Århundrets album

Det er umulig å fange 100 år med musikkutgivelser gjennom en håndfull lister. Men med vekt på albumutgivelser - et format som først og fremst har dominert de siste 40 åra - har Dagbladets musikkredaksjon forsøkt å gjøre det umulige mulig. Her er århundrets viktigste plater, fra Elvis til The Chemical Brothers!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

POP OG ROCK

Elvis Presley: «The Complete Sun Sessions» (1987)

Med disse innspillingene fra midten av 50-tallet definerte Elvis rocken for all ettertid. Det unike materialet gjorde Sun Studios i Memphis til rockens krybbe. Fantes først på 78-plater og singler, seinere gitt ut i albumformat.

Bob Dylan: «Highway 61 Revisited» (1965)

Etablerer seg som en rockens blanding av James Dean og Arthur Rimbaud. 24 år gammel blander han urgamle myter og bibelstoff med 60-tallets moderne rastløshet. Surrealistisk poesi og elektrisk folk i skjønn forening.

Beach Boys: «Pet Sounds» (1966)

Brian Wilsons streben mot lyset. Selve mesterverket fra denne innspillingsstudioets yppersteprest. En plate som la lista for blant annet Beatles' jobbing med «Sgt. Pepper» i året som fulgte.

The Beatles: «Revolver» (1966)

Beatles' intense karriere forandret ikke bare musikken, men en hel verden. Bandets mest formfullendte og grensesprengende album - foran «Sgt. Peppers». Har vært forsøkt etterliknet siden. Velvet Underground: «The Velvet Underground & Nico» (1967)

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer