Årets publikumsvinner

The Killers på Hovefestivalen var en suksess, men knapt historisk.

ELSKET: Brandon Flowers og resten av The Killers hadde publikum i sin hule hånd fra start til slutt på Hove-konserten. Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET
ELSKET: Brandon Flowers og resten av The Killers hadde publikum i sin hule hånd fra start til slutt på Hove-konserten. Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADETVis mer

||| TROMØYA (Dagbladet): Det er lett å glemme headlinere midt oppi alt campinglivet, samtidskunsten og bikinikledde sørlendinger som preger dagens festivaler, men uten hovedartisten, det minste felles multiplum, vil gamlingene forbli hjemme, sponsorene på bransjeområdet og ungdommen på campingplassen. Da blir det som Quart 2007, altså ingen festival.

Reprise
I kveld var det duket for den største headlineren på årets Hovefestival, og at de har hentet tilbake The Killers bare to år etter de sto på samme scene, kan vel ikke akkurat sies å være spesielt friskt, men så var det vel heller ikke klima for å være cutting edge i årets festivalbudsjett.

Publikumsrekord
Og det lønner seg å være kjedelig og trygg. Brandon Flowers og hans urørlige band samlet i dag den største og mest begeistrede folkemengden på årets festival. På en enkel scene, uten særlig pynt eller effekter, fikk han jenter og gutter til å besvime ved å marsjere fram og tilbake og øse ut av seg bandets mest kjente sanger.

Magien manglet
Det ble likevel ikke samme maktdemonstrasjonen som da de gjestet festivalen i 2007. Det skyldes flere ting: Bandet var sultnere da, og kunne ikke ta like lett på showet som de gjorde i kveld. Sangene fra den mer diskoinspirerte nye plata «Day & Age» fungerte heller ikke like bra i stadionsetting som de mer grandiose poplåtene fra «Sam's Town» (2006) og «Hot Fuss» (2004).

Storskjerm savnes
Hovefestivalen må også ta sin del av ansvaret, siden de har gjort noe så idiotisk som å fjerne storskjermene ved den største scenen. Nærbilder av Brandons ikke veldig utagerende sceneoppførsel kunne ført ham nærere publikum, og bilder av grinende gutter og jenter på fremste rad ville også gjort sitt for å spre stemningen fra de fremste, ekstatiske rekkene utover plassen.

Gnistret
Først på ekstranummeret gnistrer det slik det skal av festivalens største band. Scenen gløder av røykbomber og glitterregn, Brandon hytter med mikrofonstativet. Da «When We Were Young» bruser ut av høyttalerne, kommer The Killers i mål tidsnok til å få godkjent i karakterboka. En plass i historieboka for denne konserten kan de derimot bare glemme.