Årets nyheter

Fredag har kikket inn i 2004 - og funnet 20 navn vi har tro på.

 • Neste side

  SILJE SALOMONSEN


  DET ER IKKE RIKTIG AT absolutt alle filmprosjekter i Stavanger starter på Cementen Pub, selv om Kristoffer Joner har jobbet som bartender der, og selv om deler av "Mongoland" ble spilt inn der. Det var ikke på Cementen Silje Salomonsen (25) var da hun som 17-åring ble spurt om å spille i kortfilmen "Hevnens demon". Det var på bussholdeplassen utenfor.

  - Vi trengte noen som hadde noe engleaktig over seg, minnes Arild Østin Ommundsen. Det var hans første film som regissør.

  - Da jeg kjørte forbi i bilen, skjønte jeg at det måtte bli henne. Og da jeg senere sa det til kona mi, fortalte hun at hun allerede hadde sett noen utenfor Narvesen som var perfekt for rollen. Det var Silje, det ôg.

  HUN SITTER på en kafé i Oslo med en bolle nachochips i fanget. Med ryggen mot henne sitter Jan Simonsen og hans mye omtalte kamerat "Ivar B." og spiser middag. Silje Salomonsen ber om at jeg ikke blander rogalandsdialektene når jeg hører gjennom opptaket, så det ikke blir til at det er hun som har tatt med seg væpnede omgangsvenner inn på Stortinget.

  - Jeg visste ikke at folk lagde film i Stavanger i det hele tatt, jeg, da Arild spurte. Og jeg hadde jo holdt litt på med barneteater før, men da var jeg liksom ikke... da var jeg ikke helt på topp, da, sier hun.

  - Så jeg var livredd for å bli avslørt. Jeg hadde én replikk i min første film. Den fikk jeg strøket, så ingen skulle gjennomskue hvor dårlig jeg var. Men det er nok en tilvenningssak. Du klarer ikke å se på den ferdige filmen uten å tenke over alt du gjør feil og hvor skjeve tenner du har. Men etter hvert gir du jo nesten blaffen i at du har skjeve tenner.

  SILJE SALOMONSEN ER EN KORT TUR innom Oslo. Hun understreker: Kort. Hun har bodd her før, da hun var programleder i "U" for fire år siden. Verken det ene eller det andre regner hun med å gjøre igjen. Hun kommer rett fra Setesdalen i Aust-Agder, hvor hun har bodd i høst sammen med sin svenske smedlærling/musikerkjæreste, og er på vei videre til Stavanger for å spille inn avsluttende scener av "Monstertorsdag". Hun har vært delaktig i alle Arild Østin Ommundsens filmer hittil, enten foran kamera eller som produksjonsassistent. Men dette er første gang hun har en virkelig bærende rolle, som gravide Karen, hun som er gift med trauste Tord, men møter igjen sin gamle flamme Even, spilt av Vegar Hoel. Det var ham hun spilte mot i "Mongoland" også, da en av hennes mest sentrale replikker var "eg vil pula".

  - Egentlig sa Arild at jeg ikke kom til å få noen rolle denne gangen, siden jeg har spilt kjæresten til Vegar i ørten filmer hittil. Men så ba jeg om å få se manuset uansett. Og så begynte jeg å grine da jeg leste driden .

  - Hva mener du?

  - Det var det beste manuset jeg hadde lest! Så det skrev jeg i en melding til Arild. Og så fikk jeg en melding tilbake om at det er noen replikker du må lese ekstra nøye på, for de er dine. Da var jeg bare, oh man. Det var stor lykke.

  FOR 2004 har hun foreløpig ingen konkrete planer, bortsett fra å ta lappen. Det bestemte hun seg for etter å ha oppdaget at det eneste man kan gjøre i Setesdalen uten sertifikat, er å hente posten. Og så er det en beslutning hun har kommet fram til etter å ha blitt skjelt ut av "enten Wam eller Vennerød" på en filmfest.

  - "Du få\'kke noen karriere hvis du sitter fast i Gokk", sa han. Og det er kanskje sant. Det er nok ingen produsenter som kommer til å banke på døra i Gokk og spørre om jeg har lyst til å gjøre noe annet enn å fyre i peisen hele dagen, smiler Silje Salomonsen. Hun har fortsatt en hybel i Stavanger som hun innimellom pendler til.

  - Men det dukker vel opp noe. Eller så får jeg bare ta noen vakter på Cementen.

  VENKE KNUTSON


  - DET ER KJEMPEFÆLT. Jeg føler meg så dum noen ganger, sier Venke Knutson (25). I fjor hadde hun en mindre hit med singelen "Panic". Til våren kommer debutalbumet. Hun er rett og slett plateselskapet Universals store norske satsningsobjekt i år. Problemet er: Det har hun aldri ønsket å være.

  - Det finnes så utrolig mange jenter som har drømt hele livet om å kunne gjøre dette. Det har ikke jeg gjort. Jeg begynte bare å synge fordi jeg ble kjæreste med trommisen i et jazzband. Så av og til, jeg føler liksom at jeg burde bytte meg selv ut med noen, sier hun.

  25-åringen er fra Birkeland utenfor Kristiansand, men har bodd i Oslo de siste årene, hvor hun i høst begynte å jobbe som klasseforstander for 1A på Bryn barneskole. Hun vil fortsette å være lærer, men frykter at klasseforstander blir litt mye framover, det er ikke sikkert turnéliv og konferansetimer lar seg kombinere.

