Årets nye bildebøker omtaler både skilsmisse, død, depresjon og tortur

De ubehagelige barne- og ungdomsbøkene.

SKILSMISSEBOK: Gro Dahles nye bildebok, illustrert av Kaia Linnea Dahle Nyhus, bruker kraftige virkemidler til å beskrive en skilsmissekonflikt. ILLUSTRASJON FRA BOKA
SKILSMISSEBOK: Gro Dahles nye bildebok, illustrert av Kaia Linnea Dahle Nyhus, bruker kraftige virkemidler til å beskrive en skilsmissekonflikt. ILLUSTRASJON FRA BOKA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet:) Ikke alle barne- og ungdomsbøker er ment for koselesning på sengekanten. Flere av årets bildebøker tar opp ubehagelige tema, som bryter med forventningene mange har til bildebøker som noe hyggelig og trygt.

Gro Dahle har sammen med datteren Kaia Linnea Dahle Nyhus laget en svært realistisk bildebok om et barn i skilsmissekonflikt, med kraftige virkemidler og krigsmetaforer. 

- Jeg er bekymret for effekten av langvarige høykonfliktskilsmisser. Særlig storesøstre tar ofte mye ansvar for mor, far og søsken og framstår som positive og støttende. Men på sikt ser man at jentene kan reagere med selvskading, spiseforstyrrelser og til og med selvmordsforsøk, sier Gro Dahle.

Familievernkontoret foreslo tematikken, og krigsmetaforene er barnas egne ord.

- I samtaler sier barna at de opplever hjemmet som «en krigssone» og seg selv som «flyktninger». Ei jente sier at hun «lever på Gaza-stripen». Også «seigmannsarmer» er barnas uttrykk, de må hele tida slepe tunge bager og klær mellom sine to hjem, sier Dahle, som ønsker å ha et konsekvent barneperspektiv.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer