Filmanmeldelse: «Spring Uje Spring»

Årets morsomste om uhelbredelig sykdom

Musikeren Uje Brandelius’ selvbiografiske film om familie og sykdom er verdt en løpetur til kino.

SPRING UJE SPRING: Den svenske suksessfilmen kan endelig sees på norske kinoer. Se traileren Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hvor mange elektronika-sanger hadde du klart å lage om du fikk vite at du hadde en uhelbredelig sykdom?

Uje Brandelius (spilt av seg selv) er en svensk musiker og radiovert som lager musikk med naivistiske tekster i bandet Doktor Kosmos.

Brandelius er tålmodig, har alltid en vits på lur og er godt likt. Han lever også et rutinepreget og veldig svensk liv som gift familiefar. Mange land er bedre på film enn oss i nord, men å lage realistiske filmer om livet i Skandinavia, er vi nok best på.

En dag får Brandelius vite at han har Parkinsons sykdom, og både livet og det gode humøret forandres totalt. Han kastes ut i en eksistensiell krise, og prøver så godt han kan å skjule diagnosen for familien. Sykdommen skaper problemer på mange områder. Uje får hverken til å knytte datterens skolisser, eller å omgås andre på en normal måte.

Basert på virkeligheten

Filmen er leken både i form og innhold, og finner en god balanse mellom humor og alvor. Brandelius er en kjærlig far som elsker kona si, men ved å holde sykdommen skjult, skaper han hjerteskjærende usikkerhet i familien. Ekstra rørende er det når vi vet at filmen er basert på hovedpersonens virkelige Parkinson-diagnose. Hele Brandelius-familien spiller forresten seg selv, og er imponerende gode. Ujes krise fører med seg positive ting også. For eksempel et ønske om å prøve helt nye ting, som igjen leder til noen av filmens morsomste scener. Spesielt god er Brandelius når han bestemmer seg for å støtte alternative kunstnere ved å høylydt applaudere og hylle prosjektene deres.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer