DEBATT

Årets konfirmanter får i snitt over 30.000 kroner i pengegaver

Dette er hva foreldre, besteforeldre, onkler, tanter og andre bekjente gir.

PENGENE FLYR: For mange blir barnas konfirmasjon en dyr affære. - Du må ikke gi konfirmanten penger. Arvegods for eksempel er både en bærekraftig og trendy gave, og sannsynligvis noe konfirmanten vil sette pris på når hun eller han blir eldre, skriver artikkelforfatteren. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
PENGENE FLYR: For mange blir barnas konfirmasjon en dyr affære. - Du må ikke gi konfirmanten penger. Arvegods for eksempel er både en bærekraftig og trendy gave, og sannsynligvis noe konfirmanten vil sette pris på når hun eller han blir eldre, skriver artikkelforfatteren. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Jeg får ofte spørsmål om hvor mye det er vanlig å gi i konfirmasjonsgave. Det er ingen fasitsvar, men ingen sum er for lav og du bør heller ikke sammenligne deg med andre. Jeg vil allikevel illustrere hvor mye gjennomsnittskonfirmantene får, ved å legge frem noen tall fra en undersøkelse Nordea gjennomførte for et par år siden.

Skal vi tro denne undersøkelsen kan en gjennomsnittskonfirmant forvente seg å motta over 30.000 kroner i pengegaver til konfirmasjonen. Noen konfirmanter får langt mer. Men i gjennomsnitt vil altså årets konfirmanter motta over 30 tusenlapper.

Det er foreldre og besteforeldre som gir de største summene. Over 20.000 kroner gir disse til sammen. Store pengesummer skjenkes også av onkler og tanter. Og dersom vi tenker oss at en konfirmant får én pengegave fra foreldrene, pengegaver fra to sett med besteforeldre og fire sett med tanter og onkler, samt et par vennepar av foreldre, får konfirmanten altså over 30.300 kroner til sammen.

Dette gir vi konfirmanten*:

Foreldre: 11.500 kroner Besteforeldre: 6.480 kroner Tanter og onkler: 1.140 kroner Venner av foreldre: 650 kroner

*Beløp fra 2016 justert for konsumprisindeks (prisstigning)

Hvor mye du skal gi må du naturligvis avgjøre selv. Men ikke smør på av redsel for å virke gjerrig. Ingen er tjent med at du blakker deg for en ungdom som uansett, og sannsynligvis, vil få kontoen sin fylt med et vesentlig beløp på denne dagen.

Her er noen tips til deg som skal være gjest i en konfirmasjon:

1. Snakk med andre med samme relasjon og bli enige om et maksbeløp så slipper dere å smøre på i redsel for å virke gjerrig.

2. Gå sammen om å kjøpe gave.

3. Øremerk pengegaver så slipper du at pengene du gir sløses bort.

4. Du må ikke gi konfirmanten penger. Arvegods for eksempel er både en bærekraftig og trendy gave, og sannsynligvis noe konfirmanten vil sette pris på når hun eller han blir eldre. Tid er mangelvare, så tid sammen kan gjerne være et godt utgangspunkt for en fin gave. Opplevelser gir ofte en høyere følelse av opplevd lykke enn forbruksvarer og er en fin gave til konfirmanten.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer