intervjuer med foredragsholderne, kommer høyt opp på lista mi over god underholdning.

For å forstå mennesker og samfunn har positivistisk økonomi og psykologi, samt de stringente deler av filosofien, et fortrinn. Det er også derfor her vi bør gå når vi skal lytte til podcasts.

Økonomifaget er heldig på podcast-fronten. Her er det spesielt to podcasts som peker seg ut:

Både 4) Planet Money og 5) Freakonomics er imponerende populærvitenskapelige innganger til større og mindre spørsmål. Begge bruker økonomisk innsikt til å få svar på spørsmål om både økonomien i sin helhet og f.eks. familie og samliv, hvor du kanskje ikke trodde økonomiske innsikter var så relevante.

For dere med en dypere interesse for økonomi, er 6) EconTalk et absolutt must. Siden 2006 har den liberalistiske økonomen Russ Roberts intervjuet de største stjernene innen økonomifaget, som f.eks. Thomas Piketty, Daron Acemoglu, Milton Friedman og Ronald Coase.

Russ Roberts har med tiden blitt en svært god intervjuer og får ofte fram det beste fra sine intervjuobjekter. Har du tid og engasjement for å borre ned i den økonomiske forskningsfronten og til å lytte til dyktige og reflekterte næringslivsfolk, er dette podcasten for deg.

Også 7) Conversations with Tyler, som er timeslange samtaler mellom økonomen Tyler Cowen, mannen bak den fantastiske bloggen Marginal Revolution, og framtredende akademikere og praktikere, er vel verdt tiden. Få er så bredt orienterte som Cowen og folkene han får anledning til å intervjue er de skarpeste hodene innen feltet.

Også norske 8) Valebrokk & Co og 9) Pengepodden er gode og informative. Mens Pengepodden er god både for å få mer innsikt i hvor du kan plassere egne penger og for å forstå de større trendene i økonomien, er Valebrokk & Co spesielt relevant til å forstå mer av bakgrunnen for det du leser om i økonomiseksjonene i avisene.

For de virkelig interesserte kan det også være verdt å sjekke ut 10) Financial Times Money Show og 11) Alphachat

Av politiske podcasts er det enten færre gode podcaster eller så er jeg dårligere orientert .

Men det er to som er skikkelig gode. Både 12) Intelligence Squared og 13) Intelligence Squared U.S. Debates leverer debatter på virkelig høyt nivå om mer eller mindre dagsaktuelle politiske spørsmål . 

For norske forhold engasjeres jeg mest av 14) VGs Giæver og Joffen, en podcast med løs snipp om dagsaktulle spørsmål, og deretter 15) Aftenpodden, med de mer konservative og til tider bedrevitende kommentatorene i Aftenposten.

Hvis du liker det lange og dyptpløyende formatet, kan jeg også anbefale 16) The Axe Files, ledet av statsviteren David Axelrod. Han intervjuer viktige personer i amerikansk politikk.

På psykologi- og filosofifronten er det mer å velge mellom.

En virkelig god podcast som gir deg innsikt i hvorfor vi gjør som vi gjør, er 17) Invisibilia, enda en solid podcast fra National Public Radio. Det er populærvitenskap på sitt beste.

Av filosofi er det mye å velge om. Personlig synes jeg filosofipanelet til norske 18) Verdibørsen kommer høyt opp. Det er alltid en glede å høre Espen Gamlund, Ole Martin Moen og Kaja Melsom diskutere store og små spørsmål med innsikt og presisjon.

19) Philosophy Bites er korte smakebiter fra filosofiens verden, formidlet på lekker måte. Nigel Warburton og David Edmons intervjuer de fremste filosofene om de områder de kan mest om på 10-20 minutter. En lekker og appetittvekkende inngang til de store spørsmålene.

20) The Philosopher's Arms er en fantastisk produksjon med engelsk pub-stemning. Her samles allmuen og ekspertene til samtale om de mest grunnleggende spørsmålene. Også 21) Moral Maze og 22) The Philosopher's Zone er gode.

Er du interessert i «livsfilosofi» og de lange, og dype samtalene, kan jeg anbefale to ulike, men begge engasjerende, podcasts.

23) On Being med Krista Tippett, er et enestående prosjekt. Velg deg den som du finner mest interessant fra arkivet, og finn ut om det er din greie. Passer fint for lange turer. Tippetts åpenhet, engasjement, nysgjerrighet og varme, gjør deg både harmonisk og villig til å ta inn nye perspektiver. 

En litt mer avgrenset norsk variant, er 24) Bokpod, hvor Hallgeir Oppedal snakker en time med våre fremste forfattere. 

Om du er mer opptatt av å drive evig optimalisering av eget liv, er 25) The Tim Ferris Show en svært god podcast. Her har du all selvhjelpslitteraturen du trenger, samlet i en fiks ferdig podcast. Disse varer fra en halv time til opp i mot nesten tre timer.

Han har blant annet snakket med Jamie Foxx om suksess, William MacAskill om effektiv altruisme, og Alain de Botton om hvordan filosofi kan gjøre livet ditt bedre.

I samme kategori, bare langt kortere og mindre grundige, er 26) Question of the Day. Men det gjør dem ikke dårligere. Hver episode av QOD er en herlig, sprø samtale mellom to smarte mennesker, Stephen Dubner fra Freakonomics og multigeniet James Althucher.

Diverse podcaster Det er mye annet snacks i podcast-verden. Av de podcastene jeg hører på jevnlig, vil jeg framheve:

27)  Note to Self, en god og engasjerende podcast om teknologi og hva den gjør med oss.

28) Reply All, et program om internett.

29) Morgenbladet Podcast, en fin måte å få oversikt over hovedsaken i Morgenbladet den uka.

30) More or Less: Behind the Stats, Tim Harford går kritisk gjennom tallene du blir presentert i media.

31) PodcastOmRus, en podcast om rus. Er det noe vi får lite kvalitetssikret informasjon om i dette landet, så er det rus. PodcastOmRus er et hjemmesnekra, men til tider god og engasjerende podcast om et viktig tema.

32) 99 % Invisible, podcast om masse rart.

33) Waking up with Sam Harris, multitalentet Sam Harris snakker om temaer han bryr seg om med folk han er interessert i. 

34) Aftenpostens Frode Thuen: Leve sammen, en veldig søt og fin podcast hvor psykolog Frode Thuen og statsviter Bent Sofus Tranøy diskuterer samliv.

Så hvordan komme i gang? Start rolig. Ikke last ned alle podcastene du synes ser spennende ut med en gang og forvent at du skal holde tempoet. Prøv deg litt fram. Finn en, to eller tre podcasts du liker. Finn rutinen. 

Har du en smarttelefon trenger du bare en såkalt podcast-applikasjon. Den kan lastes ned der du laster ned andre applikasjoner (apper). 

Min favoritt er Overcast. Den koster noen småkroner, men det er det verdt. Med denne kan du framheve stemmene (alle podcaster er ikke av like god kvalitet), du kan slippe lange tenkepauser (ved hjelp av smart speed), og du kan øke hastigheten på avspillingen til 2,25 av vanlig hastighet.

Sammen med smart speed kan du da høre en podcast mellom 2,5 og 3 ganger så fort som vanlig. Da kan du følgelig høre på 2-3 ganger så mange podcasts, eller gjøre noe helt annet i tida du sparer. Genialt!

Nå er det bare å sette i gang. Tro meg, du vil ikke angre.

Har du tips til gode podcasts, setter jeg stor pris på om du deler dem i kommentarfeltet og/eller direkte til meg på Twitter.

God lytteopplevelse!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media