Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Årets TV-navn avslører: - Jeg elsker TV-såpe

Ingen over, ingen ved siden. Anne Grosvold troner aleine på toppen som Norges TV-dronning, ifølge Dagbladets lesere. For andre år på rad. Hva er det med denne dama som gjør henne så populær?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slik gikk det

- Jeg er grusomt alminnelig. Jeg skjønner ærlig talt ikke at folk ikke blir lei av meg, sier Anne tenksomt og tar et dypt drag av Marlboroen for å fordøye nyheten.

- I fjor trodde jeg at jeg vant fordi jeg var et nytt tryne i Redaksjon 21, men at jeg skulle vinne igjen, da gitt!

Det er sikkert slekta som har ligget på telefonen. Jeg har stor familie, skjønner du.

Omkvedet om Anne er at hun snakker så folk forstår henne, og at hun stiller de spørsmålene folk lurer på.

- Jeg tror seerne føler at jeg er på deres parti. De sitter hjemme i sofaen og tenker «kan 'a ikke spørre om det», og vips så stiller jeg det spørsmålet. Det beviser jo forresten bare at jeg er mindre glup enn dem som ser på, for jeg kommer på spørsmålet etter dem. Danka jeg virkelig ut Tore Strømøy og Alex Rosén? Jøss. Og du er helt sikker på at dere har talt riktig og sånn? Jøss og jøss.

ALLE STEMMENE PÅ ANNE TIL TROSS, nasjonen er ikke samstemt i sin lovprising av henne.

- Jeg får masse anonyme hatbrev. Jeg snakker ikke pent nok, er ikke pen nok, jeg har feil holdninger og så videre. Jeg har slutta å lese dem. Folk som ikke tør å signere hatbrevene med navnet sitt fortjener ikke min oppmerksomhet.

Basta bom og ferdig med det.

- Du må jo lære mye gjennom denne jobben?

- Det der er helt fryktelig. Jeg husker ingenting når programmet er over. Jeg burde jo ha lært en hel masse. Tenk på alle de sakene jeg setter meg inn i og alle de interessante menneskene jeg møter! Men ikke tale om at det sitter, altså. Det hender jeg treffer folk på gata som hilser og sier at de har vært hos meg i studio, og jeg bare blir stående og blunke forvirret. Helt fryktelig er det.

AKKURAT NÅ ER ANNE I AFRIKA. Nærmere bestemt hos kollega og venninne Anne Efskin i Harare.

- Hva med den mye omtalte flyskrekken, da?

- Den må jeg bare svelge. Skal jeg oppleve noe her i verden, må jeg bare heve meg over sånt. Men enkelte flyturer er helt jævlige. Vietnam Air anbefales ikke for folk med flyskrekk, for å si det sånn.

At hun har flyskrekk, var tre år i Asia som NRK-korrespondent og at hun røyker, det veit vi. Men har det skjedd noe siden hun ble kåret til årets TV-navn i fjor? Er det akkurat den samme Anne Grosvold som sitter foran oss nå, ett år etter?

- Jeg har slutta å lakke neglene før jeg går i studio. Og jeg er ikke så avhengig av akkurat de skoa under sending lenger. Jeg har bevisst gått inn for å bryte de sperrene der. Det må ikke bli sånn at min overtro styrer programmet. Det viktigste i min jobb er å være konsentrert og forberedt.

ANNE JOBBER FRA HALV ELLEVE om formiddagen til halv elleve om kvelden de dagene hun har sending. Det vil si mandag, tirsdag og torsdag. Onsdagene har hun vanlig kontortid fra ni til fem. Fredag har hun fri.

- Klart det blir slitsomt. Man kan ikke holde på sånn i all evighet. Men så lenge jeg har det gøy på jobb, kommer jeg til å forsette. Hvis de vil ha meg da.

Det vil «de» nok. Vi vil. Alle vi hundretusener som benker oss foran skjermen og zapper oss fram til moderkanalen om kveldene sånn rundt ni.

For der er Anne. Dag etter dag, uke etter uke. Og alle de viktige personene er der også.

- Det er en fordel å ha et etablert konsept. Petter Olsen, Anne Holt, Gro & Kåre; alle stilte opp bare hos oss, konstaterer Anne uten å lage noe stort nummer av hvilken tillitserklæring det er.

Isteden vi hun snakke om kollegene sine.

- Jeg er jo ikke aleine om å lage Redaksjon 21. Vi er en redaksjon som samarbeider helt fantastisk bra. Dagens tema, hvem som skal være gjester og alle sånne ting diskuterer vi oss fram til på redaksjonsmøtene. Jeg er ikke noen amerikansk talkshow-diva som kommer på jobb, sprayer håret og skrider inn i studio.

HUN VOKSTE OPP 100 METER VEST for Akerselva og kaller seg østkantjente. Mora var husmor og faren maskinsjef i handelsflåten. Anne tjente til smågodt ved å skrive stiler for gutta i klassen. Det blir liksom ikke noen diva av sånt.

- Jeg er helt vanlig. Aldeles normal. Når jeg kommer hjem etter sending om kveldene danderer jeg meg i sofaen med pleddet og ser på TV. Gjerne såpeopera eller gamle serier. «Jake and the Fatman», «Akutten» og sånt. Jeg liker sånt tullball, jeg. Det er deilig avslappende underholdning.

Mer TV, mer kino og teater og flere bøker. Hvis Anne bare hadde hatt mer fritid, vet hun hva hun ville fylt den med.

- Jeg ligger langt etter på bokfronten. Jeg har alltid lest mye, men i høst har jeg rett og slett ikke hatt tid.

DET ER SNART TID FOR TO-MØTET. Da samles hele redaksjonen for å gå gjennom kveldens program.

- Det er rolig i dag. Vi har én reportasje og så kommer Wenche Foss. Det er program nummer 150 i dag, og siste sendinga før jul, så vi hadde lyst til å finne på noe spesielt. «Hvem er det folk ikke venter å se i Redaksjon 21,» tenkte vi, og da ble det Wenche Foss.

Én gang har Anne vært syk siden hun begynte med Redaksjon 21. Så syk at hun måtte holde senga.

- Jeg hadde førti i feber og var skikkelig dårlig, så det var ikke snakk om å gå på jobb. Eva Bratholm tok over de tre sendingene jeg var borte. Og så var jeg på kurs i England en gang. Ellers har jeg vært med på alle sendingene.

Kunsten er, ifølge Anne, å slappe av når man kan.

- Dét er jeg veldig flink til.

Resten av intervjuet snakker vi om intime, private og avslørende ting som det dessverre ikke blir plass til her. Dem får vi ta neste år.

VINNEREN: Klar ener blant Dagbladets lesere: Anne Grosvold
Anne Grosvold

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!