Å stille krav er å bry seg

Undertegnede har aldri kalt noen slubberter, aldri hevdet at unge sosialklienter er late; men hos Dagbladets kommentator blir disse ordene tillagt Høyre.

AKTIVITET SOM SOSIALHJELP: «Å ha et sted å spise matpakka og noen å spise den sammen med, er en selvfølge for Dagbladets kommentariat, men ikke alle har det slik. Aktivitetsplikt i denne fasen kan ikke erstatte verken tiltaksplasser, arbeidstrening, utdanning, rusomsorg, hjelp med økonomien eller behandling for psykiske lidelser. Aktivitetsplikt er ikke løsningen med stor L, men det kan være en del av løsningen.», skriver Røe Isaksen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
AKTIVITET SOM SOSIALHJELP: «Å ha et sted å spise matpakka og noen å spise den sammen med, er en selvfølge for Dagbladets kommentariat, men ikke alle har det slik. Aktivitetsplikt i denne fasen kan ikke erstatte verken tiltaksplasser, arbeidstrening, utdanning, rusomsorg, hjelp med økonomien eller behandling for psykiske lidelser. Aktivitetsplikt er ikke løsningen med stor L, men det kan være en del av løsningen.», skriver Røe Isaksen. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Debattinnlegg

Da Dagbladet anmeldte min bok Den onde sirkelen (som for øvrig også foreslo aktivitetsplikt) mente anmelderen at jeg karikerte motstanderen. «Det å stille krav blir oppfattet som ufølsomt og slemt.», skriver jeg i boka. Bare to uker etter svarer Dagbladet på et forslag om aktivitetsplikt med å kalle det «30-tallsretorikk» under overskriften «hundebæsj som motivasjon». I rest my case, som de sier på engelsk.

At Dagbladet lager et komplett vrengebilde av Høyres forslag er en ting; det aller verste med kommentaren er den hånlige tonen som brukes om dem som søker om sosialhjelp. Undertegnede har aldri kalt noen slubberter, aldri hevdet at unge sosialklienter er late; men hos Dagbladets kommentator blir disse ordene tillagt Høyre. Dermed bidrar Dagbladet - som alltid under dekke av den gode saks tjeneste - til å stemple folk som slubberter. Når avisa i tillegg synes å mene at ærlig arbeid som å måke snø, plukke søppel eller hjelpe seniorer per definisjon er nedverdigende, fornærmer de i tillegg folk på sosialhjelp som bidrar til å rydde i mange norske byer, eller måker snø som sin aktivitet mens de mottar sosialhjelp. Dagbladet tror de sparker oppover, men de sparker i realiteten nedover.

I dag er det tillatt å pålegge de som søker sosialhjelp aktivitet. Høyre ønsker å vri prinsippet i loven slik at aktivitet blir hovedregelen, og at man i stedet må begrunne hvorfor noen ikke skal i aktivitet, for eksempel på grunn av sykdom. Aktivitetstiltakene bør inn i den helt første fasen for folk som søker om sosialhjelp. Hvorfor? Jo, fordi ventetida på tiltaksplasser ofte kan være lang. Den såkalte ungdomsgarantien som skulle sikre kort ventetid, brytes over en lav sko. Ventetida må ned, men vi vil i overskuelig framtid ha behov for lavterskelaktivitet hvis to fremste mål er å holde folk i aktivitet og få dem inn i et arbeidsfellesskap. Å ha et sted å spise matpakka og noen å spise den sammen med, er en selvfølge for Dagbladets kommentariat, men ikke alle har det slik. Aktivitetsplikt i denne fasen kan ikke erstatte verken tiltaksplasser, arbeidstrening, utdanning, rusomsorg, hjelp med økonomien eller behandling for psykiske lidelser. Aktivitetsplikt er ikke løsningen med stor L, men det kan være en del av løsningen.

Hva slags aktivitet bør kommunene få avgjøre som i dag, enten det er å rydde parker eller samtalegrupper. Vi vil også trenge hjelp og støtte fra frivillige organisasjoner og sosiale entreprenører. Dagbladet vil vi neppe få noe hjelp av. Avisa sitter på sin høye, radikale hest som vanlig.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.