Årets store russetreff omfatter 70 artister. Bare to - 2 - er kvinner

- Beklagelig.

DET STORE TREKKPLASTRET: Kygo opptrer i Kongeparken ved Stavanger helga 8. - 10. mai sammen med en rekke andre mannlige artister. Av 70 artister på fire store russetreff i år finner vi bare to kvinner. Foto: AP/NTB Scanpix
DET STORE TREKKPLASTRET: Kygo opptrer i Kongeparken ved Stavanger helga 8. - 10. mai sammen med en rekke andre mannlige artister. Av 70 artister på fire store russetreff i år finner vi bare to kvinner. Foto: AP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den gamle taktfaste marsjen «Her kommer guttemusikken» kan byttes ut med «Her kommer russemusikken».

Titusenvis av russ Neste helg er det stormønstring med russetreff. Titusenvis av feststemt russ skal drikke og danse, spise og feste - og svi av tusenvis av kroner på arrangementene i Stavanger og Lillehammer. På landstreffet på Fredriksten festning i Halden i helga ble angivelig en russejente utsatt for massevoldtekt.

Russen har allerede unnagjort russemønstringene i Telemark og Halden.

Men de to aller største gjenstår. Helga 8. - 10. mai er det ventet 25 000 russ til Kongeparken ved Stavanger og omlag 20 000 til russetreffet på Lillehammer.

Hvor er kvinnene? Det er omlag like mange kvinnelige som mannlige russ, men det blir ikke speilet blant artistene som står på scenen på en rekke av de store russefestarrangementene. Der er det så å si utelukkende mannlige artister og band.

- Tilfeldig og beklagelig, sier arrangørene i Stavanger og Lillehammer.

Russefeiringen har utvidet seg voldsomt de siste ti åra med stadig flere og større samlinger. Mens man for 15-20 år siden hadde pop og rockband, er det nå nesten utelukkende såkalt urban musikk som gjelder: elektronisk/EDM og hip hop.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.