Ari ble stum

Ari Behn klarte ikke å snakke under tv-opptak på Bokbadet, fordi han tidligere på dagen hadde skutt en elg. Sin andre noensinne.

 • Topp 10 Ari-sitater: Livet ifølge Ari

  Bokbader Anne Grosvold hadde stilt spørsmål, og Ari Behn hadde svart utfyllende på dem alle. Men midt i en talestrøm - eller var det et resonnement? - blir Behn stille. Så sier han:

  «Du skjønner, jeg har skutt en elg.»

  Publikum på Rockefeller bryter ut i latter.

  Etter Bokbadet virker Behn litt sliten, men mest glad. Backstage drikker Behn en øl og prater med blant andre administrerende direktør Kristenn Einarsson i De norske Bokklubbene og Gyldendal-sjef Geir Mork - og alle andre som våger å være i nærheten.

  Oppladning og utladning


  - Jeg har alltid villet jakte. Fra jeg var 15-16 år har jeg lest om jakt. Men det har aldri vært tradisjon i vår familie, så jeg har aldri fått gjort det. Men så endelig - for to år siden - tok jeg meg tid, sier Behn.

  - Jeg hadde gledet meg lenge til å være med i Bokbadet. I dag gikk jeg på jakt fordi jeg tenkte det skulle bli en fin oppladning. Jeg var på løshundjakt, og opplevde det å få en elg. Det er en veldig sterk utladning. Du får ro. Når man er på jakt, er det viktig at ting går riktig for seg. Det blir det største fokuset for meg - det viktigste er ikke å få det viltet...

  Men under Bokbadet var plutselig tankene min på elgen, sier Behn.

  Behn er blitt en lidenskapelig jeger.

  - Det er det beste for meg å komme ut i naturen og kunne være for meg selv. Bare være i naturen og ikke tenke på noe som helst annet, bare forvalte naturen. Det er en veldig meditasjonsopplevelse. Det er det man gjør som jeger.

  - Er det noe Hemingway i bildet?

  - Ja, absolutt. Jeg leste Hemingway da jeg var 14. Å jakte er noe som ligger dypt i oss. Du får oppleve plutselig at du har et annet liv som du ikke trodde du hadde.

  - Har du fått med deg prinsesse Märtha på jakt?

  - Nei. Det har jeg ikke.

  - Vurderer du å ta henne med?

  - Nei, det tror jeg ikke. Dette får jeg ta meg av.

  Møter publikum


  - Ser du på Bokbadet som et viktig arena for å promotere boka di?

  - Nei. Det har ingenting med promotering å gjøre. Det er fint å møte publikum.

  Etter at publikum har forlatt salen, går Behn ut for å møte bransjefolkene.

JOVIAL JEGER: Ari Behn ladet opp med jakt før han møtte Anne Grosvold i bikbadet i går. Mentalt var forfatteren fortsatt i skogen.