HEIDERSMANN: Stein Torleif Bjella på Øyafestivalens siste dag. Her sammen med HP Gundersen i bakgrunnen. Foto: Håkon Eikesdal / DAGBLADET
HEIDERSMANN: Stein Torleif Bjella på Øyafestivalens siste dag. Her sammen med HP Gundersen i bakgrunnen. Foto: Håkon Eikesdal / DAGBLADETVis mer

Årets vakreste Øya-konsert

For en låtskriver, for en historieforteller. Stein Torleif Bjella på Øya.

KONSERT: Årets vakreste plate, «Vonde Visu», kan meget vel være bakteppet for årets vakreste konsert. Det sørget nemlig Stein Torleif Bjella og støtteapparatet hans for da de stakk innom Øyafestivalen lørdag formiddag.

Bekymringen for om hans lavmælte sang skulle nå ut på en stor festivalscene viste seg å være grunnløs.

Når Bjella synger sine lune hverdagsbetraktninger, spiller det ingen trille om du sitter hjemme i lenestolen eller står som sild i tønne i sommersolen, fjetret blir du uansett. Så mye kraft er det i formidlingsevnen til den underfundige Hallingen.

Tekstene hans er så levende fortalt at man vet ikke om man skal smile eller gråte. Enten det er bittersøte barndomstraumer i «Liten Ball» eller tapt kjærlighet i innledende «Tre Viku».

For en låtskriver, for en historieforteller.

Bandet, som blant annet består av HP Gundersen og Kjartan Kristiansen (DumDum Boys), kler opp de sparsommelige visene på smakfullt vis med kontrabass, pedal steel, gitar og trekkspill. Selv om de får lekt seg litt i «Redningsmann», sørger de alltid for at instrumenteringen aldri står i veien for historien.

Melankolien er overhengende, men Bjella har hele tiden det skjeve smilet på lur og humoren er aldri er langt unna i presentasjonen av materialet.

Overveldende fantastisk, rett og slett.