Årets beste superheltfilm vises kun på cinematekene

Anmeldelse: «Midnight Special»

Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

FILM: Matt og Ross Duffers «Stranger Things» har den siste måneden vært gjenstand for panegyriske hyllester fra et publikum som har falt pladask for dens ærbødige rekonstruksjon av estetikken fra 80-tallets toneangivende science fiction- og skrekkfilmer. Også thrilleren «Midnight Special» – som er månedens film på cinematekene i Bergen og Oslo – springer ut av denne tradisjonen, men i Jeff Nichols’ film er Netflix-seriens utstuderte kitsch og patologiske referanseiver byttet ut med et korthugget og usentimentalt filmspråk.

IntensNår publikum kastes inn i handlingen er Roy (Michael Shannon) og Lucas (Joel Edgerton) på flukt fra myndighetene og en mystisk kristen sekt som Roy nylig har brutt med. FBI, NSA, militæret og det mystiske trosfellesskapet som kun omtales som «The Ranch» er nemlig ute etter Roys sønn Alton, en åtte år gammel gutt med en rekke uforklarlige egenskaper. Roy og Lucas er på sin side fast bestemt på å frakte gutten til et bestemt sted på et bestemt tidspunkt for å oppfylle en mystisk profeti publikum aldri får nærmere innsyn i.På et idéivå er altså ikke «Midnight Special» noe smartere eller dypere enn «Stranger Things» eller engang de korte sekvensene som går igjen i «X-Men»-filmene, hvor unge mutanter for første gang slipper sine overmenneskelige evner løs på en verden som ikke har noen referanserammer å tolke superkreftene deres ut fra. Rundt dette premisset har imidlertid Nichols konstruert en usedvanlig troverdig og effektiv thriller, som aldri forteller mer enn den må, og som heller aldri gir slipp på momentet fra de innledende scenene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer