Ari Behns Jesus-inspirasjon fikk tusen franske katolikker til å rase

Viser Jesus synket ned i urin.

VANDALISERT: New York-kunstneren Andres Serranos fotografi av et krusifiks nedsunket i urin, har flere ganger blitt vandalisert på utstillinger. Bildet er av Ari Behns inspirasjonskilder.
VANDALISERT: New York-kunstneren Andres Serranos fotografi av et krusifiks nedsunket i urin, har flere ganger blitt vandalisert på utstillinger. Bildet er av Ari Behns inspirasjonskilder. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): For tredje år på rad arrangerer Galleri Pan påskeutstilling på Geilo, og for andre år på rad er skribent og kunstner Ari Behn (41) blant utstillerne.

Dagbladet viser i dag fram noen av Behns ferske malerier for første gang, og blant verkene han stiller ut i år, er et portrett av Jesus.

- Det var ikke planlagt, snarere tvert imot. I utgangspunktet er et Jesus-portrett det siste jeg kunne tenke meg å male, det er jo kunsthistoriens mest gjengitte motiv. Men derfor var det heller ikke til å unngå, det malte nærmest seg selv, plutselig og spontant, sier kunstneren til Dagbladet.

Han forteller videre at han har latt seg inspirere av flere anerkjente kunstnere.

- Andres Serranos «Piss Christ» fra sent 1980-tall, og Paul Gauguins gule Kristus fra 1890-tallet har betydd mye for meg. De er begge viktige kunstnere og verk i min utvikling. Ikke minst Francis Bacons pave-studier og «studies of a crucifixion».

Tykke streker Behn har rett i at han på ingen måte er den første kunstneren som bruker Jesus som motiv i bildene sine. Selv om det ikke finnes samtidige portretter av snekkersønnen og religionsstifteren fra Galilea, ble det allerede på 100-tallet vanlig med billedfremstillinger av ham, ifølge Store Norske Leksikon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer