Årets beste tv-psykopater

Endelig kommer «Damages» på norsk tv.

(Dagbladet.no): De beste psykopatportrettene har oftere vært å finne i tv-serier enn i filmer de seineste årene. Og det er jo et perfekt format når man vil bruke god tid på å utvikle en karakter. Hvor mange episoder tok det ikke før man skjønte omfanget av Tony Sopranos galskap? Eller begynte å få sympati for Dexter?

Høstens tv-sesong i USA står i nerdene og snobbenes tegn, men for meg er fortsatt høydepunktet onsdager, når «Damages» vises på FX.

Og joda, vi vet at Glenn Close er en glimrende skuespiller, ikke minst gjennom sine tidligere psykopatroller (kaninkoker!). Men først og fremst er dette Ted Dansons store tv-comeback.

DANSON SPILLER milliardæren Arthur Frobisher - en self-made forretningsmann og banditt.

Han har nettopp kjørt selskapet sitt i grøfta, rett etter at han selv solgte seg ut. Men mens Frobisher ble søkkrik på konkursen, tapte småaksjonærene og arbeiderne alle sparepengene sine.

Frobisher har kjempet unna alle offentlige granskinger, men nå møter han tøffere motstand i form av Patty Hewes (Glenn Close) - en beryktet advokat som driver sin virksomhet på machiavellisk vis. Hewes\' ærgjerrighet og hensynsløshet gjør henne skvatt gal - nesten like ille som Frobisher.

Opp i det hele dukker det opp et drapsmysterium som fortelles på smart og iskaldt vis - ved skifter i tid og perspektiv som gjør seeren mer og mer paranoid, i takt med hovedpersonenes eskalerende galskap. Vi vet hele tiden at noen lyver.

Men hvem, og hvorfor?

EN BRA MATCH: Glenn Close og Ted Danson passer bra til hverandre. I «Damages» spiller de to høyst ulike psykopater. Foto: SCANPIX/AP
EN BRA MATCH: Glenn Close og Ted Danson passer bra til hverandre. I «Damages» spiller de to høyst ulike psykopater. Foto: SCANPIX/AP Vis mer


MANGE HAR KOST
seg med Dansons rolle i «Curb Your Enthusiasm» de siste par årene, men få kunne ane at mannen med den grå tupéen var i stand til noe slikt.

Aller mest briljerer Danson i episode seks, der han engasjerer en skyggeforfatter for å skrive sin selvbiografi. Ved å tro at det finnes et publikum for en bok om en klyse som ham selv viser Frobisher en tonysopranosk mangel på selvinnsikt. Det må jo bare ende galt.

Apropos, «Damages» er laget av manusforfattere fra blant annet «Sopranos».

Produsent Todd A. Kessler bidro for eksempel på noen av de klassiske episodene i seriens tredje sesong.


NORSKE TV-STASJONER
 har begynt å reagere raskere og raskere, og TV3 begynner å sende «Damages» allerede 31. oktober - en knapp uke etter at sesongens siste episode er vist i USA.

Kjappheten er et godt tegn, og lykkes FX med å selge serien til flere land øker også sjansene for at det blir en sesong to.

Så får vi bare håpe at også norske seere skjønner hvor bra «Damages» er. Avsluttes den like bra som den begynte, snakker vi trolig om den beste advokatthrilleren siden «Murder One».

STORMANNSGAL: Glenn Close spiller Patty Hewes, sjefen som ansetter en ung advokat i et forsøk på å få has på Frobisher. Men er det det egentlige motivet?