Årets bokhandlerpris går til Maja Lunde: - Jeg måtte felle noen gledestårer

Overbeviser med sin bok «Bienes historie».

PRISVINNER: Maja Lunde fikk årets Bokhandlerpris for romanen «Bienes historie». Kulturminister Thorhild Widvey sto for prisoverrekkelsen. Foto: NTB / Scanpix
PRISVINNER: Maja Lunde fikk årets Bokhandlerpris for romanen «Bienes historie». Kulturminister Thorhild Widvey sto for prisoverrekkelsen. Foto: NTB / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Årets Bokhandlerpris går til romandebutant Maja Lunde for hennes bok «Bienes historie».

Det ble offentliggjort under et arrangement på Litteraturhuset i Oslo i dag. Kulturminister Thorhild Widvey (H) sto for prisoverrekkelsen.

- Jeg er enormt takknemlig og ydmyk over å motta Bokhandlerprisen. Jeg blir like glad hver gang noen forteller meg at de elsker «Bienes historie». At temaet for boka dessuten har engasjert og truffet så bredt, gjør meg virkelig rørt, sier Maja Lunde i en pressemelding.

Til Dagbladet forteller prisvinneren at hun ble veldig overrasket over pristildelingen.

- Telefonen kom veldig ut av det blå. Jeg trodde det først ikke, men så måtte jeg felle noen gledestårer, sier Maja Lunde.

Det er ansatte i bokhandlere over hele landet som har stemt fram boka som sin favoritt blant årets norske bøker. Ti bøker var nominert til prisen.

Maja Lunde forteller at hun er ekstra glad for å få nettopp denne prisen.

- Jeg er utrolig glad for alle bokhandlerne som har stemt. At så mange har gitt sin stemme betyr veldig mye, hver enkelt leser er like verdifull. Jeg setter utrolig stor pris på at boka har fått gjennomslag med den tematikken den har, sier hun. 
 
- Velfortjent pris Dagbladets litteraturansvarlig, Marie L. Kleve, mener prisen er velfortjent.

-  Det er så fortjent! Maja Lunde klarer kunststykket å forene et brennaktuelt tema med en oppslukende og elegant komponert historie, og gjøre det til god litteratur. Det er ikke alltid så lett å tilfredsstille både litteratursnobbene og massene, men det klarer hun, sier Kleve.

Kleve var full av lovord i sin anmeldelse av boka i august, og skrev blant annet at «Maja Lundes debutroman fortjener mye buzz».

De nominerte til årets Bokhandlerpris:

• Heidi Linde, «Norsk sokkel», Gyldendal

• Helga Flatland, «Vingebelastning», Aschehoug

• Jørgen Jæger, «Monster», Juritzen forlag

• Ketil Bjørnstad, «Verden som var min. Sekstitallet», Aschehoug

• Lars Saabye Christensen, «Magnet», Cappelen Damm

• Maja Lunde, «Bienes historie», Aschehoug

• Roy Jacobsen, «Hvitt hav», Cappelen Damm

• Samuel Bjørk, «Uglen», Vigmostad & Bjørke

• Siri Pettersen, «Evna», Gyldendal

• Trude Teige, «Mormor danset i regnet», Aschehoug

Siden boka har fått både buzz og blitt kritikerrost i de fleste medier.

Nå er det klart at også norske bokhandlerne har falt for Lundes tre historier om relasjoner mellom foreldre og barn, om sorg, og om menneskenes sårbarhet - og selvfølgelig bier.

-  Det er alltid gøy når en debutant går hen og vinner en av de største prisene. Men denne gangen var det faktisk ikke så overraskende, selv om hun konkurrerte mot mange veldig etablerte navn. Det har summet eksepsjonelt mye rundt «Bienes historie» helt siden i sommer, det er virkelig høstens store debutroman, sier Marie L. Kleve.

Lover flere bøker Maja Lunde (1975) har bakgrunn som manusforfatter for tv, og har skrevet flere barnebøker.

Hun debuterte som forfatter i 2012 med «Over grensen», en spenningsroman for barn. I 2014 ga hun ut ungdomsromanen «Battle», deretter ga hun ut bøkene «Verdens kuleste gjeng 1 — Sceneskrekk» og «Verdens kuleste gjeng 2 — Kokkekaos» i 2015.

«Bienes historie» er Lundes første voksenbok, også denne gitt ut i 2015.

Maja Lunde forteller Dagbladet at hun gir ut en ny barnebok i januar. I tillegg skriver hun for tiden på en ny roman for voksne.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer