Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ari endret boktittelen i siste liten

Ville vise de mørke kreftene og angrep utenfra.

NY MØRK BOK: Ari Behn endret tittel på sin seineste novellesamling like før utgivelsen. Foto: Lar Eivind Bones / Dagbladet
NY MØRK BOK: Ari Behn endret tittel på sin seineste novellesamling like før utgivelsen. Foto: Lar Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag slippes Ari Behns nye novellesamling «Tiger i hagen».

Forfatterens tredje novellesamling ble varslet i sommer, men da under navnet «Døden er en avsporing».

Nå viser det seg at den tittelen var et sidespor.

- Det var en alternativ tittel en periode. Men vi fant ut at «Tiger i hagen» var veldig dekkende for hele prosjektet, forteller Ari Behn til Dagbladet.

I et lengre intervju med Dagbladet forteller prinsesse Märtha Louises mann at han ville skrive selvbiografisk for å vise andre sider av seg selv enn den rollen han blir tildelt i offentligheten. Han mener tigeren i historien er et godt bilde på det han kaller den offentlige støyen.

- Det handler om det å leve i offentligheten, og ha en posisjon der folk har fryktelig mange meninger om hvem jeg er, sier Behn.

Om familielivet Da forlaget skulle presentere sin høstliste hadde Ari Behns bok fortsatt tittelen «Døden er en avsporing», men det var fortellingen om tigeren Ari Behn leste fra.

Fortellingen er satt til en familie som bor i London. Hovedpersonen fornemmer at en stor og truende tiger lusker rundt i hagen og brøler, mens kona avfeier den dyriske historien og er opptatt av daglige gjøremål som oppvasken.

Ari Behn forteller at fortellingen er selvbiografisk, og gir innblikk i dagliglivet til Ari Behn og prinsesse Märtha Louise da de bodde i den engelske hovedstaden.

- Mange tenker at mitt liv er så annerledes og privilegert, men det handler også om å levere på hjemmebane. Jeg har skrevet kjøkkenbenkrealisme om hvordan vi må forholde oss til hverandre, sier han.

Mørke tema Ari Behn forteller at han denne gangen ønsket å skrive om de mørkere sidene ved det å være menneske. Alt fra flyktningesituasjonen, Utøya, steining og død er tema i de korte novellene.

«Døden er en avsporing» som bokas siste fortelling heter, kunne derfor også vært en mulig tittel på prosjektet.

- Døden er en overgang, men også en fødsel og en ny begynnelse. Det er noe frigjørende ved døden. Jeg har mange tanker om det, sier Behn.

Likevel følte han at den brølende tigeren var det beste bilde på det han ville si.

- For meg blir tigeren et symbol på det verste i oss selv, det mørke, farlige og ødeleggende, samt angrep utenfra. Men også for det beste i oss selv, det ville og farlige, det vi ønsker å være.

 

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!