Årets påskegave?

Verdens største private samling fabergéegg legges ut på auksjon. Alt du trenger er en snau milliard kroner. Se bildene av de ni fantastiske eggene!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

De tolv eggene har tilhørt den avdøde Forbes magazine-redaktøren, Malcolm S. Forbes, og blir lagt ut for salg av familien hans. Forbes begynte å samle på de svært eksklusive eggene i 1960, og fortsatte å skaffe seg nye helt fram til sin død i 1990.

Samling består av tolv egg og over 180 andre fabergégjenstander. Ni av eggene tilhører serien «Keiseregg» (Imperial eggs), som det bare finnes 50 av i hele verden.

Kroningsegget

Forbes samling på ni keiseregg er den største i privat eie. Ti befinner seg i et museum i Kreml, fem er i Virginia Museum of Fine Arts i USA og dronning Elizabeth eier tre. Resten er i USA, Sveits og Monaco, bortsett fra åtte egg som ikke er gjort rede for, melder Reuters.

Hvis du ikke har råd til hele samlingen, kan du alltids gå for «Kroningsegget» (Coronation Egg). Egget er det mest verdifulle som er lagt ut for salg, og prisen kommer trolig opp i 160 millioner kroner.

Det er 12,7 centimeter høyt, og ble laget av Carl Fabergé i 1885 på ordre fra Tsar Alexander den tredje. Han ga det bort i påskegave til kona Marina Feodorovna.

Uten sidestykke

Egget er laget av gullfarget emalje og har et flettverk av diamantbelagte ørner. Inne egget er det en fløyelsbelagt kopi av kroningsvogna til tsaren. Carl Fabergé skal ha brukt 15 måneder bare på å lage vogna.

- Å selge ett av keisereggene ville vært en stor hendelse. Å selge ni av dem savner sidestykke, sier visestyreformann David Redden hos auksjonsselskapet Sotheby's.

Eggene alene kommer til å bli solgt for mellom 440 millioner kroner og 640 millioner kroner. Hele samlingen kan oppnå en pris på over 800 millioner kroner.

Forsinket påskegave

Før sin død, ga Malcolm S. Forbes beskjed til familien at de kunne gjøre hva de ville med eggene når han gikk bort. Men han så helst at samlingen ble auksjonert bort, slik at andre kunne få samme glede av eggene som han hadde.

- Familien har bestemt seg for at tida er inne for å gjøre denne unike skatten tilgjengelig for andre samlere. I tillegg vil salget gjøre det mulig for oss å følge våre egne interesser, heter det i en pressemelding fra familien.

Samlingen blir auksjonert bort 20. og 21. april, så det blir i så fall en litt forsinket påskegave. Det er ventet stor interesse fra kjøpere over hele verden, men i hovedsak fra russiske milliardærer.

Les Sotheby's pressemelding

TIL SALGS: The Lilies of the Valley Egg (12-18 mill. dollar)
TIL SALGS: The Order of St. George Egg (4-6 mill. dollar)
TIL SALGS: The Hen Egg (3-4 mill. dollar)
TIL SALGS: The Fifteenth Anniversary Egg (5-7 mill. dollar)
TIL SALGS: The Coronation Egg (18-24 mill. dollar)
TIL SALGS: The Cuckoo (Cockerel) Egg (5-7 mill. dollar)
TIL SALGS: The Renaissance Egg (5-7 mill. dollar)
TIL SALGS: The Rosebud Egg (3-4 mill. dollar)
TIL SALGS: The Orange Tree (Bay Tree) Egg (10-15 mill. dollar)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer