Årets Grammy

Jentenes festkveld

LOS ANGELES (Dagbladet): Alicia Keys, India.Arie og Nelly Furtado har ført stafettpinnen fra sine søstre i Destiny\'s Child videre. Derfor vil de sammen med U2 trolig dominere årets Grammy-utdeling, som ser ut til å bli den mest stjernespekkede noensinne. Grammy-utdelingen skjer i natt.

Bono & co er gamle nok til å være fedrene til de tre souljentene og de fleste andre som preger hitlistene. Men de stadig turnerende irene godt over de 40 viste med fjorårets suksess «All You Can\'t Leave Behind» at de fortsatt er blant verdens største, viktigste og beste band. Foran årets Grammy, som skjer tidlig torsdag morgen norsk tid, er Bono & co nominert i hele åtte kategorier.

Jentenes fest

Platedebutantene Alicia Keys\' «Songs in A Minor», Nelly Furtados «Whoa, Nelly!» og India.Aries «Acoustic Soul» er likt av så vel kritikere som publikum. Aldri før har det vært en slik overlapping mellom kategoriene «Årets beste sang» og «Beste nye artist» _ og for den saks skyld mellom Grammy-nominasjonene og kredibiliteten ute blant folk flest i USA. Alle de tre unge divaene vil knive om de prestasjonstunge kategoriene, og dermed virker det som om Grammy-utdelingen et oppgjør med den gammelmodige og sidrumpa holdningen fra tidligere år.

- Jeg har lenge følt at unge kvinner som skriver og produserer sjøl med sitt urbane språk, vill bli den nye bølgen. Årets nominasjoner vitner om at spådommen slo til, sier Nelly Furtado.

U2 tilbake

Det er imidlertid liten tvil om at U2s overlegne oppvisning foran årets viktigste tv-begivenhet i USA _ den nylig avviklede «Super Bowl» _ sikrer bandet trofeet med inskripsjonen «Årets album». Ifjor sa Bono at bandet var tilbake til utgangspunktet med «All You Can\'t Leave Behind» og at bandet var tent på å ta tilbake tronen som verdens beste band. Oddsene er lave for at Bono & co ikke har maktet å overbevise Grammy-komiteen, selv om utfordrerne er sterke: Bob Dylans «Love & Theft», India.Aries «Acoustic Soul», Outkasts\'s «Stankonia» og soundtracket «O Brother; Where Art Thou».

U2 er også nominert for «Årets beste rockalbum», men her kan Ryan Adams\' «Gold» komme som en overraskelse. Adams har fått mye skryt for sitt album.

Luksusproblem

Årets Grammy-utdeling står dessuten overfor et luksusproblem: Stjernene står i kø for å opptre. Da Bob Dylan bekreftet at han ville spille, måtte showet og sendetiden på fjernsynet utvides med en halv time. Grammy-showet vil dermed vare i tre og en halv time.

Den hardtarbeidende trioen Destiny\'s Child, Alicia Keys og \'N Zync vil også opptre. Billy Joel og Tony Bennett vil etter planen fremføre «New York State of Mind», mens Christina Aguilera, Pink, Lil\' Kim, Mya og Missy Elliott er alle klare for sin versjon av «Lady Marmalade».

Dagbladet.no komemr tilbake med fyldig dekning av nattas stjernefest i morgen.

FØRER STAFETTPINNEN VIDERE: Nelly Furtado blir en av mange profiler på årets Grammy-utdeling.