Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Årets krimfavoritt i britisk storavis

Jo Nesbøs «Snømannen» er hett julegavetips.

KRIMYNDLING: Jo Nesbøs er ikke bare norske krimelskeres yndling. Boka «Snømannen» vil etter all sannsynlighet ligge under mange britiske juletrær i år. Foto: Lars Eivind Bones
KRIMYNDLING: Jo Nesbøs er ikke bare norske krimelskeres yndling. Boka «Snømannen» vil etter all sannsynlighet ligge under mange britiske juletrær i år. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

(Dagbladet): Førjulstid er listetid hos mange kulturaviser, så også den britiske avisa The Independent. I dag deler litteraturredaksjonen sine beste litterære julegavetips.

Og først på lista til krimanmelder Barry Forshaw: Jo Nesbøs «Snømannen».

Fyller Stieg Larsson-hull
- Jo Nesbøs «Snømannen» konsoliderte hans rykte som en skandinavisk forfatter som er klar til å fylle et hvilket som helst Stieg Larsson-formet hull, skriver Forshaw, og mener Jo Nesbø - «one ex-rock star who can write» - kombinerer gode fortellinger med et stort engasjement for sosiale temaer.

- «Snømannen» er definitivt den mest urovekkende av bøkene hans, og det sier ikke lite, skriver han.

Forfatterbildet av Nesbø er det eneste som illustrerer listesaken på avisas nettside. Boka hans blir anbefalt sammen med de nye utgivelsene til kjente krimnavn som John le Carre og Peter Temple, samt svenske Camilla Läckberg.

Populær hos britene
«Snømannen» har blitt tatt svært godt imot på det britiske bokmarkedet, og lå lenge høyt oppe på den britiske boklista. Tidligere i høst solgte Nesbø filmrettighetene til boka til det store, britiske filmselskapet Working Title, og ga dermed slipp på sin årelange motstand mot å gjøre Harry Hole til filmfigur.

I oktober fikk han også ekstra oppmerksomhet, da en boktrailer for «Snømannen» laget av britiske filmstudenter vant Book Video Awards 2010, en konkurranse om å lage den beste krimboktraileren, i regi av forlaget Random House og bransjebladet The Bookseller.

«Snømannen» er også i høyeste grad populær blant norske krimelskere. I 2009 ble boka kåret til tidenes beste norske krimroman av Dagbladets lesere. Nesbø fikk også både Bokhandlerprisen og Bokklubbens leserpris for boka etter at den kom ut på norsk i 2007.

«Snømannen» er bok nummer sju om krimhelten Harry Hole. Nummer åtte, «Panserhjerte», kom i fjor. Nesbø har tidligere sagt at han jobber med en ny bok i serien, som etter planen skal komme neste sommer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media