STOLT: Ari Behn uttrykte overfor Dagbladet at han var stolt over å få portrettet sitt på Theatercafeen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
STOLT: Ari Behn uttrykte overfor Dagbladet at han var stolt over å få portrettet sitt på Theatercafeen. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Ari Behn og Bjarte Hjelmeland:

Ari Behn om skandalen på Theatercaféen: - Jeg ble båret ut

Ari Behn og Bjarte Hjelmeland hedret.

(Dagbladet): Ari Behn (44) og Bjarte Hjelmeland (45) blir hedret med portrett på selveste Theatercafeen i Oslo. Det er bare de aller fremste kulturpersonlighetene som får sitt bilde hengende der, sammen med blant andre André Bjerke, Olaf Bull, Toralv Maurstad, Erik Bye, Lalla Carlsen og Wenche Foss.

- Ble kastet ut

- Jeg ble kastet ut av hovmesteren og dørvakta 8. oktober 1993 og fikk beskjed om at jeg var nektet for livstid. Nå er jeg tilbake, i glass og ramme, sa Ari Behn.

- Gratulerer Ari, skulle tro man måtte være død for å bli hengt opp her?

- Ja, det er ikke så langt unna. Ikke langt unna, spøkte Ari tilbake til Dagbladets reporter.

- Også jeg trodde man nærmest måtte være død for å bli hedret her på Theatercafeen, sa en blid, fornøyd og overrasket skuespiller Bjarte Hjelmeland til Dagbladet.

Skuespilleren har gjort seg bemerket på scener rundt om i landet, men denne æren får han for også å være en god gjest på Theatercafeen.

Deretter kvitterte han med å synge en sang.

- Jeg er den nye vinen

Ari Behn fortalte at han både var stolt og glad for å få portrettet sitt her. Så fortalte han kort historien da han den 8. oktober for 23 år siden kom inn på Theatercafeen sammen med Bertrand Besigye og Henning Bråten.

- Jeg plystret høyt, så ble det helt stille.

- Så ropte jeg ut: «Vi er den nye vinen - den nye vinen skal sprenge flaskene». Så ble jeg båret ut, sa Ari Behn og takket for utmerkelsen.

Gratis mat på Theatercafeen

Ari Behn har ikke vist seg mye offentlig etter at det ble kjent at han og prinsesse Märtha går fra hverandre. Onsdag kveld strålte han på Theatercafeen sammen med en rekke gjester og prominenser.

Innehaver Elisabeth Brochmann ønsket dem velkommen:

- Disse to gutta er gode venner av Theatercafeen. Dere skal henge på hver deres side av André Bjerke. De som er tegnet og henger på veggene her hos oss, skal får spise gratis når de er her. Spise, men drikke, sa hun.

- Et nytt liv, nå

- Det visste jeg ikke. Jeg synes hun sa spise OG drikke, det var i alle fall det jeg hørte, sier Ari i en samtale med Dagbladet kort tid etter.

- Jo, det går veldig bra med meg, med oss.

- Det er jo et helt nytt liv nå. Jeg har kjøpt meg et hus i Lommedalen, bare fem minutter unna Märtha. Barna er trygge, og alt går bra, forsikret Ari Behn.

 PORTRETT: Bjarte Hjelmeland (t.h.) får plass på veggen på Theatercaféen. T.v. tegner Steffen Kverneland, i midten kafeens innehaver Elisabeth Brochmann. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet 
 PORTRETT: Bjarte Hjelmeland (t.h.) får plass på veggen på Theatercaféen. T.v. tegner Steffen Kverneland, i midten kafeens innehaver Elisabeth Brochmann. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet  Vis mer

- Ingen ny kvinne

Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn gikk tidligere i år fra hverandre etter 14 års ekteskap. Paret viste seg sammen offentlig for første gang under Oslo Horse Show søndag, der døtrene Maud Angelica (13), Leah Isadora (11) og Emma Tallulah (8) deltok i oppvisning med Lommedalen Kjøre- og Rideklubb.

- Vi samarbeider godt med barna.

- Du har ikke funnet deg en ny kvinne, da?

