DET STORE TREKKPLASTRET: Kygo opptrer i Kongeparken ved Stavanger helga 8. - 10. mai sammen med en rekke andre mannlige artister. Av 70 artister på fire store russetreff i år finner vi bare to kvinner. Foto: AP/NTB Scanpix
DET STORE TREKKPLASTRET: Kygo opptrer i Kongeparken ved Stavanger helga 8. - 10. mai sammen med en rekke andre mannlige artister. Av 70 artister på fire store russetreff i år finner vi bare to kvinner. Foto: AP/NTB ScanpixVis mer

Årets store russetreff omfatter 70 artister. Bare to - 2 - er kvinner

- Beklagelig.

Den gamle taktfaste marsjen «Her kommer guttemusikken» kan byttes ut med «Her kommer russemusikken».

Titusenvis av russ Neste helg er det stormønstring med russetreff. Titusenvis av feststemt russ skal drikke og danse, spise og feste - og svi av tusenvis av kroner på arrangementene i Stavanger og Lillehammer. På landstreffet på Fredriksten festning i Halden i helga ble angivelig en russejente utsatt for massevoldtekt.

Russen har allerede unnagjort russemønstringene i Telemark og Halden.

Men de to aller største gjenstår. Helga 8. - 10. mai er det ventet 25 000 russ til Kongeparken ved Stavanger og omlag 20 000 til russetreffet på Lillehammer.

Hvor er kvinnene? Det er omlag like mange kvinnelige som mannlige russ, men det blir ikke speilet blant artistene som står på scenen på en rekke av de store russefestarrangementene. Der er det så å si utelukkende mannlige artister og band.

- Tilfeldig og beklagelig, sier arrangørene i Stavanger og Lillehammer.

Russefeiringen har utvidet seg voldsomt de siste ti åra med stadig flere og større samlinger. Mens man for 15-20 år siden hadde pop og rockband, er det nå nesten utelukkende såkalt urban musikk som gjelder: elektronisk/EDM og hip hop.

- Ikke noe bevisst Gitte Gotteberg, daglig leder i Rok, som arrangerer landstreffet på Lillehammer, kan ikke skilte med en eneste kvinnelig artist blant sine ti artister som står på scenen neste helg.

- Det er ikke noe bevisst valg.

- Programmet er satt sammen av ønsker og tilgjengelige artister. Dessverre fikk vi ikke med noen kvinner i år, sier Gotteberg.

To kvinner av 70 artister Hun legger til at det synes hun er veldig synd. Prosjektleder og artistansvarlig for landstreffet i Kongeparken samme helg, Magnus Lund, har booket artister siden han selv var russ, i 1997.

- Vi har 30 artister med i år, hvorav én er kvinne, vokalisten til Nero, sier Lund.

- Vi har hatt flere store internasjonale og norske kvinnelige artister tidligere år som Robyn, Veronica Maggio og Marit Larsen. Vi er prisgitt hvem som har anledning til å komme. Våre gjester kommer med mange artist-tips gjennom året og dette former hvordan programmet blir. I år er det mye elektroniske artister, sier Lund.

Landstreffet i Halden hadde 18 artister - ingen kvinnelige. Landstreffet i Telemark for et par uker siden kunne skilte med 12 artister - én av dem var kvinne.

Når det gjelder de fire store russelandstreffene er det bare to kvinnelige innslag av totalt 70 artister.

Rocken er borte Det er ikke slik at bare kvinnelige artister er borte fra russescenene i år. Mye tyder på at den tradisjonelle rocken også har fordampet og blitt fortrengt av EDM og hip hop.

- Det nærmeste vi kommer rock på Landstreffet, er Onkl P og De Fjerne Slektningene, sier Magnus Lund.

Han forteller at tradisjonelle rockartister er blitt gradvis fortrengt siden begynnelsen av 2000-tallet. Men til tross for at EDM-artister dominerer, har band som DumDum Boys, Madrugada, Kaizers Orchestra, Kvelertak og John Olav Nilsen og Gjengen vært hyppig brukt.

Men akkurat dette hjelper uansett ikke på kvinnestatestikken.

ENSLIG KVINNE: Nero fra England består av produsentene Dan Stephens og Joe Ray -  i tillegg til vokalisten Alana Watson. Foto: Landstreff.no
ENSLIG KVINNE: Nero fra England består av produsentene Dan Stephens og Joe Ray - i tillegg til vokalisten Alana Watson. Foto: Landstreff.no Vis mer