Årets mann i Frankrike

PARIS (Dagbladet): Frankrike, som benytter enhver anledning til den slags hyllest, feirer i år 200-årsjubileet for Honoré de Balzacs fødsel. Den moderne romanens far, litterære «trell» og skaperen av 2500 forskjellige skikkelser fortjener å være årets litterære helt.

  • «Alt er sagt, alt er tenkt og alt er gjort,» sa Balzac om sitt store verk, «Den menneskelige komedie». Så la han til: Det er ikke nok å være et menneske, man må være et system. Selv brukte han 15 år på å skape sitt system gjennom mer enn hundre romaner, som kom til å endre hele litteraturhistorien i det 19. århundre. Ingen har noensinne gjennomført et litterært prosjekt av liknende dimensjoner, eller hatt Balzacs umenneskelige energi. Balzac var som kjent tvunget til å skrive, 20 av 24 timer i døgnet, med blodtørstige kreditorer på nakken.
  • Jubileet markeres med utstillinger, artikler, radio- og TV-programmer, bøker, seminarer og en storslagen fjernsynsfilm, med selveste Gérard Depardieu i hovedrollen. «Den sterkeste atleten i fransk litteratur» kalte kollega Théophile Gautier Balzac. Han var også like kjent i Europa som en Zinedine Zidane i dag, men oppnådde aldri den største æren han drømte om, å bli opptatt i Det franske akademiet. Balzac fikk heller ikke oppleve mye lykke i privatlivet. Han ble stormforelsket i en av sine mange beundrerinner i 1833, den polske grevinnen Eve Hanska. De ble ikke gift før i 1850, og brudgommen døde bare fem måneder seinere, 51 år gammel og utmattet.
  • Balzac rakk i hvert fall å revolusjonere romanen, og gjøre den til et sosialt instrument, fylt med saftige personligheter, bønder, politikere, geistlige, adelige, men også menn av folket. Gjerne unge og fremadstormende, med en voldsom appetitt på livet og formuen. Alle franskmenn har en eller annen av Balzacs helter de kan identifisere seg med, noe som forklarer hans vedvarende popularitet. Balzac oppfant den moderne bokklubben, justerte cellulosepapiret og skapte den litterære føljetongen. Han kunne skrive en bok på en til to uker ved å stå opp midt på natta og skrive femten timer i strekk. For dagens beundrere er det en opplevelse å besøke stedene der han bodde, huset i Paris og slottet i Loire-dalen. For ikke å glemme Rodins uttrykksfulle statue av et litterært geni.