Årets jazz-juleplate - vakkert snødryss over piano og gitar

Wandrups utvalgte: Pluss en overdådig, ny jazzjuleboks.

DUO I JULEFORM: Olga Konkova og Jens Thoresen har lagd en vakker og original juleplate.
DUO I JULEFORM: Olga Konkova og Jens Thoresen har lagd en vakker og original juleplate.Vis mer

CD: Jazz hører jula til. Dette har i hvert fall pianisten Olga Konkova og gitaristen Jens Thoresen forstått. Deres duetter på det ferske albumet «December Songs» er storslåtte versjoner av kjente låter, framført med en fabelaktig innlevelse.

Ikke siden Bugge Wesseltoft utga «It's Snowing On My Piano» (1997) - en plate vi hadde gleden av å bekjentgjøre for folket den gangen - har vi hørt maken til versjoner i et såpass lavmælt og elegant format.

MYE JUL FOR PENGENE: 14 album på en samleboks.
MYE JUL FOR PENGENE: 14 album på en samleboks. Vis mer

Her er masse pusterom mellom tonene, men også partier der piano og gitar strømmer mot lytteren som en eske julepynt som åpnes så brått at alt det kjente og kjære flommer utover. Det er en fryd å følge tonene når disse to fortolker det musikalske julebudskapet.

Det svinger også kraftig av en boks som hyller fortidas jule-eksesser. Lavprisboksen «Jazzy Christmas» bringer i sin helhet 14 jazzalbum fra fortida på ti CD'er. Her er Ella Fitzgerald, Charles Brown, Louis Armstrong, Ramsey Lewis Trio, Stan Kenton, Dean Martin, Harry Belafonte og Klaus Weiss & Nor Big Band. Fra det hardtsvingende til det myktklingende, musikk full av julelys og jazzvarme.