- Årets morsomste film

Se hva kritikerne skriver om South Park-gjengens politiske dokkesatire!

(Dagbladet.no): I dag ble «Team America: World Police» sluppet på kinoene i USA. Trey Parker og Matt Stone, som står bak kritikerroste South Park, er kjent for å sparke både til høyre og venstre.

Nå sparker de i tillegg fram, tilbake og på skrå.

Filmen handler om Team America, en spesialgruppe på seks dokker, i kampen mot terror. Den åpner med at gjengen legger hele Paris i ruiner, under jakten på islamske terrorister og masseødeleggelsesvåpen.

Et av medlemmene i Team America dør, og Broodway-skuespilleren Gary Johnston blir rekruttert.

Gråter av latter

En gruppe skuespillere danner Film Actors Guild (hva tror du forkortelsen er?), og støtter nordkoreanske Kim Jong II, som har planlagt å ta over verden. Blant disse skuespillerne finner du Alec Baldwin, Sean Penn, Tim Robbins, Susan Sarandon, Martin Sheen og Matt Damon.

New York Post skriver at de ikke blir forundret hvis gjengens advokater sitter og gjør klar søksmålene.

Flere av de amerikanske kritikerne har kåret dette til årets morsomste film.

- Årets morsomste film

- Ingenting kan forberede deg til sexscenen mellom to av dokkene, som nesten førte til at filmen fikk 17-årsgrense. Den vil få deg til å gapskratte. Du kommer til å gråte av latter, skriver nyhetsbyrået AP.

- Team America er kanskje årets beste film. Den er helt klart den morsomste.

Hatet av Hollywood

New York Post gir også filmen toppkarakter. De skryter hemningsløst av hvor stilige dokkene er, og musikken skal være fantastisk.

- Alt fra de utrolige detaljerte filmsettene (se nøye, og du legger merke til at brusteinen i Paris er croissanter) til lyssettingen gjør dette til en visuell godbit.

Avisa har også laget en liten liste over hvem som kommer til å hate filmen. De nevner blant andre Michael Moore, som blir framstilt som en selvmordsbomber som bærer en pølse under hver arm og halvparten av skuespillerne i Hollywood, som blir spiddet, brent, halshogget og skutt.

- Hvem som kommer til å elske den? Alle med humoristisk sans. Team America er uten tvil årets morsomste film.

Samfunnsfiendtlig

Washington Post skriver at filmen holder et speil foran det amerikanske folk, viser fram de verste sidene og får folk til å le hysterisk av det.

- Parker og Stone går inn i dette tabuområdet med selvtillit og ironi. For alle som ikke bryr seg om at filmen går ned i kloakken - og finner nye underjordiske kanaler der nede - er den utrolig morsom og djevelsk samfunnsfiendtlig. Dette er satire på sitt mest fryktløse, skriver avisa.

Selvfølgelig er ikke alle kritikerne fra seg av begeistring. Mest negative er San Fransisco Chronicle. De rangerer filmene med en kinostol, hvor kinogjesten klapper av begeistring ved knallfilmer, eller sitter rolig når filmene er middelmådige.

I anmeldelsen av Team America, har gjesten forlatt stolen.

- Dette er et fullstendig rot. Det finnes ikke noe pent ord for det. Det er idioti. Jeg krymper meg ved tanken på at folk i andre land ser Team America og tror at vi er så dumme som dette.

Filmen har norsk kinopremiere 21. januar.