- Nei, det har jeg ikke. Har det hektisk for tida. Har pusset opp huset, måtte gjøre det til mitt, mer personlig. Ellers skriver jeg skuespill og holder på med ny roman. Kan ikke fortelle mer om akkurat hva.

- Det er terapi

- Og så planlegger Per (Heimly) og jeg nye tv-greier, men akkurat hva det blir, vet vi ennå ikke.

- Så maler du jo mye, er det terapi?

- Jeg maler like mye som jeg skriver. Du kan si det er terapi. Jeg er veldig sikker på det jeg gjør, det å lage bilder er veldig frigjørende, sier Ari til Dagbladet.

 STORT ØYEBLIKK: Ari Behn her avbildet med Per Heimly. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet 
 STORT ØYEBLIKK: Ari Behn her avbildet med Per Heimly. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet  Vis mer

Bjørneboe og Kverneland

Det er fire år siden sist, og 92 år siden første gang nye bilder ble hengt opp på Theatercafeen. Forrige gang var det fotograf Morten Krogvold som fikk sin plass på veggen. Nå er det klart for to nye portretter på Theatercaféen.

Tegnerne denne gang er Esther Maria Bjørneboe og Steffen Kverneland.

- Jeg møtte Ari flere ganger, på et rom her på Continental. Han hadde med seg en av ungene en gang også. Det går ikke an å male et slikt portrett etter et fotografi, sier Bjørneboe til Dagbladet.

Steffen Kverneland malte Hjelmeland.

- Det var en sann fornøyelse. Stas å få lov til å gjøre en slik jobb, sier Kverneland til Dagbladet, og nikker mot plassen på veggen der bildene skal henge, på hver side av André Bjerke.

83 portretter

Samlingen på Theatercafeen inneholder nå 83 portretter, og den viktige og snart hundreår gamle tradisjon lever videre. Grunnleggeren av Hotel Continental og Theatercaféen, Caroline Boman Hansen, forsto at dersom man skal skape et stamsted, må man la prominente gjester prege det i sin ettertid.

Av de 81 stamgjestene som henger på veggen, er det bare åtte gjenlevende:

Morten Krogvold, Toralv Maurstad, Trygve Hegnar, Arve Tellefsen, Frans Widerberg, Jens Johannessen, Ari Behn og Bjarte Hjelmeland.

Portrettene viser norske kulturpersonligheter, forfattere, skribenter, skuespillere, malere, musikere og komponister.

Felles for dem alle er at de har vært trofaste gjester av huset.

Det er 15 tegnere som har bidratt til samlingen. De største bidragsyterne er Henrik Lund, Gösta Hammarlund, Pedro og Ulf Aas. Ellers finner vi arbeider av Finn Graff, Nils Aas, Per Palle Storm, Anne Raknes, Knut Hermod Knudsen, Kristoffer Sinding Larsen, Jukon Gjelseth, Jan Thomas Njerve, Odd Nerdrum, Finn Graff, Per Elvestuen og Arne Nøst.

Blant kveldens gjester fant vi Ellen Horn, Henrik Mestad, Hanne Tømta, Hege Schøyen og Trond Moi.

PÅ HESTERYGGEN: Märtha Louise har tidligere drevet med konkurranseridning på høyt nivå, i disse dager har prinsessen tatt opp sin tidligere hobby og er aktuell på Oslo Horse Show denne uka. Samtidig har Ari Behn lagt ut en video der han åpenbart "finner seg selv" på en hesterygg i Sør-Spania. Video: Don Alfonso / Oslo Horse Show Vis mer
SEPARERT: Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn gikk tidligere i år fra hverandre etter 14 års ekteskap. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
SEPARERT: Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn gikk tidligere i år fra hverandre etter 14 års ekteskap. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
 HEDRET: Ari Behn hedret med portrett på selveste Theatercafeen i Oslo. Foto: Christan Roth Christensen / Dagbladet 
 HEDRET: Ari Behn hedret med portrett på selveste Theatercafeen i Oslo. Foto: Christan Roth Christensen / Dagbladet  Vis mer