Ari bla-bla

Det er bare fordi Märtha er sammen med en forfatter at vi har en debatt om hvorvidt journalister iblant kan betrakte prinsessens kjæreste bare som prinsessens kjæreste.

  • Hva om prinsessens kjæreste var rørlegger?

Ville formannen for rørleggerlauget da klaget over at pressedekningen av ham ikke hadde nok fokus på hans utøvelse av håndverket? Med bilder av det første boblebadet han hadde installert?

Selvsagt ikke. Og VVS-bedriftenes sammenslutning, hvis noe slikt finnes, ville neppe ha invitert prinsessekjæresten til å kaste glans - ta noen runder med rørtanga - på en pressekonferanse for presentasjon av nye blandebatterier.

  • Et søkt eksempel? Ja vel. Men sett at han var kunstmaler, da.

En litt rufsete krølltopp, med vide lerretsbukser og blå malerier. Hvem ville ha krevd at hver artikkel om hans forhold til prinsessen også måtte inneholde en analyse av hans bilder?

Eller jazzmusiker? Skulle journalistene først måtte spørre om hans forhold til Charlie Parker og den tydelige inspirasjonen fra bebopens barndom i hans eget saksofonspill, før de ba om en kommentar til kjærlighetsforholdet til Norges prinsesse?

  • Selvsagt ikke.

Det er bare fordi Märtha er sammen med en forfatter - og muligens fordi forfatterforeningens formann for tida heter Geir Pollen - at vi har en debatt om hvorvidt journalister iblant kan betrakte prinsessens kjæreste bare som prinsessens kjæreste.

Også når De norske Bokklubbene inviterer til pressekonferanse i anledning lanseringen av nettbokhandelen mao.no, det skjedde i mars, med den nybakte prinsessekjæreste Ari Behns opplesning fra sin bok «Trist som faen» som lokkemat.

  • Geir Pollen er himmelfallent forstemt over at kulturjournalistene ikke satt pent på sine stoler da Ari Behn var ferdig, for å stille arrangørene spørsmål om «konsernbygging, monopolisering og kommersialisering».

Han har også, skriver han i Dagbladet, til gode å «lese én intelligent kommentar om det Behn som forfatter fortjener å bli kommentert for, nemlig tekstene sine».

  • Det er ikke noe nytt at forfattere ønsker seg andre kulturjournalister enn de som finnes.

I gamle dager hjalp det visstnok at journalistene, som tross alt hadde fast inntekt, betalte forfatternes rødvin når konflikten syntes uløselig. Så fikk forfatterne stipendier, og det kom en periode da uenigheter bare lot seg løse med «væpna kamp».

Nå tillater tidsånden at man tar seg selv litt mindre alvorlig. Dette har Ari Behn forstått, han kastet hansken og utfordret Dagblad-skribent Kjetil Rolness til duell. Ironiker Rolness forholdt seg klokelig i ro - men Pollen plukket den opp.