Århundrets vitner

Det er et dristig prosjekt Bengt Calmeyer, i nært samarbeid med tidligere landssviketterforsker Odd Nilsen, har lagt opp til i «Hundreårsromanen»: Historien om hvordan det moderne Norge er blitt til, fra sent i unionstiden til 1997.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Metoden er dokumentarisk, i den forstand at oppdiktede personer opplever og kommenterer historiske situasjoner. Om den «dokumentariske» roman, muligheter og fallgruber, er der etterhånden skrevet biblioteker. Den diskusjonen lar jeg ligge: I dette tilfellet er det overhodet ingen tvil om at forfatteren har valgt ståsted, legger tilrette og velger episoder som de diktede personene blir aktører i eller ofre for.

Leksikalt

La oss si det slik: Forfatteren gir først korte leksikalske fremstillinger av 13 forskjellige perioder. Den første med titelen «Vardøhus 1898». Det fortelles om etterforskningen av tre eventuelle ildspåsettelser i Vardø, en kriminalgåte, riktignok mot et bakteppe av russerfrykt, der en og annen politisk tanke via pomorhandelen finner vei. Mistanken knyttes til en av de få forsiktig radikale i miljøet.

Teknikken er den samme utover i boken: Unionsoppløsningen, svartebørshandel til fordel for Tyskland via Sverige under første verdenskrig, om en nybrottsmann i mellomkrigstiden, etterhånden knyttet til Bygdefolkets krisehjelp, med de følger det kunne få, om sosialister knyttet til Samfundsteateret og gryende illegal virksomhet, om 1940, industriinteresser og drømmen om et Administrasjonsråd som best mulig kan holde hjulene i gang, om rettssaken mot Henry Rinnan, om Nato-tilknytningen og beredskapslovene. Og så videre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer