Årets Oscar tidenes moteshow

LOS ANGELES (Dagbladet): Filmverdenens største fest er også blitt til verdens største moteshow. Alt skyldes Sharon Stone. Etter at hun begynte å kopiere Grace Kelly og andre legender, har glamouren kommet tilbake til Hollywood.

Under utdelingen av Golden Globe- og Screen Actors Guild-prisene tidligere i år dominerte fargene svart, hvitt og rødt, men moteekspertene regner med at Hollywoods kvinnelige stjerner vil vise seg i noe langt mer vårlig når de omsider får kommet seg ut av limousinene før søndagens Oscar-utdeling. For bak de sotede vinduene ligger mange av stjernene på langs i baksetet på vei til årets største fest i underholdningsverden. Alt for ikke å skrukke til designerkjolen, må vite.

- Det vil bli mer glamorøst enn noen gang, mener E!s moteguru Melissa Rivers.

Det er fortsatt for tidlig å si hva de nominerte vil være iført når de kommer opp den røde løperen foran det nye Kodak Theater på Hollywood Boulevard. De største designerne - Versace, Ralph Lauren, Gucci, John Galliano, Alexander McQueen, Valentino, Yves Saint Laurent, Badgley Mischka, Donna Karan - kjemper om gunsten til de Oscar-nominerte skuespillerne Nicole Kidman, Halle Berry, Jennifer Connelly, Marisa Tomei, Judi Dench, Kate Winslet og Renée Zellweger.

Moteikon

Moteløvene Uma Thurman og Jada Pinkett Smith, som vil følge sine Oscar-nominerte menn Ethan Hawke og Will Smith, vil nok også sette sitt preg på festen sammen med prisutdelerne Julia Roberts, Marcia Gay Harden og Gwyneth Paltrow. Sistnevnte er for øvrig blitt et av Hollywoods store moteikoner. Hun observeres verden rundt på moteshow ved siden av venninnen Madonna, som heller ikke akkurat er kjent for å ligge bakpå på trendfronten.

- Antrekket vi har sett oss ut, er fenomenalt, sier Halle Berrys stylist, Phillip Bloch. Men han vil ikke røpe særlig mer.

Berry, som er nominert til beste kvinnelige skuespiller for «Monster's Ball», fikk mye skryt for sin mokkafargede Valentino-dress under årets Golden Globe-utdeling. Sammen med Nicole Kidman ble hun dessuten kåret til best kledde under Screen Actors Guild Awards. Da hadde Berry på seg en hvit dress fra William Ivey Long, mens Kidman var kledd i en svart kreasjon av Jean Paul Gaultier.

- Vi ser på flere kjoler, men vi bestemmer oss nok ikke før tett oppimot helga, sier Julia Roberts' talsperson. Fredag er siste frist for skuespillerne, men de som allerede har bestemt seg, sier ikke noe om hva de vil ha på seg.

Glamouren tilbake

Sissy Spacek, nominert til beste kvinnelige skuespiller for «In the Bedroom», er kjent for å være tilbakeholden i forhold til Hollywoods glamour. Hennes stylist, Ann Caruso, røper imidlertid at hun vil overraske Oscar-natta.

For 20 år siden var ikke skuespillerne i Hollywood spesielt glamorøse, men Sharon Stone - og magasinet In Style - vekket til live den gamle, overdådige, glitrende Hollywood-tradisjonen. Stone kopierte Grace Kelly og andre legender, mens In Style skrev om hver minste detalj helt ned til neglelakken.

Del av pakka

For Sharon Stone var det utenkelig å gå ut av huset sitt uten å se vakker ut. Hun syntes det var en del av «Hollywood-pakka».

I dag gjør hele Hollywood det samme. Visst ser du stjerner i jeans og hettegenser til hverdags, men på premierer og prisutdelinger benytter de aller fleste seg av muligheten til å vise seg fra en annen side.

DEN NYE DRØMMEDAMA: Halle Berry er i ferd med å klatre oppover i Hollywood etter sin rolle i «Monster's Ball». Her i en en kjole fra designeren Valentino.
FJONG: Nicole Kidman i en Yves Saint Laurent-drakt under årets Golden Globe-utdelingen.
HEMMELIG OSCAR-ANTREKK: Jennifer Connelly under BAFTA-prisutdelingen i London i februar.
VILLE HA STIL: Sharon Stone kopierte Hollywood-legender som Grace Kelly, og vekket til live igjen Hollywoods glamour. Her som diva under Cannes-festivalen i 1995.