Årets norske menn er kåret

Årets norske menn har store steiner. Sjekk lista over testosteron-eliten i Norge!

Det er bladet MANN som har kårets årets norske menn. Gjennom hele året har mannebladet fulgt sine menn, og nå er dommen her.

Og de har som vanlig hatt problemer med å velge mellom hordene av flinke menn. Derfor måtte førsteplassen deles mellom et helt lag.

Pål Trulsen og resten av curling-landslaget er årets menn

Begrunnelsen fra Mann lyder:

«Curling-landslaget er gutta bak årets prestasjon. Ikke bare fordi de tok et totalt uventet OL-gull i Salt Lake City 23. februar, men også på grunn av måten det skjedde på. Fra å være anonyme amatørutøvere av en marginalidrett i Norge, kostet de seg inn i 1,3 millioner norske tv-hjem og ble folkehelter over natten uten både senete vaskebrett, sponsorer i bøttevis, egne kleskolleksjoner og dinglende gullsnørr.»

De som ikke nådde helt opp, men likevel får hederlig omtale er:

2. Børge Brende, miljøvernminister

«Målbinder så vel miljøvernaktivister som britiske atomkrafttilhengere med harde krav og modige meninger.»

3. Nils Arne Eggen, fotballtrener

«RBKs sjefslemen går av banen, men neppe for godt. Har gitt norske fotballfans uvurderlig underholdning, spesielt de 11 siste årene.»

Tidligere år har Kronprins Haakon (2001) og Farid Bouras, leder Ungdom Mot Vold (2000) mottatt hedersbetegnelsen.

Men magasinet gir seg ikke med det. I tillegg har også redassjonen kåret årets menn i mer spesifikke kategorier.

Sport

Årest mann i sportens verden er Pål Anders Ullevålseter, enduro- og ørkenrallykjører.

«Etter 16 dager på to hjul mellom Paris og Dakar kjørte Pål Anders Ullevålseter inn til en sensasjonell niendeplass. Av 162 startende var det 52 som kom i mål, og Pål Anders var første nordmann noensinne som fullførte det vel 1000 mil lange og legendariske dødsrallyet.»

John Arne Riise og Henrik Bjørnstad nådde nesten opp. Tidligere har Thomas Hansvoll, bokser (2001) og Knut Holmann, olympisk gullpadler (2000) vunnet.

Musikk

Tungtvann er årets musikkmenn. Duoen består av Jørgen Nordeng alias Jørg-1 og Lars Audun Sandness alisa Poppa-Lars.

«Tungtvann har i år spilt 100 konserter, vært husband på NRK og levert ei «Mørketid» uten sidestykke i norsk hiphop-sammenheng. Verken presse eller publikum kan få nok av pøblan fra Ørnes og Harstad.»

Turboneger og Röyksopp var nær toppen, men måtte se seg slått av nordlendingene. Röyksopp fikk denne hederen i 2001 og i 2002 var Peer Osmundsvaag, DJ og primusmotor for Club-Quart årets musikkmann.

Makt og medier

Erik Solheim, spesialrådgiver er maktmenneske nummer en i år.

«Den tidligere lederen i SV nyter stor respekt som mellommann og mekler i fredsprosessen mellom De tamilske tigrene (LTTE-geriljaen) og de sentrale myndigheter på Sri Lanka. Borgerkrigen har pågått siden 1983 og har kostet minst 60 000 mennesker livet. Solheim oppnådde tillit hos geriljaen, hvilket er svært uvanlig at en regjeringsrepresentant gjør, og tilskrives en stor del av æren for den inngåtte våpenhvilen.»

NRK-journalist Lars Sigurd Sunnanå og flaggkommandør Jacob Børresen var også kandidater. Tidligere har Wilhelm Wilhelmsen, skipsreder og Arne Pedersen, kriminalsjef i Kristiansand fått utnevnelsen.

Film og TV

Regissør Even Benestad er årets filmmann.

«I lille pietistiske Grimstad bor en lege, som for noen år siden valgte å bli Norges mest profilerte transvestitt. Even er sønnen til Esben Esther, og en av dem farens valg har berørt aller mest. Da han bestemte seg for å lage dokumentar om familien sin, kunne det lett blitt både klamt og privat, men Even styrte elegant unna og laget en ærlig, konfronterende og ikke minst morsom film.»

Jan Erik Larssen i Autofil og Robert Stoltenberg var også nominert. Kristoffer Joner og Pål Jackmann har nådd opp tidligere.

Hvem mener du er årets menn?

EVEN BENESTAD:</B> Årets mannenavn i film.
CURLINGLAGET:</B> Norge kapret gullet i Salt Lake City. Bak fra venstre: Torger Nergård (reserve), Flemming Davanger, Lars Vågberg og Bent Ånund Ramsfjell. Skip Pål Trulsen (foran) sjekker antall karat i gullmedaljen.
ERIK SOLHEIM:</B> Årest mann i gruppa makt og medier.
TUNGTVANN:</B> Årest menn i musikkategorien.