Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Årets mest kontroversielle norske film?

Se Margreth Olins film før alle andre.

|||(Dagbladet.no): -Jeg håper at min film kan treffe dem et helt annet sted enn alle dokumentene og papirene, sa Margreth Olin da hun viste fram sin nyeste spillefilm «Engelen» for Europas justisministre i juni.

Nå kan du også få sjansen til å få se filmen før ordinær premiere, på visninger søndag 27. og mandag 28. september. Alt du trenger å gjøre er å melde deg inn i Dagbladets Filmklubb (se instruksjoner i faktaboksen på denne saken).

Rop om hjelp
Filmen «Engelen» skulle egentlig bli en dokumentar, og Margreth fulgte rusavhengige Pia i to år. Det ble i stedet en spillefilm om Lea, spilt av Maria Bonnevie.

Lea vokser opp i et hjem fylt av vold, og ender opp som avhengig av heroin. Det er hennes flukt.

- Plutselig befant jeg meg foran kamera og ble en del av filmen. Det ble viktigere for meg å redde Pia enn å lage film. Dette skulle bli filmen som blåste ut vinduene i det norske hus, som var Jaglands prosjekt på denne tida. Men det siste Pia trengte på dette tidspunktet var en bred kinolansering, sa Olin til Dagbladet.no i sommer.

-  Pia sa til meg at å begynne med heroin er det høyeste du kan rope om hjelp. I stedet låser samfunnet deg inne i fengsel, der ingen hører deg, sa Olin.

- Heroin redder liv
Hun mener det norske samfunnet svikter barn som lider hele livet, og at barna ender opp med å bli ansvarliggjort for ting de ikke rår over — nemlig de voksnes problemer.

-Ingen hører og ingen spør. Ingen hører ropene innenfor hjemmets fire vegger. Til slutt er det vi har å tilby dem innelukking, sier Margreth Olin, og peker på at over 60 prosent av alle fengselsinnsatte i norske fengsler har alvorlige rusproblemer.

Og disse problemene skyldes ofte en vanskelig barndom.

- Det er en grunn til at heroin kalles for Engelen. Stoffet får deg til å stå i en virkelighet som du ellers ikke ville klart å stå i. «Heroin redder liv», sa Pia. Det forhindrer at mange tar livet av seg, sier Olin.

Midt i den politiske debatten
«Engelen» går rett inn i justisministerkonferansens tema om vold i nære relasjoner, og den går rett inn i den pågående debatten om narkotikapolitikk og gratis heroin.

-Filmen handler om avhengighet på flere nivåer, sier Olin.

Det skjønner man når man ser filmen. Barn er avhengig av sine foreldre. Alle er avhengig av kjærlighet. Og noen blir avhengig av heroin.

-For de som bruker heroin som medisin er det utrolig vanskelig å slutte. Hvis du skal ta vekk rusen så må den erstattes med noe annet, og det skjer ikke i dag. Jeg mener Bjarne Håkon Hanssens tanke om gratis heroin er helt riktig for noen, sier Olin.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling