Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ari Behn lager bibelteater

- Bibelen er full av hysterisk morsomme scener.

BIBEL-DRAMATIKK: Ari Behn er en av seks dramatikere som skriver tekster til Stein Winges Bibel-forestilling som i januar settes opp på Det Norske Teatret. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
BIBEL-DRAMATIKK: Ari Behn er en av seks dramatikere som skriver tekster til Stein Winges Bibel-forestilling som i januar settes opp på Det Norske Teatret. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Regissør Stein Winge har fått Behn og fem andre dramatikere til å skrive tekster til bibelstykket som i januar har premiere på Det Norske Teatret. Den seks timer lange maratonforestillingen er teaterets storsatsning når det i 2013 feirer sitt hundreårsjubileum.

- Jeg hadde aldri sagt ja hvis det ikke nettopp var Stein Winge som spurte, sier Ari Behn til Dagbladet.

- Utfordrende Forfatteren debuterte i fjor som dramatiker med stykket «Treningstimen» på Rogaland Teater. Nå har han fått i oppdrag å tolke bestemte deler av Bibelen.

- Det har vært utfordrende å komme innpå og bak tekstene i Bibelen. Det tok meg noen måneder å knekke koden. Det finnes både en tillært og nedarvet respekt for disse gamle, jødiske tekstene som er fulle av poesi og svovel. Men bibelen er full av hysterisk morsomme scener. Samtidig som det også finnes det dypeste alvor. Kontraster, igjen. Svart-hvitt holdninger som fører til at Jesus blir henrettet for sine meninger, sier Behn som i høst kommer med romanen «Skyt meg, elsk meg».

- Jeg har ellers fullført et nytt skuespill som heter Heiskonstruksjoner. Det blir kanskje å se på en scene allerede neste år, men produksjonstiden er lang i teateret og jeg avventer ulike muligheter, sier Behn. 

REGISSERER: Stein Winge skal regissere på Oscarsborg festning. 

Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
REGISSERER: Stein Winge skal regissere på Oscarsborg festning. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer

Regissør Stein Winge sier til Dagbladet at han hadde et sterkt ønske om å få Behn med på laget.

- En god penn - Jeg synes han har en veldig god penn, og likte godt den siste boka hans. Vi møttes i Bergen og jeg inviterte ham med sammen med et knippe norske og en svensk dramatiker. De har alle fått sine forskjellige oppgaver, sier Winge.

Maria Tryti Vennerød, Terje Nordby, Eirik Fauske og svenske Sara Stridsberg, som vant Nordisk Råds litteraturpris i 2007, bidrar også til stykket.

- Jeg har fått noen sceneprøver fra Ari, og han skriver på en måte som jeg tror vil forbause noen. Han forteller kjente historier på en annen måte enn man er vant til. Jeg vil ikke røpe så mye om teksten, men jeg kan si så mye som at han har laget en salt versjon av bryllupet i Kanaan, sier Winge.

Prøvene på stykket begynner 17. september, og det er allerede kjent at Bjørn Sundquist skal spille rollen som Gud.

- Den første dagen har jeg kalt inn Gud og Jesus, humrer Winge som ikke vil røpe mer om rollebesetningen.
 
- Hvilke utfordringer møter man når man skal gjøre Bibelen om til teater?

- Utfordringene er så store at jeg ikke har ord for det. Samtidig er det forferdelig engasjerende. Det er opprivende og deilig å vite at det sikkert blir forferdelig mange meninger om stykket. Og det bør det bli. Man kan debattere Bibelen over alt, sier Winge.

- Hvordan har det vært samarbeide med Ari Behn?

- Veldig morsomt. Vi har masse fine samtaler, og det har vært godt å møte ham på tomannshånd og ikke gjennom media. Jeg opplever ham som en veldig nær og kunnskapsrik person som det er morsomt og interessant å snakke med. Jeg har hatt veldig glede av de møtene, sier Winge.

Regissøren har allerede opplevd flere morsomme situasjoner i arbeidet med stykket.

- Jeg hadde blant annet besøk av skuespillerne som skal spille Gud, Jesus og Djevelen, da det ringte på døra. Utenfor sto to fra Jehovas vitne som sa «vi vet hva du driver med». «Gud, Jesus og Djevelen drikker hvitvin i hagen, så det er bare å komme inn», svarte jeg. Da stakk de så fort de kunne.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media