Årets nerdefest kan bli den siste

The Gathering er ikke definert som kultur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Årets dataparty The Gathering på Hamar kan bli det siste. Skattemyndighetene krever moms på inngangsbillettene, og det har arrangøren ikke råd til.

Fra og med onsdag samles 5.200 unge data- og spillentusiaster i Vikingskipet, hvor de skal ha sin base fram til søndag. Men da kan det være kroken på døra for unge som foretrekker skjerm framfor ski i påsken.

Fredag blir det stor demonstrasjon mot skattekravet i Hamar sentrum, der spesielt ungdomspolitikere har lovet å stille, påskehøytiden til tross.

Kultur eller ikke

- Skattemyndighetene påstår at data- og spillarrangementet ikke er kultur, og krever moms i millionklassen. Hvis de står på sitt, kan det bety at årets TG blir det siste, sier pressetalsmann Simon Valvik (20) til NTB.

Skatt øst krever merverdiavgift fra billettsalget for de tre siste år, totalt nesten 2 millioner kroner.

The Gathering har vært arrangert i påsken hvert år siden 1992, da den første samlingen ble holdt i Skedsmohallen.

Siden den gang har det utviklet seg til å bli den viktigste årlige begivenhet for norsk ungdom som syns skjerm er tøffere enn toget til fjells i påsken.

KULTUR? Samlingen av over fem tusen data- og spillentusiaster i Vikingskipet kan ikke kalles kultur, mener skatteetaten. Her et oversiktsbilde fra arrangementet i 2006. Foto: SCANPIX
KULTUR? Samlingen av over fem tusen data- og spillentusiaster i Vikingskipet kan ikke kalles kultur, mener skatteetaten. Her et oversiktsbilde fra arrangementet i 2006. Foto: SCANPIX Vis mer

KANDU

Kreativ Aktiv Norsk Dataungdom (KANDU) er den frivillige, ikke-kommersielle organisasjonen som formelt blir avkrevd millionbeløpet.

KANDU hører inn under ungdomsorganisasjonen Hyperion, som samler foreninger som driver med dataspill, simuleringsspill og fantastisk media.

Vedtaket om å kreve moms fra billettsalget har allerede medført dyrere billetter til årets GT.

- Skattemyndighetene hevder at dette ikke er kultur, men stortingspolitikere har klart uttalt at dataspill er nettopp det - kultur. Nå håper vi at kulturminister Trond Giske griper inn, sier Simon Valvik.

Flammer og kniv

Flammer og kniv. Ja, til og med spiker!

Nei da, det er ikke bevæpning mot futen, men ingredienser i åpningsshowet onsdag kveld. For moms eller ikke. I år blir det heidundrende dager fram til 1. påskedag, med konkurranser, turneringer og andre data- og spillrelaterte arrangementer. Altså noe for en hver smak på et arrangement der gjennomsnittsalderen i fjor var 16,4 år.

Funcom demonstrerer neste generasjons flerspillerspill. Røde Kors Ungdom vil vite om spillentusiastene vet at det finnes regler i virkelighetens krigføring. Og NTNU i Trondheim gjennomfører en vitenskapelig undersøkelse om spillbruk blant deltakerne på TG 2008.

- Og det blir demo-konkurranser, der de beste kan ha håp om å bli oppdaget av internasjonal spillbransje. Folk er jo fantasifulle. Dette er sosialt. Dette er nyttig. Dette er gøy, sier Simon Valvik til NTB.

Så blir det en utflukt til Badeland. Men noe skiutstyr får han ikke øye på...


(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer