<strong>MELKEKRIM:</strong> Årets krimgåte på melkekartongen heter «Påskegården». Foto: Tine
MELKEKRIM: Årets krimgåte på melkekartongen heter «Påskegården». Foto: Tine Vis mer

Årets melkekartong-krim parodierer realityserier

Sosiale medier har gjort gåtene på melkekartongene mer populære enn noensinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Jeg spøker ofte med at disse fortellingene har de største opplagene jeg noen gang har hatt. De trykkes i millionopplag hvert år. Det er enorme tall, sier krimforfatter Gunnar Staalesen.

Tine har servert krimgåter på melkekartongene sine i ukene før påske siden 1997.

I år, som de fem foregående åra, har Staalesen laget krimgåten som er å finne på kartongene til meierigiganten, sammen med Donald Duck-tegner Arild Midthun.

Tradisjon med kjente forfattere Kjente forfattere som Unni Lindell, Jon Michelet, Jo Nesbø, Anne Holt, Harald Rosenløw Eeg og Tom Egeland har alle tidligere skrevet krimnoveller til påskemelkekartongene. Men de seineste åra har krimgåtene blitt presentert som tegneserier med privatdetektiv Ulf Ulvheim.

I år parodierer gåten realityserier på tv.

- Vi møtes alltid om høsten for å finne et plott, og tar gjerne inspirasjon fra noe som er i nyhetsbildet det året. Årets idé er inspirert av realityserier som «Farmen» og «Anno». Krimgåten foregår under finalen på en slik serie, kalt «Påskegården». Slike tv-program har pågått i mange år, men det er fortsatt noe litt komisk og spennende ved dem, sier Staalesen.

De små, tegnede mysteriene har blitt en tradisjon til påskefrokosten for mange.

- Vi lager historier om noe som har forsvunnet, eller noen som har lurt noen. Det skal være en litt humoristisk innfallsvinkel til krim. Disse gåtene skal leses av voksne og barn, så det kan ikke være blodige historier, sier Staalesen.

<strong>PÅSKEKRIM:</strong> Forfatter Gunnar Staalesen har i år, som de fem siste årene, skrevet påskekrimgåten på melkekartongene til Tine. Foto : Thomas Haugersveen / Dagbladet
PÅSKEKRIM: Forfatter Gunnar Staalesen har i år, som de fem siste årene, skrevet påskekrimgåten på melkekartongene til Tine. Foto : Thomas Haugersveen / Dagbladet Vis mer

Staalesen har hatt internasjonal suksess med sine mange krimbøker, og regnes blant annet som den som introduserte sosialrealismen i norsk kriminallitteratur. Han forteller at selv om arbeidet med melkekrimmen er veldig forskjellig fra hans vanlige virke, finnes det koblinger.

- Jeg jobber normalt ikke med tegneserier, men Ulf Ulvheim er en liten parodi på min detektivfigur Varg Veum. Begge er privatdetektiver med navn som spiller på dyr man finner i de norske skogene.

Populære Tine melk kan fortelle at krimgåtene er populære. Årets første krimkartonger kom på markedet i forrige uke, og fram til slutten av påsken blir nærmere 15 millioner kartonger med krimgåter trykket opp.

- Det har vært en lang tradisjon for å ha påskekrim på melkekartongene, og folk er veldig glade i tradisjoner. Hadde vi tatt vekk påskekrimmen fra kartongene, ville det nok blitt støy, sier markedssjef i Tine, Linn Heidi Lunde.

I år har meieriprodusenten krimhistorier på kartongene for tjuende året på rad, og hele 2 millioner nordmenn har sendt inn forslag på gåtene siden oppstarten. Tine har lagt ut flere av de tidligere krimnovellene på sine nettsider, for å markere de 20 åra de har servert krim på melka.

De seineste åra har derimot interessen for tilbudet økt.

- Det er vanligvis rundt 200 000 som sender inn svar på krimgåten. Men det har økt med 30 prosent de seineste åra på grunn av sosiale medier. Vi har fått enorm respons der, sier Lunde.

I fjor forsøkte 33400 å løse påskegåten over nettet, og allerede nå fylles deres Facebook-sider med ulike løsninger på årets melkekrim. Det er også mye mer aktivitet på nettsidene til meieriselskapet i tiden rundt påske, sier Lunde.

Tidligere kartongkrim

• 1997, «Skriket som forsvant» av Unni Lindell

• 1998, «Melkeraneren» av Pål Berg

• 1999, «Hytteturen» av Unni Lindell

• 2000, «TINE-tyveri» av Aud Søyland

• 2001, «Påskeeggmysteriet» av Kim Erik Lokker

• 2002, «Det spøker ved Storenut» av Gunnar Staalesen

• 2003, «Trusselbrevet» av Jon Michelet

• 2004, «Puddelen som ble påskekylling» av Anne Holt

• 2005, «Hvem stjal Lottes pistol? » av Richard Macker og Jo Nesbø

• 2006, «Snorreskatten» av Tom Egeland

• 2007, «Hvem stjal myntene? » av Kim Småge

• 2008, «DetekTINE» av Terje Nordberg og Arild Midthun

• 2009, «Finn.no» av Erlend Loe og Rune Markhus

• 2010, «Kollektmysteriet» (tre historier) av Harald Rosenløw Eeg

• 2011, «Mystikk i mørket» av Gunnar Staalesen og Arild Midthun

• 2012, «Operasjon Olafshjelmen» av Staalesen og Midthun

• 2013, «Raut i natten» av Staalesen og Midthun

• 2014, «Grunnlovspennen» av Staalesen og Midthun

• 2015, «Påskegullegget» av Staalesen og Midthun

- Tidligere fikk vi flest henvendelser fra de aller yngste leserne, men de som sender inn svar på Facebook er ofte eldre ungdommer og unge voksne. Krimgåtene treffer veldig bredt, sier Lunde.

Hun avviser at tilbudet er et rent kommersielt påfunn.

- Vi gjorde dette lenge før det var flere meieriaktører på markedet, så vi gjør ikke dette for å ta markedsandeler.

Morsom gimmick Krimforfatter Tom Egeland er både styremedlem i Forfatterforeningen og sjef i Riverton-klubben. Han mener kartongkrimmen er et morsomt påfunn.

- Jeg har bidratt selv et år, og det er et ekstremt vanskelig format å skrive i, fordi historien skal være veldig kort, og fordi man med ganske få ord skal presentere en drapsgåte, motiver og en håndfull mistenkte, sier han til Dagbladet.

- Jeg tror ikke kartongkrimmen har noen særlig betydning i det litterære landskapet, men det er en morsom gimmick og sikkert noe som engasjerer familien rundt frokostbordet.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer