VANDALISERT: New York-kunstneren Andres Serranos fotografi av et krusifiks nedsunket i urin, har flere ganger blitt vandalisert på utstillinger. Bildet er av Ari Behns inspirasjonskilder.
VANDALISERT: New York-kunstneren Andres Serranos fotografi av et krusifiks nedsunket i urin, har flere ganger blitt vandalisert på utstillinger. Bildet er av Ari Behns inspirasjonskilder.Vis mer

Ari Behns Jesus-inspirasjon fikk tusen franske katolikker til å rase

Viser Jesus synket ned i urin.

(Dagbladet): For tredje år på rad arrangerer Galleri Pan påskeutstilling på Geilo, og for andre år på rad er skribent og kunstner Ari Behn (41) blant utstillerne.

Dagbladet viser i dag fram noen av Behns ferske malerier for første gang, og blant verkene han stiller ut i år, er et portrett av Jesus.

- Det var ikke planlagt, snarere tvert imot. I utgangspunktet er et Jesus-portrett det siste jeg kunne tenke meg å male, det er jo kunsthistoriens mest gjengitte motiv. Men derfor var det heller ikke til å unngå, det malte nærmest seg selv, plutselig og spontant, sier kunstneren til Dagbladet.

Han forteller videre at han har latt seg inspirere av flere anerkjente kunstnere.

- Andres Serranos «Piss Christ» fra sent 1980-tall, og Paul Gauguins gule Kristus fra 1890-tallet har betydd mye for meg. De er begge viktige kunstnere og verk i min utvikling. Ikke minst Francis Bacons pave-studier og «studies of a crucifixion».

Tykke streker Behn har rett i at han på ingen måte er den første kunstneren som bruker Jesus som motiv i bildene sine. Selv om det ikke finnes samtidige portretter av snekkersønnen og religionsstifteren fra Galilea, ble det allerede på 100-tallet vanlig med billedfremstillinger av ham, ifølge Store Norske Leksikon.

Allerede den gangen så man glatt vekk fra at mannen var jøde fra Midt-Østen og ga ham et typisk europeisk utseende. Fra 300-tallet begynte man å portrettere Jesus med langt hår og skjegg, i middelalderen ble Jesus som barn et populært motiv, og i seinmiddelalderen ble det vanlig å male Jesu lidelse, står det i leksikon.

Når vi kommer til 1880-tallet har kunstnerne blitt for kunstneriske til å bry seg om gammeldagse verdier som perspektiv, dybde og noenlunde realistisk gjengivelse av farger, og Ari Behns favoritt av franske Paul Gauguin regnes som kroneksempelet på den såkalte cloisonnismen, med sine tykke streker og store, ensfargede flater.

Francis Bacons bidrag til Behns inspirasjon framstiller, på tross av tittelen, slett ingen korsfestelse, men de tre furiene fra «Orestien» (gresk tragedie fra antikken). I tråd med den britiske malerens generelle syn på tilværelsen kan ikke det tredelte kunstverket sies å være lystig i tonen.

Tiss og bæsj Andres Serranos fotografi «Piss Christ» fra 1987 er nok likevel det mest kontroversielle av verkene kongefamiliemedlemmet nevner som inspirasjon til sitt eget kunstneriske virke.

HAR MALT JESUS: Fra Ari Behns nye utstilling på Geilo. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
HAR MALT JESUS: Fra Ari Behns nye utstilling på Geilo. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

Bildet viser et krusifiks sunket ned i en dugelig posjon av Serranos urin, noe enkelte medlemmer av kristendommen i USA fant støtende nok til å piske en debatt om ytringsfrihet, kunstnerisk integritet og stipendordninger helt til øverste politiske nivå.

(En debatt som nådde retoriske høyder som «han er ikke en kunstner. Han er en dust» - sitat Jesse Helms, republikansk senator, gjengitt av Huffington Post)

Så seint som i 2011 ble en print av «Piss Christ» angrepet av rasende katolikker bevæpnet med hammere, og fullstendig ødelagt da det ble stilt ut i Franrike, ifølge The Guardian.

- Greia med krusifikset er at vi behandler det nærmest som motetilbehør. Når du ser det, blir du overhodet ikke skremt av det, men det representerer jo faktisk korsfestinga av et menneske, har kunstneren selv fortalt den britiske avisa.

- Og når Kristus ble korsfesta og hang på korset i tre dager for å blø ihjel, tisset og bæsja han seg i hjel også. Så hvis «Piss Christ» støter deg, kanskje du skal tenke på hva som faktisk skjedde på det korset, sier Serrano, som ellers er mest kjent for å bli brukt på omslaget av Metallica-plater.

INSPIRASJON: Paul Gauguins gule Kristus, malt i 1889.
INSPIRASJON: Paul Gauguins gule Kristus, malt i 1889. Vis mer