Årets beste skandaler

I forrige uke slo Vegard «Short Cut» Olsen ned en fyr utenfor en kiosk i Oslo. Men det er ikke den eneste skandalen blant de unge kjendisene.

2003 STARTET MED ET SMELL: Tabloidavisene avslørte at Terje Håkonsen (28) var sammen med ei lesbisk dame! Daniel Franck (28) uttalte seg villig vekk om Håkonsens nye forhold til håndballstjernen Mia Hundvin. Håkonsen ble forbanna på sin tidligere snowboardvenn Daniel. Dermed var året i gang - og skandalene strømmet på:

13. februar fikk fotballproff Eirik Bakke (25) lyst på pils, og dro til sentrum av Leeds sammen med noen venner. Utpå natta ble han tatt for fyllekjøring i sin BMW X5, og turen bar videre til arresten. Bakke nektet straffskyld, og prøvde å vri seg unna med å si at han ikke snakket engelsk (ha!), men ble til slutt dømt i engelsk rett. Og da dommeren leste opp dommen for Bakke, var det i en syrlig tone han la til:

- Jeg gjør et poeng av å fortelle deg dette via tolk, slik at det ikke skal være noen tvil om at du får det med deg.

22. FEBRUAR GIKK Morten Abel (40) på scenen under Spellemannprisutdelingen i Tønsberg. Dandyen smilte fårete bak mørke briller, gestikulerte veldig og droppet arrogant å lese juryens begrunnelse. Spekulasjonene gikk høylytt om popstjernen var påvirket av noe.

Paperboys\' Vinni og DJ Pope Dawg kjørte en ærlig linje. Etter å ha sjanglet opp på scena og nesten dunka hverandre ut med bronseharpa, innrømmet gutta at de var berusede.

Så gikk tubaist Line Horntveth (29) i Jaga Jazzist ut og klaget sin nød over fulle artister som ikke satte musikken i høysetet. «Jeg har selv opplevd at brukerutstyr som speil og aluminiumsfolie har ligget klart i garderoben etter konserter i Norge», hevdet Horntveth. Dagen etter fikk hun støtte fra Ephemera, Gåte, Ole Paus og, av alle, St. Thomas . Motreaksjonene ble ikke uventet frontet av Equicez , og kanskje mer overraskende fra Jan Ove, unnskyld, JanoveOttesen i Kaizers Orchestra. Han kunne fortelle at han hadde drukket en hel flaske vin før han delte ut spellemannpris.

IFØLGE EN spørreundersøkelse i regi av et legemiddelfirma er Anne-Kat. Hærland (31) svært populær blant menn med ereksjonssvikt. 27. februar ble hun derfor hyret inn for å lansere en ny potenspille, men ble rasende da en fotograf tok bilder av henne under pressekonferansen. Hun pakket sammen sakene sine og forsvant før hun hadde fått hjulpet noen med noe som helst.

Eirik Bakke er ikke den eneste norske fotballspilleren som liker å ta seg en fest. Erik «Myggen» Mykland (32) var på byen igjen 13. mars i år. Utpå natta ble han observert liggende på gata der han utfordret tilfeldig forbipasserende dansker til håndbak. Dagen etter hadde han følgende kommentar til danske Ekstra Bladet: «Jeg kan ikke se noe galt i dette. Dere må forøvrig unnskylde min ringe påkledning», sa Myggen, ifølge avisa bare iført underbukse og med villadøra på vidt gap.

I april måtte Turbonegers Hank von Helvete (30) til sykehus etter å ha fått ei ølflaske i trynet under en konsert på Mercury Lounge i New York. Turbofansen ordnet opp og slo ut tenna på fyren som kastet.

DA JOHN ARNE RIISE (22) giftet seg med Guri Havnevik (22) Ålesund 14. juni - og med hele Se&Hør-maskineriet tilstede - dukket ingen av lagkameratene fra Liverpool opp. Heller ikke forhåndsannonserte prins Albert av Monaco, ikke en gang den fotballfrelste sønnen til Moammar Gadhafi, al-Saadi Gaddafi, tok turen - selv om begge sto på gjestelista. Den største kjendisen i bryllupet var HC Andersen! I tillegg var Tor Endresen hyret inn som sanger.

Riise fikk seg et nytt slag i trynet da lagkamerat John Carew (24) var framme med knyttneven i landslagsbussen for noen uker siden. En fotballfaglig disputt mellom fotballstjernene endte med at det rant over for Carew, som sporenstreks ble sendt hjem til Roma, mens Riise endte på bussgulvet. Carew ble ironisk nok kjørt til flyplassen av en forståelsesfull Farid Bouras - lederen i Ungdom mot Vold.

FORFATTER, JOURNALIST og nyansatt kulturredaktør i Nationen, Vidar Kvalshaug (33), giftet seg i fiskeværet Bjørnsund utenfor Molde i sommer - og inviterte til gedigent kjendisbryllup. Både Åsne Seierstad og Ari Behn var tilstede da han giftet seg med VG-journalist Elisabeth Skarsbø Moen. Men da klokken hadde passert åtte om morgenen på bryllupsnatta, snudde stemningen. Kvalshaug klinte likegodt ned en av gjestene. Det skal han også ha gjort på utdrikningslaget i forkant av bryllupet. Forøvrig var bryllupet en stor suksess.

Kristopher Schau (33) lager skandaler hvert år. Han startet året med å ringe avisene etter å ha knust et ølglass i sin egen panne på konsert. Men på VGs forside kom han først etter å ha vært på jobb for NRK under Quartfestivalen. Der prøvde han å sjarmere festivaldeltakerne med å fylle døde rotter med helium og lage motorbåt av en 250 kilo tung gris. Seinere på sommeren havnet han i klammeri med ledelsen i NRK under lønnsforhandlinger, og sluttet før hans nye program kom på lufta.

