Ari leide inn kona til eventyrstund

Ari Behn har leid inn prinsessen og halve kjendisriket til festival. Han ber folk stille i pyjamas når kona Märtha Louise holder eventyrstund.

HANKØ (Dagbladet): I dag åpner den elleville festivalen Føling i fjæra. Rundt på festivalområdet som har fått navnet eventyrlunden, skal kunstneren Helena von Bergen lage en installasjon med 25 senger fra Ikea.

-  Sengene er der for at de skal brukes både av barn og voksne. Dette skal være en festival for hele familien, sier Ari Behn til Dagbladet.

I pyjamas

Prinsessegemalen og forfatteren oppfordrer publikum til å stille i nattøy når prinsesse Märtha Louise skal lese eventyr.

-  Vil Märtha stille i pyjamas også?

-  Den lille jenta vår gjør det sikkert, men ikke vi. Märtha skal ha sitt eget kostyme.

-  Så du stiller opp sammen med Maud Angelica?

-  Jeg regner med det, vi må jo få med oss det meste, sier Behn.

Han sitter utenfor Hankø Hotell og ser på sirkusartistene som er i full gang med øvelsene i et tuntre.

-  De trærner har en utrolig fin energi. Den ene greina var i veien for artisten. Jeg spurte henne om vi skulle kappe den av, men hun svarte at vi ikke skulle røre treet. Det viser at vi har valgt de riktige menneskene, sier Behn.

Hankø består av 170 landsteder som ligger spredt på 5000 mål, og det er derfor svært god plass. Stemningen er rolig på øya før den store dagen. Inne i skogen hvor eventyrstunden skal foregå er det trolsk stemning med sollys som trenger gjennom løvet.

Stjerner på billigsalg

Stjernegalleriet med Sondre Lerche, Sigvart Dagsland, Morten Abel og prinsesse Märtha Louise får alle betalt for å stille opp, men til en helt annen pris enn det andre festivaler må ut med for å lage et tilsvarende program.

-  Märtha får betaling på lik linje med de andre som opptrer, men det er snakk om en symbolsk sum. Alle sammen stiller opp for en svært billig penge, sier økonomiansvarlig Henning Forsberg til Dagbladet.

Når kjendiskompisene Ari Behn og Harald Zwart lager sin første sommerfestival på Hankø, skal alle inntektene gå til barn i området.

-  Når status er gjort opp, skal vi bestemme hvilke formål vi skal støtte, sier Behn.

-  På mange måter er dette både en vennesamling og en dugnad. Vi begynte å tenke på det i fjor. Alle som opptrer er kjente av oss som arrangerer. Vi ønsker å gi noe tilbake til lokalsamfunnet, fortsetter Behn.

Ikke i regi av Slottet

Når Prinsesse Märtha Louise går på scenen med sine eventyr, er det ikke i regi av kongehuset. Hennes opptreden står ikke på programmet til Slottet. Arrangementet er booket gjennom artistformidleren Stageway AS. Prinsessens manager i selskapet, Jan Sollesnes, vil ikke kommentere hvor mye prinsessen får betalt for å lese eventyr for barna.

-  Dette er et profesjonelt oppdrag som går gjennom oss. Det kom en forespørsel i vår om dette arrangementet. Eventyrstunden vil vare i vel 55 minutter. Vi snakker aldri om kontrakter, det er konfidensielt, sier Sollesnes til Dagbladet.

-  Vi vil vise at Hankø kan være noe mer enn tennis og seiling. Vi vil vise hvor magisk det er her, med hemmelige stier og en hel dåhjortstamme. Dessuten kommer man seg ikke herfra hvis man mister siste ferje til fastlandet, da må gjestene overnatte, sier Ari Behn.

Artisten Sigvart Dagsland skal være en av dem som skal overnatte på kong Olavs gamle feriested, Bloksbjerg ved Hankø. Eiendommen ble overdratt til prinsesse Märtha Louise for over to år siden.

Dag Solheim, kjent fra fotballsendingene i Canal+, jobbet en stund med bookingen til festivalen. Solheim sier at han fikk så mye å gjøre, og at han dermed måtte trekke seg.

Halv pris

-  Artistene er booket gjennom managementene, og Ari kjenner jo mange av artistene personlig. Dermed er veien kortere for å få de til å stille opp. Alle stiller opp for et lavere honorar enn det som er vanlig, de får 50- 70 prosent av det som er normalt, sier Solheim til Dagbladet.

Pressetalskvinne Veslemøy Zwart sier at Ari Behn har stått for bookingen av artister.

-  Ingen stiller opp gratis, men det ville vært helt umulig for oss å betale full pris, sier hun.

For nordmenn flest er Østfold kanskje mest kjent for en noe enfoldig dialekt og harryturer til Strömstad. Men for kjendiskompisene Ari Behn og Harald Zwart er Østfold stedet i deres hjerter. Harald vokste opp i Fredrikstad, Ari i Moss. Nå er de hyttenaboer på Hankø.

-  Sikkerheten kommer til å bli godt ivaretatt med mange vakter på hele øya, sier Henning Forsberg.

SIRKUS: Ari Behn beundrer en av deltakerne i Samuel Jornots sirkustropp, som skal opptre under festivalen «Føling i fjæra.» - Den ene greina var i veien for artisten. Jeg spurte henne om vi skulle kappe den av, men hun svarte at vi ikke skulle røre treet. Det viser at vi har valgt de riktige menneskene, sier Behn.
OPPTRER: Prinsesse Märtha Louise