Å sluke kameler

Kamelen heter Vista Analyses (VA) evaluering av sexkjøpsloven.

DÅRLIG: «Livssituasjonen for kvinnene er så stemoderlig behandlet i rapporten, at det er en skam», skriver Jessen. Foto: Jacques Hvistendahl
DÅRLIG: «Livssituasjonen for kvinnene er så stemoderlig behandlet i rapporten, at det er en skam», skriver Jessen. Foto: Jacques HvistendahlVis mer
Meninger

Jeg leser VG, Aftenposten, Klassekampen og Dagbladet hvor journalister og en byrådsleder jubler. Hvor er deres kritiske sans? Dere tar rapporten for god fisk. Evalueringen kostet én million og tok seks måneder og ingen stiller spørsmål?

Mye kan sies om tall og statistikker i rapporten. VA sier at markedet er redusert, det forundrer ikke meg. Allerede i 2011 anslår Pro Sentret i sin årsmelding at gatemarkedet er redusert med rundt 30 prosent. VA kommer til 20 - 25 prosent, men uttaler at tallene er usikre.

På TV2 tirsdag blir leder av VA presset til å utdype tallene og opplyser at «jo da, det kan være 25 prosent, kanskje 20, kanskje 50, men slik er det jo med tall». Jeg trodde ikke mine egne ører. Hvor seriøst er dette? Men ok, la tallene ligge.

Det bekymringsfulle med jubelen over rapporten er at ingen stiller spørsmålet om kvinnene (eller mennene) i prostitusjon har fått det bedre? Dette er maktpåliggende for meg å få klarlagt. Formålet med evalueringen var blant annet å: «evaluere effekten av forbudet mot kjøp av seksuelle tjenester med vekt på livssituasjonen for kvinner i prostitusjon, samt på utviklingen av prostitusjonsmarkedene».

Rapporten fra VA sier ingenting om hva som har skjedd med kvinnene som har sluttet og lite om de som fortsetter. De slår fast at volden mot prostituerte ikke har økt. «Den har jo alltid vært høy». Vold er vel ikke det eneste kriteriet på livssituasjon? Er det trolig at de som forlot prostitusjon har fått det mye bedre, har de fått utdanning, jobb og lever gode liv? Har de utenlandske trafikkerte kvinnene sluppet fri fordi bakmenn ikke lenger tjener penger i Norge? Hvor naive kan vi være?

Det er noe som heter Not in my backyard. Kvinnene er nå bare i andres backyard. Jeg kan ikke med min beste vilje se hvordan loven har gjort situasjonen for kvinnene bedre. Den største andelen prostituerte i Norge er fattige utenlandske kvinner og noen få norske med og uten rusavhengighet. Skal man knuse markedet, må man ikke tro at det ikke vil ramme kvinnene. Derfor må vi diskutere hvilke konsekvenser vi tåler å påføre kvinnene for å oppnå et mindre marked og endrede holdninger.

Vi må våge å diskutere omkostningene. VAs rapport gjør ikke det. Det er som å være mot slaveriet, men gi blanke i slavene.

VA sier de ikke kan påvise at volden har økt, at arbeidstrening og norskopplæring er bra og at kvinnene har fått større mulighet til å anmelde voldelige kunder. Mitt inntrykk er at forholdet mellom politi og kvinnene aldri har vært mer på frysepunktet enn nå.

Livssituasjonen for kvinnene er så stemoderlig behandlet i rapporten at det er en skam.

Er man opptatt av de prostituerte, er det feil medisin å redusere Pro Sentrets budsjett med over en million slik byrådet i Oslo gjorde i 2014.

Til slutt: Jeg har hevdet at Erna aldri vil avvikle loven. Hun slår ikke opp med KrF for en slik sak. Men Erna, du kan gjøre noe fornuftig, du kan nå rette opp manglene i VAs evaluering ved å ha en bred gjennomgang av prostitusjonsfeltet som munner ut i en Stortingsmelding. Pro Sentret laget et forslag om hva en slik melding kunne inneholde. Det forslaget er på vandring i Oslo kommunes byråkrati. Og byrådsleder Stian Berger Røsland, sørg nå for at Erna får dette forslaget på sitt bord, slik at vi i det minste kan håpe på en grundig Stortingsmelding som ikke bare baseres på VAs rapport.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.