INGEN FÅR MER oppmerksomhet enn Equicez hver gang en ulovlig substans nærmer seg gapet. I år har rapperne og deres vennegjeng oppnådd kjendisstatus ved å fortelle om alt som har gått opp i røyk og en ufrivillig politirazzia i bussen på Quartfestivalen. Dagen etter razziaen ble en av Dagbladets journalister skallet av en venn av gruppa - og allerede i januar sørget en av gruppas DJer for skandaleoverskrifter da han sammen med en venn ble stoppet på vei ombord i et SAS-fly på Kastrup. Sikkerhetsvaktene fant to skarpladde pistoler, den ene med lyddemper, i håndbagasjen. DJen ble seinere dømt til 40 dagers fengsel. Den siste skandalen er at «alltid fulle» Cast har blitt nykter.

Det er imidlertid ikke Bækkelagets store sønn, rapkollega Apollo . Utenfor puben NYX i Oslo fikk han seg et spark i hånda av en kvinnelig ansatt på Platekompaniet. Dagen etter måtte Apollo til legevakta, med brukket arm. Dit måtte også NRK-programleder Vegard «Short Cut» Olsen 20. september etter at han havnet i slåsskamp utefor 7-Eleven i Bogstadveien. Han hadde fått mye tyn fra en guttegjeng, men i etterkant kan det virke som om han i opphisselen røyk løs på en nysgjerrig tilskuer.

ÅRETS FILMSKANDALE var filmen «Play» , Norges dårligste film siden «Svidd Neger», også den på kino denne sommeren. Etter å ha sanket medieomtale i samtlige riksdekkende aviser og mye snakk på tv, landet anmeldelsene på terningkast 2, og premierekvelden med 12 - eller var det 17 - stykker i salen. Verden er ikke alltid urettferdig.

Elisa Røtterud (24), Robinsonvinner og sjekkeprogramleder, har fått seg ny jobb i IN-Magasinet på Oslos vestkant. Der har hun intervjuet Mads «Pornopung» Larsen (28). Denne gangen er det ikke romandebutanten som står for godbitene. Vi siterer:

«Jeg presser albuene mot brystene for å fremheve kløften min.»

«Jeg lener meg tilbake for liksom å skjule kløften min. Noe som er svært vanskelig i den dypt utringete kjolen.»

Og tre kjappe Elisa-spørsmål til slutt:

«Hvor ofte bør man barbere ballene?» «Er det ikke farlig? Hva om du skar hull og den ene testikkelen ramlet ut?»

ASLAK NORE (25) , Kjartan Fløgstads bredkjeftede sønn og påtroppende rikssynser, har på et lite år høvla over utestedet Mono, politikeren Inga Marte Thorkildsen og den unge forfattergenerasjonen. Men på Aschehougs årlige hagefest 28. august, bare dager før artikkelen hvor han krever Natt&Dag nedlagt kom på trykk, hadde pipen, ifølge Natt&Dag-redaktør Gaute Drevdal (33), en langt spakere lyd:

- Jeg tror ikke på min egen konklusjon, at Natt&Dag må legges ned, men det var en måte å selge inn artikkelen til Samtiden på. Jeg synes Natt&Dag har vært veldig bra det siste året, fortalte Nore til Drevdal. Ifølge Drevdal, altså.

- Dette stemmer ikke i det hele tatt, sier Nore til Dagbladet FREDAG når vi konfronterer ham med Drevdals historie.

- eg sa til Drevdal at jeg syntes Natt&Dag har hatt en oppsving de siste månedene, men jeg har aldri sagt at jeg ikke trodde på min egen konklusjon, at Natt&Dag burde legges ned. Da jeg ringte Gaute Drevdal for to dager siden, så husket han ikke hvem jeg var. At en fyr med så elendig kortidshukommelse tror han er i stand til å huske ordrett hva som ble sagt under Aschehoug-festen, er helt utrolig.

Alex Rosén har også prøvd seg i avisbransjen, med skandaleavisen Weekend. Rosén er redaktør, og med seg i staben for gravende journalistikk har han Jarl «Portveien 2» Goli , samt et knippe midtsidepiker.

Når vi først er inne på kjendiser som intervjuer kjendiser, så kan vi nevne at Ingeborg «Lewinsky» Heldal (30) har fått jobb i Se og Hør.

Uansett var årets verste skandale at Elin Tvedt fikk eget program på TVNorge.

Det er ennå noen måneder igjen til 2004. Og snart er det julebordsesong.

HELGESKANDALER: Alex Rosen er redaktør for nyskapningen Weekend. Say no more.
ORDKRIGER: Pass deg så ikke Aslak Nore skriver en artikkel om deg. Han kan mange fremmedord.
SPRÅKSURR: SKjønte Eirik Bakke hva som ble sagt i rettssaken mot ham i England?
STORE JOHN: Han har det ikke bare i beina, John Carew. Bare spør kompisen John Arne Riise.
NÅ OGSÅ SKRIBENT: Elisa Røtterud skriver om kløften sin i et magasin for vestkanten i Oslo
SKÅL: Jan Ove, unnskyld, Janove fra Kaizers spytter ikke i vinglasset. God i fotball er han også.
KORTSLUTNING: Det rant over for Short Cut forrige uke.
SKUFFER ALDRI: I år har Kristophers Schau gitt verbal bank til NRK-ledelsen, sprengt rotter og knust glass i sin egen panne.
ABELGØY: Morten ABel skulle dele ut harpe på årets Spellemannspris. Det gikk schånn passche bra. Her er han avbildet med en skandaløs hodepryd.