Årets beste roman?

Få bøker har hatt den samme virkningen på Dagbladets anmelder.

SKRIFTEN PÅ VEGGEN: Både post-it-lapper og familiens hund er sentrale medspillere i Kjersti Annesdatter Skomsvold vakre og vonde roman  «Monstermenneske». Her er hun med golden retriveren Beckett. 
Foto: LARS EIVIND BONES
SKRIFTEN PÅ VEGGEN: Både post-it-lapper og familiens hund er sentrale medspillere i Kjersti Annesdatter Skomsvold vakre og vonde roman «Monstermenneske». Her er hun med golden retriveren Beckett. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Les intervju med Skomsvold her.

ANMELDELSE: Det begynner der det for mange slutter: En liten kvinne ligger på et gamlehjem. Gardinene er trukket for. Hun orker ikke røre på seg, kroppen, sjelen gjør vondt. Gråten gjør også vondt, men den kommer likevel.

Hun er så vidt fylt 20 og har glemt hvordan man ler.

I mørket Kjersti Annesdatter Skomsvolds brakdebut «Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg», var en flis av ei bok om nitti år gamle Mathea Martinsen. «Monstermenneske» er derimot en 600 sider lang beretning om en kvinne ved navn Kjersti. Kjersti er redd for å ikke være bra nok, flink nok, løpe fort nok. Hun får kyssesyke, vil bli frisk — kjapt!, men betaler dyrt i form av utmattelsessyndromet ME. Kjersti må gi opp datastudiene, blir gitt opp av kjæresten, flytter hjem til foreldrenes kjellerhybel. Der ligger hun i mørket.

«Forfatter1» I et underfundig og skarpt språk beskriver Skomsvold hvordan sykdommen kommer snikende, hvordan hun lever med den, hvem hun blir med den og hvordan hun forsøker å jobbe seg ut av den.

«Jeg har tråder som trekker i hodet mitt, smertetråder som drar forstanden min ut av øynene, ørene, munnen».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer