Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Årets mest hyllede norske album i utlandet kan ikke vinne Spellemann

Todd Terje er ikke påmeldt.

SPELLEMANN-SJOKK: Todd Terjes «It's Album Time» er ikke påmeldt i forkant av Spellemann-nominasjonene, og er dermed ikke blant de nominerte som blir offentliggjort på mandag. Foto: Christian Belgaux
SPELLEMANN-SJOKK: Todd Terjes «It's Album Time» er ikke påmeldt i forkant av Spellemann-nominasjonene, og er dermed ikke blant de nominerte som blir offentliggjort på mandag. Foto: Christian Belgaux Vis mer

(Dagbladet): Todd Terjes debutalbum «It's Album Time» har den siste uka blitt trukket fram som et av årets beste album av de internasjonale musikkmagasinene NME og Spin.

Men når årets Spellemann-nominasjoner offentliggjøres førstkommende mandag, er ikke den norske elektronikastjerna blant de utvalgte.

Kilder avslører nemlig til Dagbladet at albumet ikke er påmeldt.

Verdenskjent og kritikerrost I Spellemann-reglementet står det at album som skal vurderes til nominering av Spellemann-juryen, aktivt må meldes på av artistene selv eller deres representanter. Det kostet i år 300 kroner per påmelding.

Todd Terje, som lyder fødenavnet Terje Olsen, ønsker ikke å kommentere saken.

Han sto i sommer også for en hyllet avslutningskonsert på Øyafestivalens største scene, hvor han blant annet hadde besøk av samarbeidspartner Bryan Ferry, og er særdeles kritikerrost i utlandet. Musikkmagasinet Rolling Stone har sågar innlemmet ham på lista over «The 25 DJs That Rule The Earth», foran blant andre Daft Punk.

Spellemann-styreleder Marte Thorsby sier til Dagbladet at hun synes det er synd at Todd Terjes «It's Album Time» ikke kan vurderes til Spellemann-nominasjon.

- Jeg har selv lagt merke til at det ikke er påmeldt, og skulle gjerne sett at det hadde vært det, sier Thorsby.

- Diskuterer reglene I fjor trakk to Spellemann-jurymedlemmer seg da elektronikastjerneskuddet André Bratten heller ikke kunne nomineres fordi han ikke var påmeldt.

- Ser dere svakheter ved reglene når så kritikerroste utgivelser ikke kan hylles av Spellemann på grunn av manglende påmelding?

- Det er klart at vi må diskutere reglene fra år til år, og da blant annet om vi selv skal kunne gå ut og etterlyse album som ikke er påmeldt. Men så må vi huske at vi  jo ikke kan etterspørre alle album som ikke er sendt inn, også fordi vi ikke sitter på den totale oversikten over alle utgivelser. Så hvor setter man grensen for hvilke album som skal etterspørres. Vi har til nå heller valgt å gå ut med massiv informasjon om reglene og fristene for innsending til artister, management og plateselskaper, og lagt opp til at man selv må ta ansvar for å melde seg opp til vurdering for Spellemann-nominasjon, sier Thorsby.

Spellemann-styrelederen presiserer at det gjeldende reglementet hindrer at noen blir nominert mot sin vilje.

- Derfor vi har lagt opp til at man må melde seg på.

Spellemannprisen deles ut i Stavanger Konserthus den 17. januar 2015, og sendes på NRK1.