Å puste til hatets og ondskapens glør

Deler av «debatten» om islam tjener kun ett formål: Å omringe muslimene med mistanke, frykt og forakt.

OMFAVNE: I ord og gjerning bør vi gjøre det klart for våre innbyggere med muslimsk tro at vi er glade i dem og stolte av å ha dem i landet vårt, skriver Per Fugelli. Bildet er fra begravelsen til Mona Abdinur som ble drept på Utøya.   Foto: Berit Roald / Scanpix
OMFAVNE: I ord og gjerning bør vi gjøre det klart for våre innbyggere med muslimsk tro at vi er glade i dem og stolte av å ha dem i landet vårt, skriver Per Fugelli. Bildet er fra begravelsen til Mona Abdinur som ble drept på Utøya. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

For en samfunnsmedisiner er det naturlig å tenke forebyggende. Når noe forferdelig eller sykt hender, må vi prøve å forstå hva det kommer av. Bare slik, ved å finne årsakene, kan vi hindre at det skjer på ny. Vi kan aldri fatte noen logikk eller rasjonalitet bak Anders Behring Breiviks handling. Den hører til i vanviddet. Men vi kan prøve å forstå råstoffet og drivstoffet for hans vrangforestillinger. Han utviklet ikke sin galskap i det tomme rom. Gjennom ni år bygget han opp sin paranoia i et samfunnsklima hvor islamofobi og muslimhets har blitt vanlig. Bit for bit har vi i dette landet skapt et negativt gruppebilde av muslimene. De er ikke mennesker med en religion. De er standardiserte kloner av religionen sin.

På nettet er det en underverden av rasistisk grums. Men også i det åpne politiske ordskifte har muslimhetsen tankerom og handlingsrom. Fremskrittspartiet har i en årrekke ført skam og mistanke på muslimene. La meg bare gi tre eksempler blant de mengder jeg har i mitt klippearkiv:

I mai 2005 målbærer Per Sandberg et «meget urovekkende rykte» om at 30 000 pakistanere har avgitt lojalitetsløfte til et hemmelig, potensielt voldelig muslimsk nettverk i Norge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer