Eurovision

Årets sikreste terningkast 1

Vi har anmeldt låtene i kveldens første delfinale i Eurovision.

KONTROVERSIELLE: Det islandske bandet Hatari kaller seg et antikapitalistisk, sadomasochistisk teknoband, og truer med å markere seg politisk mot Israel. Foto: Eurovision.tv
KONTROVERSIELLE: Det islandske bandet Hatari kaller seg et antikapitalistisk, sadomasochistisk teknoband, og truer med å markere seg politisk mot Israel. Foto: Eurovision.tvVis mer

ANMELDELSE: Det er mye å glede seg over og gråte av i denne første omgangen, delfinale 1. Ved siden av Island er Kypros og Tsjekkia best. Lilleputtstaten San Marino overrasker - mens Portugal, Estland og Slovenia gjør sitt ytterste for å kvalifisere seg direkte til skraphaugen.

Kypros

Artist: Tamta
Låt: «Replay»

KYPROS: Tamta. Foto: Eurovision
KYPROS: Tamta. Foto: Eurovision Vis mer

Dampende, pulserende, minimalistisk og erotisk. Kypros kom på en 2. plass i fjor, og forsøker å gjenta suksessen. Denne kan fort havne på pallen. Følelser og flørt i skjønn forening.

Montenegro

Artist: D mol
Låt: «Heaven»

MONTENEGRO: D mol. Foto: Eurovision
MONTENEGRO: D mol. Foto: Eurovision Vis mer

Her er det noen som er i himmelen, men som faller. En midttempo-låt med litt felelåt og en middels vokalprestasjon. Ikke å forakte, koselig og lett likandes, men like original som en Grandiosa.

Finland

Artist: Darude
Låt: «Look Away»

FINLAND: Darude. Foto: Eurovision
FINLAND: Darude. Foto: Eurovision Vis mer

Disco med dårlig duft fra 90-tallet. Som å legge jord i en tett pose, det blir jordslag og mugglukt. Steroider kan være viktig mot sterke allergier i mai, men bør ikke brukes som tilsetning i MGP.

Polen

Artist: Tulia
Låt: «Fire of Love»

POLEN: Tulia. Foto: Eurovision
POLEN: Tulia. Foto: Eurovision Vis mer

Her går tankene til 70-tallet og alternativ musikk. En dæsj nyveiv, og at tankene går til norsk De Press, med polske Andrej Nebb i spissen, kan jeg ikke forklare. Monotont, vokalkult og annerledes.

Slovenia

Artist: Zala Kralj & Gasper Santl
Låt: «Sebi»

SLOVENIA: Zala & Gasper. Foto: Eurovision
SLOVENIA: Zala & Gasper. Foto: Eurovision Vis mer

Dette går fra vondt til verre. Som å gå over en myr, for så å innse at det er en sump du sitter fast i, og som langsomt sluker deg. Og jeg som trodde klimakrisen var vårt største problem.

Tsjekkia

Artist: Lake Malawi
Låt: «Friend of a Friend»

TSJEKKIA: Lake Malawi. Foto: Eurovision
TSJEKKIA: Lake Malawi. Foto: Eurovision Vis mer

Funky pop, en vitaminpille med alt du trenger - inkludert omega 3, tangekstrakter og alt du kan tenke deg som kanskje ikke virker, men som gir en god følelse. Lekent, friskt og ikke minst morsomt.

Ungarn

Artist: Joci Pápai
Låt: «Az én apám»

UNGARN: Joci Pápai. Foto: Eurovision
UNGARN: Joci Pápai. Foto: Eurovision Vis mer

Mollstemt og veldig trist, dette. Hva som plager Joci Pápai kan jeg bare gjette meg til, men hans smerte og/eller lengsel er troverdig. Etter hvert kommer litt rytmer inn, og en fløytetrudelutt. Tja.

Hviterussland

Artist: Zena
Låt: «Like It»

HVITERUSSLAND: Zena. Foto: Eurovision
HVITERUSSLAND: Zena. Foto: Eurovision Vis mer

Syntetiske tilsetninger er sjelden vellykkede. Zena velger å fylle låta si med Restylane, Botox eller noe liknende, som ofte lett lar seg avsløre. Dette er «Billig-Britney» på bærtur i et polert landskap.

Serbia

Artist: Nevena Bozovic
Låt: «Kruna»

SERBIA: Nevena Bozovic. Foto: Eurovision
SERBIA: Nevena Bozovic. Foto: Eurovision Vis mer

Nok en balkanballade. Følelser ligger i folder, det drypper av patos som fra et ostesmørbrød som er forsøkt druknet i baconfett. Det er ikke bare skadelig for helsa, men visstnok også for miljøet.

Belgia

Artist: Eliot
Låt: «Wake Up»

BELGIA: Eliot. Foto: Eurovision
BELGIA: Eliot. Foto: Eurovision Vis mer

I år bader vi i ballader. Det kan føre til drukningsdøden, men belgiske Eliot bruker svømmevest og låta han har oppdrift. Den får meg til å duve langsomt, og er ikke så stillestående likevel.

Georgia

Artist: Oto Nemsadze
Låt: «Keep on Going»

GEORGIA: Oto Nemsadze. Foto: Eurovision
GEORGIA: Oto Nemsadze. Foto: Eurovision Vis mer

Det er vanskelig å velge mellom pest eller kolera, infarkt eller slag, dryppert eller chlamydia - ting du ikke vil ha, men som med vår livsførsel kan være vanskelig å unngå. Sånn er det med Oto, også.

Australia

Artist: Kate Miller-Heidke
Låt: «Zero Gravity»

AUSTRALIA: Kate Miller-Heidke. Foto: Eurovision
AUSTRALIA: Kate Miller-Heidke. Foto: Eurovision Vis mer

Et eller annet operainnslag er ikke uvanlig i MGP-sammenheng. Denne bastarden vil du aldri finne andre steder enn i en europeisk finale. Kate Miller-Heidke gjør alt for å vise oss at hun kan den høye C.

Island

Artist: Hatari
Låt: «Hatrið mun sigra»

ISLAND: Hatari. Foto: Eurovision
ISLAND: Hatari. Foto: Eurovision Vis mer

Apokalyptisk trio som selv kaller seg for et antikapitalistisk, sadomasochistisk teknoband. Her snakker vi blodige kostymer, lakk og lær kombinert med goth og industrirock. Bandet lover overraskelser og protester.

Estland

Artist: Victor Crone
Låt: «Storm»

ESTLAND: Victor Crone. Foto: Eurovision
ESTLAND: Victor Crone. Foto: Eurovision Vis mer

En blodfattig svenske har tatt ferja over dammen, og vant like godt den estiske MGP-finalen. Dårlig låt, sur sang, nødrim og klisjeer. En visepop krydret med gitarer. Gir følelsen av å ha hår i munn.

Portugal

Artist: Conan Osíris
Låt: «Telemóveis»

PORTIGAL: Conan Osiris. Foto: Eurovision
PORTIGAL: Conan Osiris. Foto: Eurovision Vis mer

Lyden av hjemlengsel dersom du bor i helvete. Kanskje årets sikreste terningkast 1-låt. Den verste musikalske bad-trippen du kan forestille deg. Grusomt, like smertefullt og unødvendig som en forstoppelse.

Hellas

Artist: Katerine Duska
Låt: «Better Love»

HELLAS: Katerine Duska. Foto: Eurovision
HELLAS: Katerine Duska. Foto: Eurovision Vis mer

Stemme som mørk sjokolade, mer bitter og syrlig enn sukkersøt og blond. Gresk-kanadiske Katerine har karakter, men låta er mer anonym. En orkesterballade av det forglemmelige, luftige og lett pompøse slaget.

San Marino

Artist: Serhat
Låt: «Say Na Na Na»

SAN MARINO: Serhat. Foto: Eurovision
SAN MARINO: Serhat. Foto: Eurovision Vis mer

Endelig noe med tempo som røsker i rævkroken og får høyrefoten til å gå bevege seg i diskontakt. Serhat har en laidback, mørk og lettantennelig stemme. En ujålete og poplåt som får tankene til å kretse rundt Baccara.