Å stave en ubåt

Det skal altså hete «whiskey on the rocks», og jeg får bare håpe at Andreas Hompland og andre slurvefanter nå har fått dette med seg.

WHISKY ELLER WHISKEY? Ubåtene det er snakk om ble av NATO klassifisert etter vanlig amerikansk språkskikk, dvs. ved å bruke den irske stavemåten «whiskey», skriver Willis. Brennevinet på bildet er for øvrig fra et fransk distilleri. Foto: Damien Meyer / AFP / NTB Scanpix
WHISKY ELLER WHISKEY? Ubåtene det er snakk om ble av NATO klassifisert etter vanlig amerikansk språkskikk, dvs. ved å bruke den irske stavemåten «whiskey», skriver Willis. Brennevinet på bildet er for øvrig fra et fransk distilleri. Foto: Damien Meyer / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I sin lørdagskommentar 25. oktober gjør Andreas Hompland en bommert. Tilgivelig, men likevel så grov at den må påtales. «Denne veka har svenskane leita etter ein framand ubåt i Stockholms skärdgård. Utan hell eller whisky on the rocks», skriver han innledningsvis.

Synden her er stavemåten av brennevinet. Jeg tok dette opp i pressen allerede på 1980-tallet men talte tydeligvis for døve ører.

La meg derfor igjen få presisere: Den sovjetiske ubåten som strandet på et skjær utenfor Karlskrona i 1981 var ganske gammel til operativ militærfarkost å være. Den stammet fra en serie ubåter man sluttet å produsere rundt 1960 - en serie kalt Prosjekt 613. Dette prosjekt 613 tok utgangspunkt i en tysk ubåt som ble senket og så hevet i Finskebukta våren 1944.

De sovjetiske ubåtene produsert på 1950-tallet var i stor utstrekning kopier av denne, og de ble av NATO klassifisert etter vanlig amerikansk språkskikk, dvs. ved å bruke den irske stavemåten for den lokale brennevinet på den grønne øy: «whiskey». Altså med «e».

Dette kan man lese seg tll ved å oppsøke de offisielle, og offentlige, NATO-dokumenter om prosjekt 613. Det skal altså hete «whiskey on the rocks», og jeg får bare håpe at Andreas Hompland og andre slurvefanter nå har fått dette med seg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer