Årets mest tiltrekkende

Bergens-bølgen må ikke alltid slå like hardt innover land. Dagbladets anmeldere kårer Even «Magnet» Johansens lavmælte «On Your Side» til årets norske album.

 • Årets beste internasjonale utgivelser

  BERGEN (Dagbladet): Det var sterk konkurranse, men våre anmeldere hadde ingen problemer med å samle seg om Magnets andre studioalbum. En produksjon som også er skamrost av britiske NME og generelt omfavnet i norsk og utenlands musikkpresse. Det er blitt sagt om musikken at den henter det beste fra Bob Dylan, Radiohead og Nick Drake. Blant andre.

  Men møllerens kvern maler sakte. «On Your Side» har, tross sine opplagte kvaliteter, ikke solgt mer enn 30000 i inn- og utland.

  Eget grep


  Men Even Johansen klager ikke. Han er godt fornøyd med salget - og at albumet nå er kåret til årets beste norske av Dagbladet.

  Forrige uke ble det også nominert i samme kategori til Alarmprisen, som deles ut i Bergen i februar. Der for øvrig fire av de fem nominerte er fra Bergen. Tilfeldigheter? Neppe.

  Johansen har denne forklaringen på den mye omtalte Bergens-bølgen:

  - Den mest opplagte forklaringen er Duper Studio. Svært mye av den gode musikken blir kanalisert gjennom det. Men generelt sett er det skjedd en viktig holdningsendring også hos musikerne de siste åra. På begynnelsen av 90-tallet var vi opptatt av å «ta igjen» noe. Vi så vestover mot England og prøvde å ta etter de kreftene der borte. Etter hvert så vi at det ikke fungerte. Dermed bredte det seg en underbevisst kollektiv følelse blant musikerne her at det ikke var noen vits i å fortsette slik. Skulle vi få til noe, måtte det skje på eget grunnlag, sier Johansen.

  Ny plate


  På 90-tallet var han fast medlem i band som Chocolate Overdose og Libido. Seinere gikk han solo og debuterte som Magnet med «Quiet and Still» i 2000.

  For ti år siden flyttet Johansen til den skotske landsbygda, og etablerte seg der med kone og etter hvert to barn. Denne sommeren flyttet han tilbake til Bergen, nærmere bestemt Askøy.

  Tilværelsen i Skottland var stille og rolig - som også var en indirekte årsak til den stillfarne og melankolske stemningen på «On Your Side».

  - Jeg vil nok også fortsette med samme sound på neste plate, som jeg nå jobber med. Men jeg har også lyst til å bli mer umiddelbar. Være mer modig. Alt behøver ikke å være så «perfekt», sier Johansen.

ÅRETS NORSKE ALBUM: Even «Magnet» Johansens «On Your Side».