Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Årets mest hypede konsert

OFWGKTA-konserten endte med at både rapgruppe og publikum gikk amok.

HOVE: Odd Future Wolf Gang Kill Them All - OFWGKTA. Foto: Anders Grønneberg
HOVE: Odd Future Wolf Gang Kill Them All - OFWGKTA. Foto: Anders Grønneberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KONSERT (Hove):
Du vet den følelsen folka som så Sex Pistols i Oslo i 1977 alltid har skrytt av? Den følelsen av å være der det gjelder, når det gjelder. Følelsen av å ha opplevd noe legendarisk?
 
Den, akkurat den følelsen er det jeg sitter med nå.

Mest på grunn av hiphopkollektivet Odd Future Wolf Gang Kill Them All, selvfølgelig: Tyler, The Creator, Dj -en Syd tha Kyd og de fire-fem andre rapperne som etter hvert dukket opp på scenen.  

Men også på grunn av Hovepublikumet, som viste seg fra sin aller beste, aller villeste side. Er det noe vi nordmenn skal ha, så er det at vi er sabla gode til å ivareta en hype.  

Og lenge før OFWGKTA gikk på scenen så kokte det i pit-en. Det var diving blant publikum FØR konserten begynte, folk ropte "wolf gang" med like vill intensitet som barnehagebarn roper på pølse. 
Har ikke kjent en så forventningsfull testosteronsitring blant publikum siden Turboneger gjorde comeback på Quarten i 2002.  

Så da var det bra, da, at OFWGKTA rett og slett bare stagedivet direkte inn i hypen. 

Men først en kort innføring: OFWGKTA er et hyperkonfronterende hiphop-/skate-/generell galskap-kollektiv som, ifølge kreativ leder Tyler, The Creator består av opp mot seksti personer, deriblant årets r&b-stjerneskudd Frank Ocean (som ikke var med til Hove).
Det er så å si umulig å sammenfatte det de holder på med uten å skrive en doktorgradsavhandling, men: 
OFWGKTA har sluppet en haug med plater direkte på internett, Tyler, The Creator har skrevet over 13 000 tweets (internettfenomen!) og omtaler seg selv som et «paradoks» (smartingfenomen!). Akkompagnert av sine iskalde, spartanske synthbeats rapper han om vold og drap og voldtekt og hat og alt som er dystopisk, fælt og jævlig (foreldrenoiafenomen!), og ikke minst er de spinnville konsertene, inkludert fans som går amok (punkfenomen!), legendariske.

OFWGKTA: Pelslue? Selvfølgelig!  Foto: Anders Grønneberg
OFWGKTA: Pelslue? Selvfølgelig! Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Alt dette visste selvfølgelig Hove-publikumet.

Så du kan jo bare tenke deg hvor bananas de gikk da Tyler, som nettopp har brukket beinet, rullet ut på scenen i rullestol. Da han begynte å hinke rappende rundt, mens resten av gjengen danset rundt som en gjeng spastiske orker fra «Ringenes Herre».

Ja, det var galskap. 

OFWGKTA: Stagedive? Foto: Anders Grønneberg
OFWGKTA: Stagedive? Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Hvem bryr seg om at OFWGKTA sleit med mikrofonene, at lyden var elendig og at alle låtene ikke akkurat holder like høy kvalitet, når energinivået totalt sprengte skalaen?

Når guttas scenesprell stadig vekk fikk publikum til å le høyt i vantro, lage moshpit som om det var en hardcore-konsert og delta hemningsløst i det som må være årets mest interaktive konsert. Tyler pælmet kameraet sitt ut blant publikum og ba dem ta bilder, ball, sko og t-skjorter ble kastet fram og tilbake mellom scene og bakkemannskap. Og resten av gjengen, de som ikke hadde brukket beinet, hoppet stadig ut blant publikum som om det var treern på Tøyenbadet. 

Så hva er en bra konsert?

OFWGKTA: Selvfølgelig! Foto: Anders Grønneberg
OFWGKTA: Selvfølgelig! Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Det kan være et nydelig spilt musikalsk triumf.
Men det kan også være tidenes beste show.

Og slik føltes det ut også, da Tyler, før sistelåta «Radicals» ertet publikum med at: «DETTE er låta alle VIRKELIG mister hodet til» før han fortsatte med livsmottoet (?) «kill people, burn shit, fuck school!»

Lyden var sikkert ræva på Sex Pistols også.
 
 

OFWGKTA: Liv foran scenen. Foto: Anders Grønneberg
OFWGKTA: Liv foran scenen. Foto: Anders Grønneberg Vis mer