  - Det er synd, for det er så kjekt å ha en klasse. De har begynt å kalle meg "frøken" og sånn, sier Venke Knutson.

  Da hun først ble kjent i fjor, havnet hun i en slags imagemessig skvis mellom Maria Arredondo (begge er blonde, sørlendinger, har kristen bakgrunn) og Lene Marlin (begge skriver sanger selv, lager gitarbasert pop, har Jørn Dahl som produsent). Men det synes Venke Knutson er heelt greit.

  - Jeg blir bare smigret, jeg. Jeg er ikke så stjerne ennå at jeg ikke synes det er kjekt å bli satt i bås med flinke folk.

  TALE HUNGNES


  TALE HUNGNES (25) JOBBER fulltid for verdens ve og vel. Men hun prøver verken å skaffe nye faddere eller samle inn gamle sko og sende dem til Afrika. Politikk er tingen, i følge Tale, og hun tror det engasjerer ungdom: Organisasjonen hun er leder for, Changemaker, har fått 500 nye medlemmer det siste halve året og synes stadig oftere i media.

  - Vi bruker andre virkemidler enn veldedige pengeinnsamlinger, sier Tale.

  Changemaker, som er ungdomsorganisasjonen til Kirkens Nødhjelp, jobber politisk med de virkelig store spørsmålene: Sletting av u-landsgjeld. Rettferdig handel. Utjevning av ressursser på verdensbasis, sånn at det kan bli slutt på at 30 000 barn skal dø av sult hver dag. På grunn av oss, ikke fordi vi ga hundre kroner for lite i TV-aksjonen, men fordi hele den globale verdensordningen er forskrudd. Og den er Norge en del av, mye fordi vi sitter og knuger på pengene våre. Men også fordi vi har en forsvarsminister som heter Kristin Krohn Devold, og som i følge Tale lefler med Bush-doktrinen om "forebyggende" krig, og ikke skjønner at krig mot terror bare kan vinnes hvis folk har nok mat. Denne våren skal Changemaker jobbe for å endre en ny forsvarsmelding, som i følge Tale legger opp til et mer aggresivt norsk forsvar.

  - Devold vil nedprioritere FN som aktør. Hun bruker sin makt på å gjøre verden farligere og mer urettferdig, sier Tale.

  Hun har alltid vært engasjert.

  - Urettferdighet opprører meg vanvittig. Det er bare sånn, sier Tale. Hun kommer ikke til å gi seg i 2004 heller.

  LARS HORNTVETH


  - JO, DET KOMMER TIL Å BLI et sinnsykt år, sier Lars Horntveth (23).

  Denne ganske så unge fyren er kjent som musikalsk leder av Jaga Jazzist. I februar gir han ut sin første soloplate, "Pooka" heter den, en strykeelektronikaskive. Litt det motsatte av Jaga Jazzist, tror Lars.

  Så ramser han opp hva han skal gjøre resten av året.

  - Jeg skal lage filmmusikken til en film som heter "Alt for Egil". Så skal jeg komponere ny musikk til jagaskiva som vi spiller inn i juni. Før det skal Jaga turnere i USA og Japan. Har du mye plass eller? He-he.

  - I vår skal jeg turnere her og der med mitt eget band. Dessuten skal jeg gi ut skive med et annet band. Det vil jeg ikke fortelle om, det er hemmelig, men den kommer også i løpet av neste år. Så er det en annen film, "Alt for Norge". En dokumentar som jeg skal lage musikk til.

  - Ferie?

  - Det blir ikke noe ferie.

  SARA JOHNSEN


  FILMREGISSØR SARA JOHNSEN (33) har laget flere prisbelønte kortfilmer siden hun gikk ut av filmskolen for et par år sida. I februar debuterer hun som langfilmregissør, når innspillingen av "Gutten i snøen" starter. Da blir hun en av ytterst få unge jenter som regisserer langfilm i landet.

  Sara ble kåret til årets filmtalent 2003 i Dagbladet desember i fjor, og sa da at hun så for seg en langfilm i løpet av tre år. På tampen av 2003 skulle det vise seg at Norsk Filmfond ville at det skulle skje før, da hun fikk 8 millioner kroner i støtte til filmen.

  - "Gutten i snøen" er en slags poetisk detektivfilm og et karakterdrama, og jeg gleder meg til å kunne gå mer i dybden enn i kortfilmene, sier Sara til Dagbladet.

  Og etter at flere i filmbransjen i fjor kritiserte norske filmer for å være "guttete" er det endelig tid for en norsk film med en jente i hovedrollen. Filmen handler om den svenske legen Victoria som jobber i ei lita bygd på Østlandet. En tidlig vintermorgen blir en ung mann funnet død i snøen. Politiet konkluderer med at den døde har blitt truffet av plogen på en brøytebil. Victoria blir involvert i livene til alle som er berørt av ulykken når hun påpeker at det er tegn som tyder på at gutten har blitt utsatt for noe kriminelt i forkant av påkjørselen. Oppklaringen avdekker en stor og uventet hemmelighet.

  Er vi heldige blir Saras film årets julepresang til norske kinogjengere.

 • Neste side
JENTA SOM FÅR BILER TIL Å STOPPE:</B> Silje Salomonsen.
Venke Knutson.