Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Å få seg et nummer

Man trenger ikke reise til Sverige for å harryhandle.

TALLMAGI:  Idar Vollvik vil selge et nummer for ti millioner kroner .Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix
TALLMAGI: Idar Vollvik vil selge et nummer for ti millioner kroner .Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

Idar Vollvik selger «Norges enkleste telefonnummer» for ti millioner kroner. Andre vil snart betale dyrt for å få personlige nummerskilt på bilen.

Noen av oss er så utgamle at vi er vokst opp med fasttelefon og sekssifrede telefonnumre. Hjem til oss var nummeret 248511. En venn hadde 247718. Det sitter i. Man måtte jo dreie nummerskiven med den riktige tallserien hver gang man skulle ringe. Ved telefonen i entreen - husets kommandosentral - lå en innretning til å lagre telefonnumre på. En avlang, flat boks i lettmetall inneholdt kartotekark med håndskrevne telefonnumre. Boksen åpnet seg på riktig ark ved hjelp av en sinnrik mekanisme der man skjøv et plasthåndtak på lokket til riktig bokstav i alfabetet. I hylla under telefonen lå noen kilo telefonkatalog.

På denne tida hadde et telefonnummer som var enkelt å huske en viss egenverdi. Numre måtte memoreres, skrives ned for hånd eller slås opp i telefonkatalogen. Numre som var enkle å huske, gjorde livet enklere for alle parter. Men hvem er det egentlig som går rundt og memorerer mobilnumre i 2014? Vi lagrer kontakter i kontaktlista på smarttelefonen, og deler dem digitalt etter behov. Spør du meg om nummeret til datteren min, sliter jeg. Noen husker ikke engang sitt eget telefonnummer. På fasttelefonen ringer bare svigermor og telefonselgere.

Dette stopper ikke den fallerte mobilgründeren og Facebook-spammeren Idar Vollvik fra å forsøke å selge nummeret 45678910 på Finn.no for den nette sum av 10 millioner kroner. En latterlig høy pris, men det er faktisk et slags marked for såkalte gullnumre. Målgruppa er primært bedrifter som vil kommunisere nummeret til kunder og forbindelser. Vollvik hevder å ha fått et bud på to millioner, men sier han ikke vil selge for mindre enn ti. Vollviks tidligere kollega i Chess, Tore Fevolden, kontret kjapt med å tilby bedrifter nummerrekken fra 41000000 til 41000020 for «bare» halvannen million.

Et av livets store mysterier et at enkelte er villige til å strekke seg langt for å få bilskilt med registreringsnummer fra «riktig» del av landet. Et stort antall bilkjøpere fra andre deler av Norge vil ha skilt med bokstavkombinasjonen BS, fordi de tror at skilter hjemmehørende i de velstående kommunene Asker og Bærum gir bilen høyere annenhåndsverdi. Det er selvsagt det rene, skjære BS.

Snart blir det også et marked for bilskilt med personlige, festlige og «kreative» navn og bokstavkombinasjoner i Norge. 16. desember vedtar Stortinget etter alle solemerker at det skal åpnes for salg av personlige bilskilt. Prisen vil trolig havne i omtrent samme leie som i Sverige, der et personlig nummer koster 6000 kroner. Dette er gode nyheter for Jon Gelius, som i tida som USA-korrespondent for NRK kjørte rundt med GELIUS på doningen. Det er dog visse grenser for hva man kan bestille.

På den andre siden av Kjølen, der ordningen har eksistert en stund, er navn som SEXYBOY, LUZIFER og MHTRFKR blant dem som er blitt avvist de siste årene. Men DOUCHE passerer nok sensuren. Førstemann til mølla!