Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Årets største mannssjåvinist: Robin Thicke

Soleklar vinner av britisk kåring.

FÅR PRIS FOR VOLDTEKTSUNDERTONER: Det har stormet rundt Robin Thicke i år. Nå er han kåret til årets mest kvinnefiendtlige mann i Storbrittania.  Foto: Alexander Tamargo / Getty Images for Clear Channel/AFP / NTB SCANPIX
FÅR PRIS FOR VOLDTEKTSUNDERTONER: Det har stormet rundt Robin Thicke i år. Nå er han kåret til årets mest kvinnefiendtlige mann i Storbrittania. Foto: Alexander Tamargo / Getty Images for Clear Channel/AFP / NTB SCANPIX Vis mer

(Dagbladet:) 2013 er året Robin Thicke gikk fra å være «den anonyme kongen av blåøyd soul» til en kontroversiell, og ytterst lite blåøyd, superstjerne.

Det er året han slapp låta «Blurred Lines», som flere har beskyldt for å handle om voldtekt. Det er året han lot seg gnikke på av Miley Cyrus på MTVs Video Music Awards. Og det er året han svarte kritikerne ved å si til magasinet GQ at han «elsker å undertrykke kvinner».

- Vi bestemte oss for å samle alt som er provoserende og tabulagt i én eneste musikkvideo, sa han om «Blurred Lines»-videoen.

- Det ser ut som det har fungert.

Årets mest kvinnefiendtlige Den britiske paraplyorganisasjonen Coalition to End Violence Against Women (EVAW) har bestemt seg for å lønne den amerikansk-kanadiske popsangeren for strevet, og kåret ham til 2013s mest kvinnefiendtlige mann, melder The Guardian

Kåringen ble gjort gjennom nominasjoner og stemmer med hashtagen #sexist2013, og ifølge EVAW lå Thicke milevis foran sine motstander, med over dobbelt så mange stemmer som andreplassen, statsminister David Cameron.

- Våre varmeste gratulasjoner til den verdige vinneren Robin Thicke både for sin helhetlige innsats for kjønndiskriminering, og i siste instans for plattformen han endte med å skape for å si nei til bruken av kvinner som objekter for å promotere middelmådig popmusikk, sier Sarah Green fra EVAW i et presseskriv.

Prisen er et gavekort Thicke kan bruke til å laste ned Aretha Franklins «R.E.S.P.E.C.T.».

Yndet hatobjekt I kjølvannet av «Blurred Lines» suksessen har det blitt laget en rekke parodier fra diverse kvinnerettighetsaktivister. Blant de bedre er parodien «Defined Lines», som svarer på Thickes flørting med seksuelle gråsoner med strofer som «you can't just grope me, that's a sex crime».

Videoen til Lily Allen's «Hard out Here (For a Bitch)» gjør også narr av «Blurred Lines».

EVAW hevder at parodiene, og initiativer som Rewind&Reframe - et forsøk på å bekjempe kvinnediskriminering og rasisme i musikkvideoer - er tegn på at tidene forandrer seg.

- Regjeringen lytter til disse tingene, skriver de.

Dermed er det mulig å håpe at årets mest kvinnefiendtlige blir vanskeligere å finne i 2014.