Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Årets ti beste filmer

I går kveld ble prestisjetunge filmpriser som bærer bud om Oscar delt ut. «Moulin Rouge» er årets beste film.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kritikerlaget National Board of Review har kåret årets beste prestasjoner innen film. Prisutdelingen er årviss, og er høyt anerkjent i Hollywood. Filmene som mottar priser her styrker sine sjanser før Oscarutdelingen i mars.

To til «Moulin Rouge»

«Moulin Rouge» har dermed blitt en enda hetere Oscarkandidat.I tillegg til å få prisen for årets beste film fikk Jim Broadbent prisen for beste birolle. Han spiller mannen som eier Moulin Rouge i filmen regissert av Baz Luhrman.

«Ringenes Herre» prises

En av filmene som kommer nå mot jul er så stor at den også måtte tas med i betraktningen selv om den ikke har hatt première ennå. «Ringenes Herre» vant tre priser. Cate Blanchett presterte årets beste birolle i storfilmen som kommer den 19. desember. Hun spiller alvedronningen Galadriel. Hun fikk også prisen for birollene i filmene «The Shipping News» og «The man who cried».Regissør Peter Jackson vant en pris for sitt fremragende arbeid og for beste design i «Ringenes Herre».

Thornton beste skuespiller

Æren av å bli utnevnt til årets beste skuespiller fikk Billy Bob Thornton for rollene i «The Man Who Wasn't There» av Coenbrødrene, dødscelle-filmen «Monster's Ball» og komedien «Bandits».- Det er gledelig å få prisen for alle de filmene, for når man har så mange ute samtidig er man redd for at noen av dem ikke blir lagt merke til, sier han til BBC. Hans motspiller i «Monster's Ball», Halle Berry, fikk prisen for beste skuespillerinne-prestasjon.Todd Field er årets flinkeste regissør med filmen «In the Bedroom», et drama om sorg.- Jeg er dypt rørt over å bli holdt så høyt av National Board of Review, sier Field som debuterte som regissør med filmen. Den tidligere skuespilleren fikk også prisen for beste manus og filmen hans ble kåret som årets andre beste. Kritikerlaget National Board of Review ble stiftet allerede i 1909, i 1979 begynte organisasjonen å avholde prisutdelingsseremonier. Hvert år offentliggjør de sin liste i starten av desember. Og deres priser er så viktig fordi de er først ute og gir Oscar-pekepinner. Les mer på nettet.Prisene vil bli tildelt filmfolket i januar i New York. I fjort stakk «Quills» av med den jeveste prisen, med «Traffic» og «Croupier» på plassene deretter.Beste skuespiller: Billy Bob ThorntonBeste skuespillerinne: Halle BerryBeste birolle mann: Jim BroadbentBeste birolle kvinne: Cate BlanchettBeste regissør: Todd FieldBeste manus: Todd FieldBeste dokumentar: «The Endurance: Shackleton's Legendary Antartic Adventure»Beste utenlandske film: «Amores Perros»Beste animerte film: «Shrek»Beste gjennombrudd: Naomi Watts, «Mulholland Drive», Hayden Christensen «Life as a House»Prisen for lang tjeneste: Jon Voight

Beste regissør-debut: Jon Cameron Mitchell, «Hedwig & the Angry Inch»

MEMENTO: I denne thrilleren spiller Guy Pearce Leonard Shelby, en ung mann som er besatt av tanken på å finne mannen som voldtok og myrdet kona hans. Det store problem er at han lider av en sjelden form for hukommelsestap som ikke lar seg kurere. Han er ikke i stand til å huske hva som skjedde for et kvarter siden. Regissør er Christopher Nolan. Filmen har gått på norske kinoer og Liv Jørgensen ga den en femmer. Foto: FILMWEB
MULHOLLAND DRIVE: David Lynchs film er årets 10. beste film. Filmen inneholder intriktate historier om en ung skuespillerinne og hennes marerittliknende tilværelse i Hollywood. Les mer om filmen på dens nettsider. Den har ikke hatt première i Norge ennå.
MISTANKEN: Jack Nicholson og Sam Shepard. Nicholson spiller Jerry, en politimann som er i ferd med å pensjonere seg når han blir trukket inn i en brutal drapssak hvor offeret er en åtte år gammel jente. Regien er ved Sean Penn. Les mer på hjemmesidene. og se Dagbladets sak.
Hele Norges coronakart